Кривичне пријаве против Николића и Вучића

Немања Шаровић: Даме и господо новинари, последњих дана политичку сцену Србије обележиле су монструозне оптужбе какве смо до сада ретко имали прилику да чујемо и чак, рекао бих слободно,  у брлогу какав се наша политичка сцена претворила последњих година. Ове оптужбе да је др Војислав Шешељ наручио убиство Томислава Николића изазвале су велико узнемирење српске јавности. Иако је једном делу грађана Србије потпуно јасно да су саме оптужбе потпуно нереалне, оне ипак показују једну ствар. Показују потпуни морални и људски суноврат Томислава Николића и Александра Вучића. Николић и Вучић су веома храбри када треба нападати некога ко се већ осму годину налази у затвору и ко малтене нема никакву могућност да на те њихове оптужбе одговори. Наш народ је одавно рекао “лако је тући свезаног”, а колико су заиста храбри, показује чињеница да њих двојица, иако већ две године непрестано блате Српску радикалну странку, а посебно др Војислава Шешеља, њиховог кума и политичког оца,  још увек нису смогли снаге, нити они, нити било ко други од челника СНС, да изађу на телевизијски дуел са било киме од нас ко се није одрекао идеала које су и они пуних 18 година заступали.

Поставља се питање: чега се они толико плаше? Истине, вероватно. Овога пута ми нећемо дозволити да те лажи прођу и забораве се као више пута до сада, и ја вам данас обећавам и у име Српске радикалне странке и у име др Војислава Шешеља, његове породице, супруге, четири сина и два унука, који су претходних дана проживели и преживели медијски линч за какав се надамо да ниједна више породица у Србији неће морати да преживи, да нећемо дозволити да се и ове лажи забораве. Ми нећемо одустати док потпуна истина не буде утврђена и док одговорни за ове лажи не буду кажњени у складу са законом.

Како бисмо до истине дошли, Елена Божић-Талијан, Вјерица Радета и ја, поднели смо данас две кривичне пријаве републичком јавном тужилаштву  једну против Томислава Николића, а другу против Александра Вучића и адвоката Милоша Симовића, Миодрага Рашића и Желимира Чабрила. Прва кривична пријава поднета је због тврдње Томислава Николића да је Војислав Шешељ пре две-три године наручио нечије убиство, али да то он није желео да спроводи. Томислав Николић је у интервјуу за дневни лист „Ало”, који је објављен 1. јула 2010. године под насловом “Шешељ већ наручио једно убиство”, изнео лажну тврдњу да је „Војислав Шешељ из ћелије у Хагу, пре две-три године покушао да наручи убиство једног човека, али да је онај који је добио задатак да то пренесе одбио да то учини. У наставку интервјуа Николић истиче: „човек који је добио тај задатак од Шешеља одмах ми је све испричао. Рекао сам му, ако то уради, никад више да не долази у странку”. Замислите сад  у својој глави ту ситуацију да неко долази и каже Томиславу Николићу - наредио ми је Војислав Шешељ да убијем човека, а високоморални Томислав Николић каже: “ако то будеш учинио, дакле, ако будеш извршио убиство, немој више долазити у странку”. Зашто Томислав Николић у том тренутку није напустио Српску радикалну странку, зашто тад није изашао у јавност и рекао: „ево Шешељ је полудео, наређује да се убијају људи по Србији. Једини могући одговор је зато што је то потпуна лаж, и зато што Војислав Шешељ никада било какво слично наређење или поруку није послао.

Друга кривична пријава поднета је на основу сазнања до којих смо дошли претходних дана, а која указују на то да је постојао договор између осумњичених Александра Вучића и Симовићевих адвоката, Желимира Чабрила и Миодрага Рашића, да се преко Милоша Симовића пласирају лажне тврдње да је председник Српске радикалне странке, др Војислав Шешељ, наредио Луки Бојовићу ликвидацију Томислава Николића. Ми сумњамо да су Чабрило и Рашић, приликом посета Казнено-поправном заводу Забела свог брањеника Милоша Симовића инструирали, а да је потом Милош Симовић лажну тврдњу о нарученом атентату на Томислава Николића пренео надлежним државним органима, као некакво своје сазнање. Лажна тврдња да је председник Српске радикалне странке наредио Луки Бојовићу убиство, односно, ликвидацију Томислава Николића, затим је тенденциозно пуштено у медије тако што је прво објавио дневни лист „Блиц”, а потом и практично сви остали медији. Оно што је посебно занимљиво, то је да су ту информацију ти медији имали пре државних органа, пре свега пре Безбедносно-информативне агенције и Министарства унутрашњих послова. Осумњичени Вучић, Чабрило и Рашић, на тај начин су по нашим сазнањима иницирали ширење лажних вести и тврдњи које су нарушиле јавни ред и мир, изазвали панику међу грађанима, и то посебно међу члановима и симпатизерима Српске радикалне странке.

Ми смо тражили да Републичко јавно тужилаштво саслуша осумњичене Александра Вучића, Желимира Чабрила и Миодрага Рашића, да прибави листинг телефонских позива између Александра Вучића и ових адвоката, дакле, са свих њихових мобилних и фиксних телефона, и трећа ствар, да се прибави списак људи који су посећивали у последњем периоду Милоша Симовића у Забели, где се он налази на издржавању вишегодишње затворске казне. Уколико имате неких додатних питања изволите, ми ћемо врло радо одговорити.

Иначе, желим да вас обавестим и то да је на сајту др Војислава Шешеља vseselj.com објављен снимак саслушања др Војислава Шешеља од стране српских истражних органа у Хашком трибуналу,  поводом убиства Зорана Ђинђића. Ради се о вишесатном саслушању. Објављен је и  комплетан стенограм. Једини услов Војислава Шешеља, када су тражили српски истражни органи да га саслушају, био је да се комплетно саслушање сними. То је, наравно, учињено, и др Војислав Шешељ је, као човек који нема апсолутно ништа да крије, за разлику од већине других политичара у Србији,  комплетно саслушање у интегралном облику  учинио доступним јавности. Има ли неких питања?

Новинар: Не знам колико правно може бити ова моја теза или питање, не знам да ли сте правник, да ли можда има везе читава ова прича са оном опоруком Ђинђићевом Карле дел Понте, о којој она пише у својој књизи “Лов” водите га и не враћајте га. Можда би требало Шешељ да се врати а ово је можда добра прилика да се не врати скоро. Не знам колико то правно има утемељење.

Немања Шаровић: Ми нећемо за сада у шпекулације. Сазнања до којих смо дошли и за која сматрамо да су поуздана, изнели смо у овој кривичној пријави,  поднели то Републичком јавном тужилаштву и тражимо да државни органи раде свој посао без одлагања и да утврде све чињенице везане за овај случај. Ви знате да је претходних година положај др Војислава Шешеља у Хашком трибуналу отежаван из Србије на различите начине, и сигурни смо да ће време показати шта је била  права истина и да ће се у потпуности сазнати ко је све стајао иза оваквих, морам поновити, монструозних оптужби. Уколико више нема питања, хвала вам.