Немања Шаровић: Лекари иду у Хаг

[Преносимо у целости 374. конференцију Комитета за одбрану проф. др Војислава Шешеља, објављену на сајту преседника Српске радикалне странке.]

Немања Шаровић: Даме и господо новинари, желим да вас обавестим да је Хашки трибунал коначно одобрио Војиславу Шешељу да га посети лекарски тим по његовом избору. Дозволи Хашког трибунала је претходило петнаестодневно, потпуно безразложно одуговлачење и малтретирање од стране Хашког трибунала. Тим који помаже др Војиславу Шешељу у припремању одбране, чини максималне напоре да лекарски тим који је одабрао др Војислав Шешељ већ сутра отпутује у Хаг, како би што пре били завршени сви прегледи који су му већ дуже време неопходни.

Хашки трибунал наставља са праксом обмањивања српске јавности . Портпарол трибунала Нерма Јелачић је јутрос, за ТВ Б92 рекла да је секретаријат трибунала одобрио посету лекарима из Србије и додала да је секретаријат тај захтев одобрио неколико дана након што га је Впјислав Шешељ поднео.

Цитираћу: „Желим да исправим наводе да се већ 15 дана чека на одобрење те посете. Секретаријат је тек пре пар дана добио тај захтев од Шешеља, а по Правилнику Хашког трибунала, такве захтеве секретаријат мора разматрати само ако их је поднео затвореник, а не нека политичка странка“. Да је Нерма Јелачић још једном покушала да обмане српску јавност, јасно је из тога што је Војислав Шешељ у понедељак 23.јануара добио писмо које је питписала Ана Посура, заменик шефа службе за правну помоћ и питања притвора. Она је у том писму тражила да Војислав Шешељ писмено саопшти да ли жели да га лекари посете и прегледају. За шта се он у писаној фоми изјаснио још пре петнаестак дана, као што вас је Српска радикална странка на претходним конференцијама обавестила. Како је могуће да је 24.јануара, дакле јуче, одобрена посета Војиславу Шешељу, ако је дан раније, 23.јануара, од Ане Посуре, као што сам рекао, тражено од Шешеља да се писано изјасни о томе да ли жели да га посете лекари и прегледају. А, Нерма Јелачић тврди да је два или три дана раније добила такво писмо од Војислава Шешеља. Значи, пре 23.јануара. Питање је зашто су онда још једном малтретирали Војислава Шешеља и тражили да он по други пут подноси тај захтев. А, као што смо вас обавестили на јучерашњој конференцији, која је претходила одлуци трибунала, Шешељ је одбио да се поново изјасни и да поново захтева лекарски преглед.

Друга вест је да је за 7. фебруар заказана нова статусна конференција у главном поступку који се води против др Војислава Шешеља већ пуних девет година. Како је саопштено из Хашког трибунала, веће које суди лидеру српских радикала, забринуто је за његово здравље, због чега је наложило да се наредна конференција о статусу одржи 7.фебруара ове године. Подсетићу вас и на то да Павило 65 бис Правилника о поступку и доказима прописује да је најдужи рок између две статусне конференције 120 дана. Последња статусна конференција у главном предмету против Војислава Шешеља је била пре тачно 155 дана. Другим речима, пуних 35 дана Хашки трибунал касни са одржавањем статусне конференције, крши сопствена правила и тако ће бити још петнаестак дана, до тог 7.фебруара. Значи да ће та статусна конференција каснити око 50 дана, или, скоро пуна два месеца од оног рока који прописује Правилник о поступку и доказима.

Српска радикална странка најоштрије осуђује и ређим, који је очигледно дао налог медијима које контролише, да се о тешком и веома озбиљном здравственом стању Војислава Шешеља извештава на поспрдан начин. Јер, очигледно је да су синоћни идентични наслови, попут “Шешељ тражи гинеколога“, који су се истовремено појавили на сајтовима практично свих дневних листова и агенција, да је то плод једног ума. То је дошло са једног места, од човека који је имао довољну медијску моћ да своју конструкцију пласира свим медијима.

