Медијски мрак у Србији, у Београду, у Сурчину

Окружни одбор Београда Српске радикалне странке је за суботу, 17. новембар, сазвао конференцију за медије у Сурчину и том приликом смо позвали локалну станицу ТВ Сурчин. Иако су потврдили присуство, нису се појавили. Ипак, конференција је одржана пред многобројним члановима и симпатизерима Српске радикалне странке.

Александар Дражић: Као што сте обавештени, за вечерас смо заказали конференцију за медије. Обавестили смо локалне медије у Сурчину. Они се, као и претходни пут, нису одазвали, нажалост. Дакле, таква је уредничка политика тог медија. Просто је незамисливо да и поред овакве политичке ситуације у Сурчину, они немају слуха за реакцију оних опција, које ипак на неки начин воде рачуна о ономе шта се дешава у општини Сурчин.

У среду, 14. новембра је одржана седница Скупштине Градске општине Сурчин са четрдесет тачака дневног реда. Трајала је сат и по времена. Можете мислити какав је рад Скупштине када се четрдесет тачака дневног реда обухвати за сат и по времена. Ако је дневни ред конструктиван, односно, ако то има неког смисла и ако постоји опозиција, што је сасвим природно, три-четири тачке се не могу завршити за то време. Они су то само скинули, ето, са дневног реда. Дакле, огромна дуговања општине. И претходни сазив власти је задужио општину, пре свега у предизборној кампањи. Каса је апсолутно празна. Општина дугује 300 милиона, што добављачима, што извођачима радова и вероватно ће врло брзо уследити и тужбе од стране људи који су изводили радове, пре свега у та два-три месеца пред изборе. То што су чинили у предизборној кампањи у одређеној мери је променило однос грађана Сурчина према политичким опцијама и неке опције су, ево, сада после три и по месеца власти неоправдано добиле велики број гласова и чине власт у општини. Пре свега су у питању Српска напредна странка и Уједињени региони Србије . То су опције које имају највећи број мандата у општини. Са њима је и Социјалистичка партија Србије у коалицији, али са веома малим бројем одборника. Без обзира на то што један део те коалиције чини власт и у Граду, а идентичне странке су на власти у Републици, ништа нису успели да ураде. Они се и даље баве кадровским питањима унутар општине.

Што се тиче избора савета месних заједница, они то раде по политичкој линији, на основу добијених мандата. То није став Српске радикалне странке. Наш став је да избори савета месних заједница, односно, чланова месних заједница треба да буду непосредни, да се сазивају зборови на месним заједницама и да грађани бирају најутицајније људе који ће штитити интересе тих подручја. Овако то апсолутно нема никаквог смисла. Треба пренети грађанима да овим последњим изборима ништа није постигнуто. Велики је хендикеп то што Српска радикална странка није парламентарна странка, тако да ће грађани то уочити у наредном периоду и да ће већ на следећим изборима ту грешку коју су начининили и исправити.

Превелика дуговања до краја ове године значи да ће Сурчин остати без капиталних инвестиција. Сурчин је најмлађа и једна од најнеразвијенијих општина. Баш из тих разлога, требало би да се максимална средства, пре свега из београдске касе, усмере на решавање неких круцијалних питања у општини. Међутим, то чак ни није било на дневном реду. Не постоји никаква иницијатива власти, нити ће до краја године. Ослањају се на наредну седницу Скупштине на којој ће се разматрати Одлука о буџету за 2013. годину. Та средства нису довољна да се само задужења, односно, потраживања која су у овом тренутку усмерена ка општини подмире, а не да се нешто конкретно уради, тако да ћемо бити у великом проблему. Можемо очекивати да ће доћи до промене у структури власти или ће се расписати избори, јер они неће наћи решење за проблем у којем се налазе.

Наши представници су били на седници Скупштине и то је заиста изненадило представнике власти, с обзиром на то да опозиција није присуствовала (35 одборника је било присутно). Одборници Демократске странке и Покрета за богату општину Сурчин нису присуствовали седници. Из тог разлога је седница овако брзо и прошла. Али, Српска радикална странка је показала интересовање за дешавања у општини и ми ћемо поводом овога изаћи са једним билтеном који ћемо делити грађанима. Организоваћемо штандове у центру Сурчина и у још неким срединама где је то могуће, делићемо билтене из руке у руку да грађани једноставно буду упознати, јер је, како у држави, тако и у овој општини медијска блокада. Медији се не труде да пренесу грађанима шта се дешава. Све је практично иза затворених врата и ми као Српска радикална странка инсистирамо да се то промени, да све мора да буде званично. У крајњој линији, да се седнице Скупштине преносе, да грађани виде за кога су гласали, ко штити њихове интересе, а ко не. Нама тај аспект не иде у прилог зато што нисмо парламентарна странка, са једне стране. Са друге стране, и те како нам одговара зато што тамо седе полуписмени људи који заиста нису у стању да воде општину. Овим билтеном и евентуално неким окупљањима у наредном периоду, покушаћемо да скренемо пажњу јавности на дешавања у Сурчину и ставове Српске радикалне странке о тим питањима.