Најоштрија осуда демарша упућеном Србији

Александар Вучић: Даме и господо новинари, Српска радикална странка најоштрије осуђује демарш који су пет страних земаља предвођених Сједињеним Америчким Државама, а остало су биле чланице Европске уније, упутиле држави Србији због онога што се држава Србија понашала у складу са Дејтонским споразумом и у складу са међународно јавно правним нормама. Њихов демарш је показао колики степен безобзирности, безочности и дипломатског безобразлука поседују те земље и показао је да они Србију третирају као некакву окупациону зону у којој могу да проводе своја правила и у којој не морају да поштују ни оне норме које су сами доносили. Држава Србија мора потпуно јасним одговором да се определи према њиховом демаршу, мора да га одбаци на сваки начин и да се и даље интересује, не само интересује, већ да учини све што је у њеној моћи у складу са Дејтонским споразумом да помогне опстанак Републике Српске и да помогне опстанак српског народа у Републици Српској.

Данас смо у име Тима за одбрану, Тима који помаже одбрану др Војислава Шешеља и Српске радикалне странке, предали у Радио-телевизији Србије захтев за пренос суђења које почиње 7. новембра, дакле, претпретресна конференција је 6. новембра, 7. новембра почиње само суђење и ми очекујемо у најкраћем могућем року одговор и од Управног одбора и од директора Радио-телевизије Србије. Сасвим смо уверени да је јавни интерес нарочито изражен и управо са тим нормама и Закона о јавном информисању и са нормама из члана 77. Закона о радиодифузији ми смо упознали руководство Јавног сервиса и затражили да се преноси суђење јер сматрамо да би тиме били заштићени интереси грађана Србије који су, а понудили смо на увид 717 408 потписа. Очекујемо да ћемо скупити милион потписа до самог почетка суђења. Мислимо да је то огромна снага, огромна енергија коју су грађани Србије показали у жељи да њихови захтеви буду испуњени, односно да могу да прате и да заиста виде ко је одговоран за сукобе на простору бивше Југославије.

Српска радикална странка сматра да су сви сукоби унутар режимске коалиције, најпре ми не желимо да се мешамо у сукобе унутар режимске коалиције, али не смеју државни и национални интереси да испаштају због њиховог међусобног сукоба. На памет нам не пада да стајемо ни на једну од страна унутар режима. Дакле, то што се режим цепа то је добра вест за грађане Србије, нисам сигуран да је за државу Србију најбоља вест у овом тренутку посебно када имамо све веће и израженије проблеме на Косову и Метохији, када Албанци увелико најављују стварање независне државе на територији Републике Србије. Ми ћемо се у складу са интересима грађана Србије опредељивати сваки наш будући политички потез. Разуме се, водићемо рачуна о интересима нашег народа, о интересима наше државе, а тек на последњем месту и о нашим страначким интересима.

Изволите ако имате неко питање, на сва ваша питања смо спремни да одговарамо. Изволите.

Новинар: ТВ Авала. Можете ли да прокоментаришете наводе медија да је Маја Гојковић дефинитивно напустила странку?

Александар Вучић: Извините, ког медија?

Новинар: Грађански лист.

Александар Вучић: Грађански лист. И ви сте стварно дошли озбиљно да ме питате за то? Лажу као и обично. И шта сад знате, то вам дође, сутра објави неко на насловној страни да сам вас гађао секиром одавде и онда ће сви новинари и који су били овде да позову да питају, а да ли је то била истина или не. Потпуно бесмислено. Томислав Николић је већ то демантовао. Он је данас разговарао са Мајом Гојковић. Она се налази у Швајцарској. Иначе је јуче потисала петицију за пренос суђења Војиславу Шешељу. Али, то они лажу, сто хиљадити пут лажу, што није ништа посебно. Знао сам ја што су се неки обрадовали, а изненадио сам се што су се појавили на нашој конференцији. Увек сам имао добар нос, знао сам шта их занима. Шта ћете не мора човек да има много памети да би знао наше новине и новинаре. Нажалост морам да вас разочарам, извините због тога.

Изволите ако имате још неко питање.

Знам да је по овом питању био спреман сет, али пошто није баш истина, шта да вам радим. Ако имате по некој другој теми питање.