Међутим, није само режим Бориса Тадића тај који се плаши повратка Војислава Шешеља у Србију и који мрзи Војислава Шешеља. Српски народ има пословицу Потурица гори од Турлина. Тако модерне српске потурице, иначе идеолошки клонови Бориса Тадића, Томислав Николић и Александар Вучић у неким елементима чак, у својој мржњи и страху од Шешеља, превазилазе режим Бориса Тадића. Превазилазе тај режим који је Шешеља пре девет година послао у Хаг. Режим Бориса Тадића и Демократске странке послао је у Хаг др Војислава Шешеља, страхује од његовог повратка, и чини све што може да спречи његовповратак у Србију. Али, Томислав Николић и Александар Вучић се Војислава Шешеља боје чак и кад виде његов лик на билборду.

Покушавајући да јавности Србије укаже на континуирано кршење његових процесних права и  веома тешко стање у коме се налази Војислав Шешељ, за шта је најодговорнији Хашки трибунал, Комитет за одбрану др Војислава Шешеља је поставио билборде са његовим ликом. Билборди су постављени у Београду и другим градовима Србије.

Ти билборди се систематски и организовано уништавају већ данима, просипањем фарбе, цепањем, жврљањем неких парола аутолаком. Те пароле и поруке које се исписују су свуда исте садржине и заиста није тешко закључити да је уништавање билборда такође наручено из једног центра. Наручено је од стране једног или двојице малих људи, моралних наказа које су војислава Шешља издале док се налазио у притвору Хашког трибунала, које су прихватиле прозападну идеологију , коју данас заступају и жешће него њихов идеолошки клон Борис Тадић. Јер, њих сваки тај билборд са ликом Војислава Шешеља подсећа на њихову издају, на њихову моралну мизерију. То је разлог што не могу да издрже, већ, шаљу своје активисте, активисте Српске напредне странке да те билборде уништавају.

У Комитету смо апсолутно сигурни да те билборде уништавају активисти Српске напредне странке и пполицији смо поднели пријаву са адресама и именима људи у које смо сигурни и за које имамо доказе да су уништавали доказе и да су активисти Српске напредне странке. Такође, данас је поднет и одштетни захтев за штету која је причињена уништавањем билборда и која је значајна. У име Комитета за одбрану др Војилсава Шешеља захтевам од полиције да спречи даље уништавање билборда и иживљавање тих моралних мизерија, који никако не могу да се одбране. Од тужилаштва захтевамо да што ефикасније реагује и да што пре приведе правди оне који уништавају туђу имовину.

Новинар: Да ли ће лекари сутра отпутовати у Хаг?

Немања Шаровић: Нисмо сигурни. Нама је циљ да што пре отпутују. Чинимо све што је у нашој моћи. Постоје одређене препреке о којима сада нећемо говорити. Надамо се да ће се то све „испеглати“, да се тако изразим. И надамо се да ће они сутра отпутовати у Хаг. Нама је циљ да лекарски прегледи буду што пре обављени и да Војислав шешељ коначно оствари право које му гарантује члан 31 Правилника о поступку и доказима, а то је право сваког оптуженог да га прегледа лекар и зубар по његовом избору. Други став тог члана говори да управник притворске јединице то право не може ограничити без оправданог разлога. У случају др Војислава Шешеља оправданог разлога свакако нема. Јасно је да је његово стање озбиљно угрожено. Он није неко ко је злоупотребљавао то право, да га је посећивао лекар по његовом избору свака три дана, па да у том смислу могу постојати некакви разлози да се не дозволи одлазак лекара из Србије и њихов пријем у Хашки трибунал.

Новинар: Трибунал је навео да је споран доплазак Паје Момчилова, јер је он члан СРС...

Немања Шаровић: Није никаква тајна да је Паја Момчилов члан Српске радикалне странке. Он ће у Хаг путовати као председник Одбора за здравство Републике Србије. Дакле, као председник највишег парламентарног тела које се бави здравством у Републици Србији. У Правилнику о поступку и доказима не пише да оптужени не може изабрати лекара кога познаје. Један од разлога што га је изабрао је управо то што га Паја Момчилов познаје дуже од две деценије, што је све то време пратио здравствено стање Војислава Шешеља и упознат је с тим можда боље него било који други лекар. То је потпуно легитимно. То што је Паја Момчилов члан СРС, народни посланик и председник Одбора за здравство Народне скупштине, свакако га не може дисквалификовати као лекара, већ је то само додатна аргументација да он буде члан тима лекара.