Николић код Медведева

Александар Вучић: Даме и господо новинари, упркос напорима из Изборног штаба Бориса Тадића да спрече многе сусрете у Москви будућем председнику Томиславу Николић, за вас имам важно обавештење, јутрос се Томислав Николић у Кремљу састао са руским вицепремијером и са будућим председником Русије Дмитријем Медведевим и разговарао више од сат времена.

Томислав Николић пре тога састао се са Сергејем Мироновим, председником Горњег дома Руске Думе Саветом Федерације и са Борисом Гризловим, председником Доњег дома руске Државне Думе. Заједно са Борисом Гризловим био је и Константин Косачов председник Спољно-политичког одбора руске Државне Думе и Александар Бабаков, потпредседник руске Државне Думе. У разговорима са Дмитријем Медведевим Томислав Николић је, већ размишљајући о будућности Србије, мислећи на сутра, мислећи на оно што му је посао, разговарао о односима Србије и Русије, о томе како и на који начин да се унапреде економски односи наши, како и на који начин да Русија постане још шире и веће тржиште за робу која долази из Србије, за услуге, како и на који начин Русија у енергетској сфери све може да помогне Србији и нашем народу у целини. Истовремено Томислав Николић је рекао да он очекује да Србија може да буде спона између Европске уније и Русије и да велики број значајних фирми и предузећа из Европске уније који би могли да производе у Србији своје најбоље тржиште би нашли у Русији. Томислав Николић се захвалио Дмитрију Медведеву и замолио га, као будућег председника Русије, да о Србији и њеном територијалном интегритету брине онако како је то Русија до данас чинила, а Дмитриј Медведев је изразио задовољство што је разговарао са човеком за којег зна да мисли добро свом народу и који се увек залагао за добре и пријатељске односе Србије и Русије. И Томислав Николић је добио уверење Дмитрија Медеведева да Русија неће напуштати свој курс међународног права, да ће поштовати државу Србију у њеним границама које признају Уједињене нације и да Уједињеним нацијама неће моћи да дође до промене било каквих граница Републике Србије, без обзира на притиске свих који долазе из неких других делова света.

Дакле, ово је, чини ми се, јасан сигнал свима у Србији кога свет већ види као будућег председника, а морам да кажем да се то јуче и прекјуче видело и по рекацијама највиших званичника Европске уније, који ни на који начин нису желели да се мешају у изборе. Подсетићу вас, пре три године је била буквално хистерија из Европске уније, овога пута та било каква врста реакција, а не хистерија је сасвим изостала и ми смо задовољни таквим коректним наступом и Европске уније, чак и Стејт дипартмента у овом изборном циклусу.

Томислав Николић се спрема да у понедељак преузме председничку функцију и он ће већ првог дана позвати Србију на уједињење, позвати грађане Србије да сви заједно крену да раде да Србија крене напред, да донесемо промене грађанима Србије. Првог дана позваће и председника владе Војислава Коштуницу, а уверени смо и председнике највећих владајућих и опозиционих странака, значи, међу њима позваће и Бориса Тадића на консултације око свих кључних питања у држави зато што Томислав Николић жели да се договара са свима, да сарађује са свима, да у Србији не буде мржње, да не буде подела, да не буде деоба, већ да сви заједнички колико год је то могуће раде на добробит и у интересу грађана ове земље.

Истовремено, желим да вас обавестим да се Савез радника Србије подржао Томислава Николића за председника Србије и да позовем грађане Београда и грађане Србије да сутра од 19 сати дођу у «Арену», ми смо разговарали са противницима противничког Изборног штаба и договорили смо се некако да људи који долазеу «Арену» се не срећу са људима који иду на Трг Републике, колико је могуће. Ми свакако апелујемо на мир и на добре односе са свим комшијама, са свим пријатељима, без обзира на то за кога гласају и уверен сам да ћемо успети то да очувамо у Србији, посебно после победе Томислава Николића, јер хистерија и вика не доносе Србији добро, а то је оно што краси Бориса Тадића у овом тренутку.