Ситуација у земљи се очигледно компликује и ја ћу покушати у три реченице да направим неку врсту анализе шта се све збива према нашим информацијама. Ако сагледате политичку сцену Србије толико су разнородни и толико супротстављени страначки интереси унутар режима да је тешко очекивати да они постигну озбиљнији договор и оно што би било најважније то је да се сви државни органи држе упутстава и општих аката које је доносила Скупштина Србије око Косова и Метохије, а политичке странке ће сударима на изборима, ма кад они били одржани морати да реше своје супротстављене политичке позиције и кад дође до таквих антагонизама и толико супротстављених интереса политичких циљева онда они на одређени начин морају да буду решени, а једино решење, без обзира да ли ће избори бити у марту, јануару, децембру или септембру или кад било није важно, и није важно које године, то ће морати коначно да буде разрешено. Оваква врста међусобних притисака, међусобних оптужби и сталног живота сваког од нас у сукобима и проблемима унутар режиме, па сад све нас отприлике треба да боли глава што се свађају унутар режима, стварно је неиздрживо за Србију, неиздрживо је за грађане ове земље, а нама као политичкој конкуренцији и једнима и другима, не пада на памет да стајемо на страну било кога од њих зато што сматрамо да ни једни, ни други нису добро решење за Србију.

Извињавам се што сам одужио оволико. Изволите ако имате питање.

Новинар: Да ли имате неке информације да ли ћете добити позитиван одговор од РТС-а? Наравно, ако не добијете имате ли неку резервну варијанту?

Александар Вучић: Дакле, имамо, имамо неке информације и ми очекујемо да Радио-телевизија Србије прихвати емитовање суђења др Шешељу. Очекујемо то из неколико разлога, дакле, прво, наравно, ту ћемо да видимо како ће бити то везано за рад Народне скупштине Републике Србије, али у сваком случају, мислим да постоје интереси и Јавног сервиса, као и грађана Србије да то суђење преноси, а ако се то не догоди неком врстом политичке воље, онда бисмо то учинили преко Телевизије Палама плус. Власник Телевизије Палма плус је изразио своју жељу да преузме тај пренос. Нама је занимљиво да Б 92 није заинтересован. Они су били силно заинтересовани својевремемо за Милошевићево суђење. Баш ме чуди да сад нису заинтересовани били за овај пренос.

Новинар: Ја ћу вас подсетити само...

Александар Вучић: Ако ја могу да замолим да ја завршим извините.

Новинар: Мислила сам да сте ме прозвали.

Александар Вучић: Немам дневник овде, никог не прозивам, а нисам ни знао одакле сте. Можда ви јесте веома препознатљиви, мени нисте тако да немојте да се љутите.

Новинар: Па добро ја сам Б92, извините. Мислила сам да се мени обраћате.

Александар Вучић: Али извините што ја држим конференцију за новинаре, а не ви. Ја ћу врло радо доћи на вашу конференцију за новинаре, никакав проблем са тим немам само ме позовите кад будете држали.

Новинар: Било би лепо да кажете истину кад већ говорите о преносу.

Александар Вучић: Шта није истина, извините, у ономе што сам рекао?

Новинар: Па, било би лепо да подсетите колеге да сте ви тражили, односно господин Шешељ, да се Б92 одузме право да преноси суђење из Хага, тако да чињеница да Б92 не преноси иде у сусрет вашој жељи.

Александар Вучић: То сте измислили на лицу места. Војислав Шешељ је тражио, пошто сам ја писао тај захтев, измислили сте.

Новинар: Не, нисам измислила.

Александар Вучић: Измислили сте као и обично, али да ме пустите да одговорим, ја немам никакав проблем, ако вам то није проблем, ево ја ћу да вас пустим да поставите питање. Изволите. Ја ћу вас пустити да кажете шта год хоћете, да поставите питање па ћу ја да одговорим ако ми допустите.

Новинар: Само мислим...

Александар Вучић: Веома вам хвала, јел могу сад да кажем? Много вам хвала на вашем стрпљењу и разумевању. Дакле, што се тиче мог захтева, захтева који сам писао лично и потписао, а Војислав Шешељ га предао још пре годину и по дана, у том захтеву је писало да ви не смете да имате монопол и да једини преносите, и да једини немате право да узимате сигнал из Хашког трибунала, него да то могу да раде и остале телевизије, а не да се вама одузме право. Дакле, то је истина, и опет сам ја у праву, а не ви. Изволите ако има још неко неко питање.

Знате, мој је проблем што разне ствари ја пишем и онда не вреди, не могу да заборавим то што сам писао.

