Криминалне афере саветника Томислава Николића

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, настављајући раскринкавање корупционашких афера у врху напредњачког режима, данас вам саопштавамо резултате истраживања криминалних афера саветника председника Републике Томислава Николића који се зове Предраг Микић, познатији као Пеђа Тргомен. Он је саветник за привреду Томислава Николића, иначе живи у Краљеву и тамо је формирао фирму „Тргомен ПВ“. Још 2004. године, он је имао одређених проблема, није добио дозволу за градњу вишеспратнице у центру Краљева. Касније је поднео захтев да му се исплати наводна изгубљена добит из градског буџета у износу од пола милиона евра. Поткупљивањем надлежних функционера успео је да се дочепа тог новца. У Краљево је дошао 1999. године и одмах почео са мутним радњама. Осуђен је једном приликом у то време и на годину дана затвора због диловања девизама. Познато је и да је по Гочу куповао некретнине за Шиптаре са Косова и Метохије. Увозио је кинеске бојлере из Македоније, лепио им знак „Магнохрома“ и тако продавао и стварао нелојалну конкуренцију и нанео велику материјалну штету најпознатијем призвођачу бојлера у Србији, а и грађанима које је обмањивао продајући им неквалитетне бојлере. Због те преваре Микић једно време није смео да се појави ни на једном јавном месту у Краљеву.

Приватно предузеће Предрага Микића дугује вишемилионски износ за утрошену воду Јавно-комуналном предузећу „Водовод“ из Краљева, па су морали да му демонтирају водомер, а он је ангажовао приватно обезбеђење које је направило инцидент са полицијом. Да би избегао плаћање дуга од 22 милиона динара Јавном предузећу „Путеви Србије“, Микић је намерно одвео у стечај своје предузеће „Тргомен ПВ“. Милунка Цветковић, тада судија Апелационог суда у Крагујевцу, помогла је Предрагу Микићу да заштити своје нелегалне грађевине, тако што је осудила грађевинске инспекторе – Зарију Зечевића и Мићу Драгојловића, који му нису дали употребну дозволу за нелегалне објекте. Та судија је створила услове за тужбу против града Краљева, а инспектори су, ни криви ни дужни, остали без посла. Интересантно је да је судија Милунка Цветковић након услуге коју је учинила Пеђи Тргомену, крајем 2014. године изабрана за судију Врховног касационог суда, а њена ћерка је добила посао у Електропривреди Србије у Краљеву. Предраг Микић је у периоду за који тужи град Краљево изградио две зграде у центру Краљева и није поштовао утврђене грађевинске норме. Зграда коју је његова фирма изградила у улици Цара Душана урађена је мимо свих прописа са стопостотном искоришћеношћу парцеле, односно са апсолутним поклапаањем геодетске грађевинске мапе, што је незабележено чак и у нашем грађевинарству. Његова зграда изграђена између улица Хероја Маричића и Цара Душана је направљена, а да није имала ни излаз на улицу. Обе зграде које су изградиле Микићеве фирме немају ни паркинг, ни гаражу, ни зелену површину, што је у супротности са законом и свим грађевинским нормативима. Предраг Микић, односно његова фирма „Тргомен некретнина“ је сувласник у некаквим предузећима попут оних са Девичанских острва. Привредно друштво „Тргомен некретнина доо“ из Рготине код Краљева чији је Микић сувласник покренуло је поступак код Републичког завода за интелектуалну својину за регистрацију жига за ракије Томислава Николића – „Томина домаћа“ и „Права Томина“, што значи да ће ракије председника Републике ексклузивно продавати фирма његовог саветника за привреду. С обзиром да је фирма „Тргомен некретнина“ сувласник са оф-шор компанијом са Девичанских острва, такозваног пореског раја, значи да ће се приликом продаје ракије Томислава Николића избегавати плаћање пореза у Србији. Јавна је тајна да параћинска фабрика стакла производи флаше са посебним жигом намењене за ракије Томислава Николића. Запосленима у фабрици је строго забрањено да јавно о томе говоре. Јавност је већ упозната и са малверзацијама Пеђе Тргомена око куповине радничког прихватилишта и притисцима да ту фирму купи његов син Жарко. Своју кућу у Грачаници, Предраг Микић је продао држави Србији за 600.000 евра иако је у јавности тврдио да је реч о дупло мањој суми. Познато је и да је Микића чак и Млађан Динкић оптуживао да је ургирао да се одређеној страној фирми омогући да на нелегалан начин приватизује Вршачке винограде. Тај Предраг Микић Тргомен је један од највећих донатора Фондације Драгице Николић, а и формални је власник неке робне куће чији је прави власник Драгица Николић. То је то што смо имали да вам саопштимо на данашњој конференцији за штампу. Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар: Теша Тешановић, Србин инфо. Како коментаришете настојање режима у припреми да приватизује комплекс Брезовица?

Проф. др Војислав Шешељ: Они то не би били у стању да ураде да немају прећутну, бар, сагласност режима из Београда. Јер комплекс „Брезовица“ сав је био у српским рукама и то је простор који припада српској општини Штрпце. Међутим, како је потписивањем Бриселског споразума напредњачки режим предао преостале Србе на Косову и Метохији на милост и немилост Шиптарима, они су сад у могућности да раде шта им се прохте, без икаквог отпора практично.  Имате ли још питања? Ако немате, хвала вам што сте дошли.