Ми данас имамо кампању која се води преко појединих медија користећи, веровали или не, албанске аналитичаре који ће да кажу – па да, ако победи Тома Николић можда ће 4. да проглашавају независност, иначе ће 8. ако победи Борис Тадић. И то говоре они који су најближи сарадници Агима Чекуа који се већ сретао са Борисом Тадићем на скопском аеродрому и кога је Борис Тадић већ проглашавао за војника или војничину, како већ хоћете. У сваком случају користимо прилику да позовемо грађане Србије да изађу на изборе, сваки глас одлучује, сваки човек одлучује, сваки човек бира своју будућност, од оних који су лагали народ, причали – или Европа или изолација, на крају се испоставило да Томислав Николић, као шеф опозиције може да стигне до будућег председника Русије, до највиших представника извршне власти и до свих представника законодавне власти, можете да мислите како и колико би му била отворена врата онда као шефу државе, а да не причам о томе да нико из Европске уније није поменуо нити изолацију, нити санкције, нити било какве проблеме уколико би победио Томислав Николић, јер они желе да разговарају са Томиславом Николићем што су показали и претходних дана.

И позивам грађане Србије да не верују режимским лажима, свему ономе што ће изговарати данас и сутра Б92 или што је објављивати «Блиц», али на то смо научили и то нас охрабрује у уверењу да ћемо свакако славити и грађани Србије су заслужили једну велику победу, доста је било пораза, доста је било старог – хоћемо будућност, а не прошлост. Будућност је Томислав Николић, а прошлост је Борис Тадић.

Хвала вам најлепше. Изволите ако имате неко питање.

Чак ми је бесмислено да више говорим о њиховој прљавој кампањи, то је њихов одраз у огледалу.

Новинар: Ја бих желео да вас питам. У једном листу јуче сам прочитао један коментар, кратак ћу бити...

Александар Вучић: Реците ми који лист да бих знао.

Новинар: Боље да га не говорим да му не дижем тираж, али добро. Они су отприлике овако рекли, да је велики успех радикала прво што су добили огроман број гласова и да је то била велика поплава гласова радикала, јер је после тога кренуло много добрих ствари, почев од пасоша, од акција, све је кренуло, чак је јуче и војска добила повећање.

Александар Вучић: Да ли вас подсећа то на неке изборе раније од 1993. или 1994. године?

Новинар: Без обзира на крајњи исход, кажу – допринели смо побољшању имиџа српског народа.

Александар Вучић: Да, знам које су новине. Дакле, пошто читам све, а не могу баш увек да се сетим. Морам да вам кажем, дакле, хвала им на тим причама, али ја још нисам видео да су визе обезбедили за грађане Србије. Томислав Николић ће обезбедити да без виза се путује у земље Европске уније много пре него они, зато што ће коначно имати озбиљног и поузданог партнера са којим ће моћи да разговарају, тврдо, али озбиљно и оно што каже и оно што договори то ће бити учињено. А не онако како то раде представници Демократске странке, али да су хтели из Европске уније да им помогну, они би нешто рекли против Томислава Николића и они би им потписали споразум о стабилизацији или макар интер имагримент, а нису ништа од тога учинили. И ми се захваљујемо на коректном односу свим спољним чиниоцима, немамо никакву примедбу, али је страх који је завладао, страх који је завладао код представника режима овде у Србији показује како и на који начин они желе да чувају своје фотеље.

И ја имам још једну реченицу. Јутрос слушајући на једном радијском програму господина Шутановца, он је рекао – шта год да се деси ми излазимо и изводимо људе на улицу у недељу да славе. Ми за њих имамо упозорење, немојте да славите док не чујемо резултате, а онда ћемо ми славити и позваћемо људе тек кад објавимо коначне резултате и кад буде јасно да је Томислав Николић победио. Не изазивајте сукобе, јер ми сукове нећемо, не правите нам ни украјински, ни црногорски сценарио, јер вам то нећемо дозволити. Чуваћемо сваки глас, сваки глас грађана Србије за нас је светиња и нећемо дати да га било ко узме, украде или поништи вољом наших грађана. Воља грађана за нас је најважнија могућа ствар и то им нећемо дозволити да на било који начин оскрнаве, или да покушају на било који начин да отму вољу грађана Србије.

Ја не морам да вам кажем да можете да видите ко шири лажни, а ко шити стварни оптимизам. Ми смо уверени да Томислав Николић побеђује, посебно због ширине подршке које добија и од чланова и симпатизера Демократске странке Србије, Нове Србије, Социјалистичке партије Србије, на апсолутно сваком месту у Србији данас.

Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију, све најбоље вам желим.