Новинар: Проблем је у томе што у ствари ја читам што ви пиште, ал добро.

Александар Вучић: Видите да сте лоше прочитали, а добро је, то је увек у едукативном смислу добро да прочитате. Изволите.

Новинар: Ја сам хтела да се извиним што сам закаснила, али знате и сами каква је ситуација са коловозом. Мене интересује ваш став око ових избора, да ли ћете кадидовати свог кандидата, ваше мишљење око овога што нема седнице Скупштине, значи нема гласања о овим законима о којима сте расправљали, неће бити нити расправе о уставном закону...

Александар Вучић: Ја сам већ рекао, разуме се да ћу вам изаћи у сусрет и одговорити. Дакле, већ сам рекао да за државу Србију, без обзира што ја мислим да је добра вест за грађане Србије што се унутар режима свађају. Мислим да је лоша вест да се зауставља рад институција Србије и да тај унутаррежимски сукоб не би смео да значи прекид рада свих државних институција, а да постоје ваљда само они инокосни органи где ће се представници поједних режимских странка моћи да похвале како баш они, или само они, раде и функционишу. То је лоша вест за државу Србију и сматрам да би то требало решити, пре свега на другачији начин, пре свега због Косова и Метохије и због свега што нам предстоји, јер мислим да је потребно имати мању врсту острашћености и сукоба у држави и унутар нашег народа пред одлучујуће тренутке него што имамо данас, али на то ми не можемо да утичемо. Што се тиче могућности расписивања избора ми не знамо шта се договарају режимске странке. Они данас имају додатне консултације. Као информисани људи можемо да вам пренесемо део онога до чега смо ми дошли, то је да је Председништво Демократске странке јуче донело одлуку да су они за изборе у децембру, а да имају као једину могућност компромиса или такозваног компромиса, да не стајем ни на једну од режимских страна. Дакле, да буде не знам до 15. децембра расписано, а за 20. јануар, што опет суштински не мења ваљда овима из ДСС-а и онда у том врзином колу ми не знамо какву ће они одлуку донети и за када ће расписати изборе. У тренутку када изборе буду расписали, ако их буду расписали, јер не заборавите да су и за Владу договорили у 12.01 а не у минут до 12. Ако их буду расписали највиши страначки органи донеће одлуку да ли ћемо и ко ће бити наш кандидат. Ако будемо учествовали на изборима извесно је да ће наш кандидат бити Томислав Николић за председника Србије и извесно је да ћемо ићи на победу против режимског кандидата или више режимских кандидата ма ко да буду они.

Новинар: Добро. Хвала. Могу само још једно питање?

Александар Вучић: Колико год хоћете.

Новинар: Да ли је ваша странка за пропорционални или за већински систем што се избора председника тиче?

Александар Вучић: Нисам вас разумео. Како можете пропорционално да бирате председника? Председник је бира непосредно на изборима. Имамо Уставом регулисану материју, немамо ми ту шта да одлучујемо. Дакле, тачно је да би требло да се донесе закон о председнику, закон о Војсци, закон о одбрани, закон о спољним пословима и закон о службама безбедности, али то нема везе са тим да можете да мењате уставне категорије. Изволите.

Новинар: Хтела сам да вас питам у вези са овом седницом Одбора за уставна питања пошто она може да се сазове, њу може да закаже господин Дулић, али може да је закаже и једна трећина посланика чланова. У сваком случају, Српској радикалној странци недостаје још само један послник неке друге странке па да се тај одбор закаже. Јесте ли ви за заказивање тог одбора и да ли уопште сматрате да треба Одбор за уставна питања да разреши ту, ако постоји та дилема.

Александар Вучић: Прво, Уставни одбор није властан да то разрешава јер...

Новинар: Већина посаника не може да...

Александар Вучић: Молим вас, ја заиста немам ништа против вас, молим вас саслушајте ме до краја поставили сте ми питање. Мислим није фер...

Новинар: Ово је ваша стварно струка. Ја вас не прекидам, него просто да знате шта је питање, можда нисам добро поставила, овај, а, дакле, да ли ви сматрате да Одбор треба да се бави тим питањем?

Александар Вучић: То је нешто друго од овога што сте рекли.

Новинар: Па да.

