Немања Шаровић - Позив на скуп добродошлице Војиславу Шешељу

Немања Шаровић: Српска радикална странка од данас креће у оглашавање и позивање грађана Србије на велики скуп добродошлице, који ћемо одржати 15. новембра у 12 часова на Тргу Републике. Ми смо сигурни да се на том скупу неће десити било шта ружно, али желим да вас обавестим да имамо информацију да ће режим на сваки могући начин покушати да направи некакав инцидент и да тако баци сенку на долазак Војислава Шешеља. Те приче како ће Војислав Шешељ изазвати некакву дестаблизацију Србије или изазвати хаос, изазвати немире, једноставно нису тачне. Једино што ће он дестабилизовати је издајнички режим у Србији. Ја сам се чуо се са начелницима МУП-а у Београду и затражио хитан састанак на коме ћемо утврдити све детаље везано за скуп који ћемо одржати, јер што се тиче Српске радикалне странке и Комитета за одбрану који је организатор тог скупа, нама било какав инцидент није потребан. Ми смо сигурни да држава, уколико жели да било који скуп прође мирно, па чак и онај који нико у Србији не жели, попут параде, која је одржана пре неколико недеља, да држава то може да уради. Ми, као грађани Србије, не очекујемо да нас, не дај Боже, штите, као што су штитили те људе, али очекујемо да професионално обаве свој посао и очекујемо да они не буду ти који ће бити иницијатори инцидената, као што се то десило на скупу поводом хапшења Радована Караџића, када је због непрофесионалне интервенције полиције дошло до инцидената који су на крају резултирали смртним исходом и сви ми знамо да је тада страдао Ранко Панић. Дакле, Српска радикална странка и Комитет за одбрану Војислава Шешеља очекује потпуну сарадњу и свих градских служби и МУП-а Републике Србије и ми, што се нас тиче, нећемо дозволити да се било какав инцидент догоди. Ми ћемо, и то да вам кажем, организовати велики број припадника обезбеђења, ангажоваћемо једну приватну фирму, организоваћемо велики број страначких активиста из читаве Србије и ми ћемо то учинити већ за долазак Војислава Шешеља на аеродром. Не знамо да ли ће то бити данас или сутра, али да знате да нећемо дозволити ни на дочеку да се деси било какав инцидент који би омогућио представницима режима да пажњу јавности усмеравају на било шта друго. Новинари који су у петак увече били на београдском аеродрому „Никола Тесла“ жалили су нам се да им је полиција забрањивала да снимају и њима је тада речено да је то директно по налогу министра полиције Небојше Стефановића и имамо најаву да ће на аеродрому бити забрањено снимање и да ће та зона забране снимања бити чак до аутопута. Нико нормалан не може чак ни помислити да та слика о доласку Војислава Шешеља и величанственом дочеку, какав ће, сигуран сам, бити 15. новембра, може да се заустави. Уколико се режим ипак одлучи да тим ниским ударцима и подметањима покуша да нас спречи, ја унапред кажем да ћемо ми бити на аеродрому, да ћемо ми носити и нашу камеру, сигуран сам да ће бити и велики број представника медија и да не постоји ни уставни ни законски основ да се снимање на аеродрому забрани. Дакле, не могу то бити ни безбедносни разлози, то би значило да било који наредни скуп, да било кад, када убудуће буду долазили спортисти или било ко други, на београдском аеродрому више неће бити снимања. Дакле, режим очигледно почиње са прљавим играма. Ми смо и до сад небројено пута организовали скупове, на тим скуповима никада није било инцидената осим оних које је директно изазивала власт. Велико интересовање грађана Србије доћи ће не само из читаве Србије, него већ имамо најаве из Црне Горе и Републике Српске. Према томе, у суботу, 15. новембра, читав град ће бити блокиран, али понављам и то, дакле Српска радикална странка жели да у сарадњи и са градским институцијама и са МУП-ом Републике Србије на најбољи могући начин све то организује, како би прошло без иједног инцидента.

Новинар: Имате ли неких нових информација о доласку Војислава Шешеља?

Немања Шаровић: Не, ми смо се јутрос чули са председником наше странке и он је тада рекао да још увек нема никакве информације. И он је, наравно, покушао да се распита када ће то бити и када ће доћи. Ми смо чули, наравно, и ту изјаву Расима Љајића да очекује да ће он доћи сутра. Оно што је сигурно је да ми проверавамо сваки лет, као што смо то учинили и јутрос и да ћемо негде пола сата пре него што буде ушао у авион сигурно знати када ће се он вратити и тада ћемо обавестити и медије и потудити се да обавестимо грађане Србије.

Новинар: А јесте ли причали са њим ових дана, шта ће му бити приоритет, да ли је то повратак у политички живот, да ли је то здравље?

Немања Шаровић: Војислав Шешељ никада није ни напуштао политички живот Србије. Ви знате да он политичку сцену Србије прати већ заиста дуги низ година и то није престајао ни у Хашком трибуналу. Шта ће бити његови први кораци, то заиста мислим да не зна нико осим Војислава Шешеља, без обзира што многи, чак и они који никада нису разговарали са њим, сада то нагађају. Претпостављам да ћемо сви ми тек тог 15. новембра у 12 часова на Тргу Републике чути који су планови Војислава Шешеља и како ће изгледати његове будуће активности.

Новинар: Како се осећа господин Шешељ?

Немања Шаровић: Ми не причамо, дакле доста је тих питања, али ти су разговори кратки. Они су кратки и коректни и ми никада, да кажем, не ћаскамо како се он осећа, да ли је овако, да ли је онако. Он звучи потпуно нормално, као што је звучао и било кад раније када смо га чули. Тај први пут када нам је он потврдио да је донета одлука о пуштању, он је рекао да не смемо дозволити да се пада у било какву еуфорију. Дакле он је, као и увек, потпуно миран и сталожен.

Новинар: Хвала.

Немања Шаровић: Хвала и вама.