Мировић: Министарсво за Косово и Метохију је први тест за нову власт

Дејан Мировић: Даме и господо новинари, захваљујем што сте дошли у овaко великом броју на конференцију Српске радикалне странке.

Најактуелнија тема је она која брине све грађане Србије и све патриоте, а то је ситуација око Косова и Метохијe. Та ситуација, из дана у дан, постаје све негативнија. Забринути смо, као патриотска странка, јер видимо да догађаји од формирања нове коалиције иду у још горем правцу него што смо мислили да ће ићи.

У том смислу, подржавамо Петровданску петицију грађана Србије са Косова и Метохије, коју је већ потписало 10 000 грађана, којом се тражи да се пониште сви договори које су такозвани преговарач Републике Србије Борко Стефановић и прошла власт постигли са ЕУ и њеним инструментима из Приштине.

С друге стране, тражимо од нове коалиције, нове владајуће већине, председника и свих релевантних фактора да пређу са речи на дела. Није важно да ли се нешто изјављује у новинама, да ли се нешто демантује, да ли се говори у једном или другом правцу. Мора се прећи на дела – омогућити да идаље постоји Министарство за Косово и Метохију у Влади Републике Србије. И, не само да постоји него да се и повећају средства за министарство које је надлежно за Косово и Метохију, а не да се смањују, као што је то био случај у прошлим годинама.

Сматрамо да је то први тест за владајући коалицију, на коме ће показати да ли стварно жели да сачува Косово и Метохију у саставу Републике Србије. Све што говоре - фразе како хоће или неће чувати Косово и Метохију- је једно. Међутим, ово је први важан корак који се мора начинити пре отпочињања нових преговора који се најављују за јесен. Ако владајућа већина не предвиди постојање Министарства за Косово и Метохију, то значи да ће они заузети још негативнији став према том питању него прошла влада.

Ово је наш став, без страначке обојености, јер се овде ради о националном питању. Дакле, морају се повећати средства за Косово и Метохију, за наше људе, просвету, здравство и друго што им олакшава овај изузетно тежак положај.

Уколико власт укине Министарсво за Косово и Метохију, то ће за нас бити знак да ће доћи до попуштања и укидања наших легалних институција на Косову и Метохији. Пре неколико недеља смо већ о томе говорили, али нас је формирање владе, које је вероватно при крају, подстакло да јасно поновимо који је наш став о формирању Министарства за Косово и Метохију.

Ако имате нека питања, изволите.