Александар Вучић: Покушаћу да одговорим. Дакле, најпре ви занте да је уставни одбор по нама донео противуставну препоруку или одлуку кад су били у питању градоначелнички избори и када смо се ми позивали на то и када је Томислав Николић читао и Устав и Закон о локалној самоуправи и јасно ставио до знања да избори за градоначелника Београда морају да буду расписани због престанка функције градоначелника господин Богдановић је нажалост преминуо и зато је требало расписати градоначелничке изборе. Они су се састали зато што су направили договор унутар режима да ни једнима, ни другима, ти градоначелнички избори не одговарају. Е сад, унутар режима постоји сукоб. Сад би требало можда да будемо на страни да задржимо исту позицију па да будемо можда на страни да ли Демократске странке у овом сукобу, па да кажемо, ако смо били и тад за те изборе па можемо и сад да будемо за изборе. Ми нећемо да се мешамо у сукоб унутар режима. Нећемо да се мешамо у сукоб унутар режима и препустићемо режимским странкама да саме решавају своје проблеме. Сасвим је извесно да ћемо се ми појавити на седници Одбора и изнети наш став уколико Одбора буде. Дакле, изнећемо наш став који ће бити потпуно исти, преписан. Дакле, Томислав Николић ће поновити све потпуно исто као што је рекао и на првој седници уставног одбора. Читаће им чланове и све потпуно исто ће изговорити, али нама не пада на памет да улазимо у ту врсту режимске замке да се ми тобоже опредељујемо за једне, или да се опредељујемо за друге, а то јесте политичка замка. Ако ми дозволите, ево бићу можда, иако ми то у овом тренутку није политички најпаметније, да дозволим да кажем једну ствар, а то је, знате кад вам кажу из једне политичке странке режима – е, а што ви не размишљате по овом питању као и ми? А, ми онда кажемо – аха, па јесу ови толико лоши? - Ма не да су лоши него су најгори. – А јел јесу, а што са њима седите у Влади, хоћете да изађете из Владе? И тог тренутка је сваки разговор завршен, али апсолутно сваки. Значи, шта год кад дођу па нам нешто предлажу. Ево ја сам данас разговарао са неким од њихових представника и само сам рекао – немамо никакав проблем, све ћемо да разговарамо, све можемо да зауставимо, хоћете ли да напустите Владу истог тренутка? Па, немојте. А, немојте, тамо где ви имате фотеље немојте. И онда је свака прича, као што знате, потпуно завршена, јер на ту причу нема одговора. А, шта ми да будемо? Рођаци са села који ћемо једној или другој политичкој странци да служимо, да испуњавамо њихове налоге и да будемо потрчко било чији. Па нисмо ми ничији потрчко, ми водимо своју политику и политику у интерсу грађана Србије, а не политике какве они хоће да ми водимо или било ко од њих. Пошто сам ја чуо, једни једне оптужују да је Вук Бранковић, а ови друге да су неспособни кретени, а ови трећи овако, онако. Па се питам – извини, а што седиш са Вуком Бранковићем у влади. Е, сад ти. Ето, то вам је одговор отприлике. Е, на то – е, сад ти, ја немам одговор. Ја се трудим да разговарам аргументима, а не – е, сад ти.

Надам се да сам, покушао сам да одговорим на ваше питање.

Само ми је ово око овог питања заиста значи вероватно очигледно улазимо у најпрљавији део кампање. Сад да ми сваки дан демантујемо то што ће да објави овај или онај лист. Ево да вам кажем да је један нови лист који говори да је најјефтинији објавио толико лажи у последњих пет-шест дана да то пас с маслом прогутао не би. Шта год да су објавили, позову ме људи, питају ме и ја кажем – па то је лаж, то није истина, а они неће да објаве да сам рекао да је лаж, да није истина, они и даље објављују оно што су рекли. Немојте више да ме зовете. Сад овај објавио Маја Гојковић напустила. Тома Николић разговара са њом, каже – шта ти је Томо, јел била, потписала сад петицију ову за Воју, ево ме у Швајцарској немам појма о чему причају, глупости. Не вреди, џабе вам је. Али ја само вас молим значи да просто постоји нека озбиљност код дела новинара. Не могу ја сад да кажем тај један лист, или не знам који, али просто надам се да ће се људи уозбиљити да не пише или да не изговара баш све, све што мисли или како му падне на памет без икаквог рационалног разлога и онда сад ајде ми тиме да се бавимо. Неко опара јастук, ајд сад ми да купимо перје да га крпимо. Па нећемо тиме да се бавимо, а нажалост морамо.

Ако немате више питања хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.