Криминал и корупција највећи проблеми

Драган Тодоровић: Даме и господо новинари, држава се суочава са до сада највећим могућим проблемима, а то су криминал и корупција. Један од највећих проблема везан је за уништавање наших сељака и привредника. У 2001. године у Србији је уз помоћ фирме Ју-Ес Ејд изграђено доста хладњача чија је, очигледно, једина функција била да уништи нашу малину која је једна од најбољих у свету.

Проблем је што је у све то укључено и наше министарство пољопривреде, заједно са Демократском странком и странком Г 17 плус, чији су функционери и власници тих истих хладњача. У тај посао се умешала организација US Aid која наводно пружа помоћ појединцима и државама, у овом случају у изградњи хладњача, па је Ју-Ес Ејд организовао такозвани Ју-Ес Ејд агро бизнис и створена је фирма хладњачара, људи који су уз помоћ државе и Ју-Ес Ејдa изградили хладњаче. И то удружење већ година систематски уништава произвођаче, пре свега наше малинаре.

По свим проценама наша је малина једна од најбољих у свету и зато има добру прођу, али баш то је разлог што они покушавају да на сваки могући начин извуку што већи профит, у чему им наши произвођачи представљају сметњу. Проблем је што се у то укључило Министарство пољопривреде. Четвртог септембра у Ваљеву је одржан састанак између Виламета, то је удружење произвођача малина, Министарства пољопривреде и овог удружења хладњачара у покушају да наводно реше проблем везан за цене. Међутим, ништа од тога до сада није решено, и неће бити решено, као што није било решено претходних година. И у томе Министарство привреде предњачи, да помогне једној страни, односно хладњачарима, а на уштрб произвођача малина. И оно што је посебно проблематично, покушавају да нашу малину, која је ауторативно наш производ, наша воћка, замене са брусницом, воћком која је дошла из Америке. Само да вас подсетим да је и амброзија, од које је велики број наших грађана има проблема, такође дошла из Америке. Изгледа да сви проблеми, када је у питању Србија, долазе из Америке. И баш због овог проблема, код нас се на неки начин појавила сумња како тај проблем већ годинама не може да се реши када се мање-више знају све чињенице, када се види да држава губи огромне паре, да појединци, односно произвођачи малина, губе огромне паре, само успут да вас обавестим да произвођачи вишње марела, у околини Мерошине код Прокупља, нису ни убрали свој плод са дрвета зато што им се не исплати. Тај исти проблем имају са хладњачама, јер кад плате хладњачари или кад пристану на њихову цену, њима се не исплати, једноставно немају рачуна да их уопште беру.

Испоставља се да не могу да покрију ни све трошкове које имају у производњи, а уложени рад да ни не помињемо. И због тога смо ми кренули да истражујемо, да видимо шта се ту крије, ко се крије иза овога. Када истражите све, дођете у ситуацију да видите врло блиску повезаност власника хладњача са Демократском странком, затим са Г 17 плус и нешто мало са СПС-ом. Ми овде имамо податке који су потпуно сигурни, који су потпуно тачни, данас ћемо их изнети у јавност и очекујемо да после овога, пре свега Министарство пољопривреде, а у неким случајевима и Тужилаштво, покрене одређене радње како би се неке ствари промениле. Ево, почећемо од „Сирогојно продукта“, хладњачу је купио „Малина продукт Пожега“, укупни капацитет 4 500 тона, власник је Раде Љубојевић, члан Г 17, иначе председник Удружења хладњачара, са уписаним капиталом од 190 000 евра, псоловним приходом од 538 милиона динара, а све у оквиру организације Сербиан Фрут коју је која се налази под Ју-Ес Ејдом. Све хладњаче, дакле, послују у оквиру организације Сербиан Фрут. Ни једна једина није ван овог удружења. Фриго Паунд Пожега, капацитет 1000 тона, власник Паун Петровић, председник Општинског одбора Демократстке странке Пожега. Имају отворену фирму на Барбадосу, Frigo Pound, уписан капитал милион евра, основни приход 313 822 000, такође у удружењу Сербиан Фрут Ју-Ес Ејд.

„Либертас“ Београд има сопствених засада на преко 100 хектара и највећи је произвођач свеже малине у Републици Србије, власник је Рака Жунић, члан Демократске странке. Купци: „Делта Макси“, „Ц маркет“, „Меркатор“, „Ем Родић“, „Метро“, „Верополус“, „Идеа“, „Универекспорт“. Такође у удружењу Сербиан Фрут Ју-Ес Ејд, „Станић“, Ариље, капацитет 4000 тона, купио хладњачу од Земљорадничке задруге „Ластавица“ Ариље, власник Станић Милан, чалн Демократске странке. „Агро- партнер“ Лучани, власници Раде Ковачевић и Момчило Кичић, чланови Демократске странке. Подгорина Фрут Осечина, капацитет 700 до 800 вагона, већински власник aустријска фирма „Grunevald MDH“, директор Чеда Николић, Демократска странка, и што је интересантно, ову хладњачу је отворио Борис Тадић, 40 одсто бесповратних средстава дала је Влада Републике Србије, у изградњи учествовали и Пољаци, а знате да су нам Пољаци директни конкуренти када је у питању малина. Њихов квалитет, односно квалитет пољске малине заостаје за квалитетом српске малине, али они то надокнађују количином малине коју производе. „Еликсир Фрут“ Шабац, власник Станко Нарцис Поповић, члан Демократске странке. Земљорадничка задруга „Аринова“ Ариље, изграђена 2000. године, држава бесповратно уложила 400 000 евра, изградњу водио Драган Милосављевић, члан Главног одбора Демократске странке. Тренутно се води поступак због махинација, нови директор је Алекса Обрадовић, такође члан Демократске странке. „Драгачевац-промет“ Гуча, правни власник Миленко Суруџић, члан Г 17, формални власници Милош и Радојко Гавриловић; „Медитеран“ Б 92 Гуча, власник Миленко Суруџић, чалн Г 17; Земљорадничка задруга „Виламет“, капацитет око 800 тона, држава уложила 500 000 евра, задруга, кажу, проблематична, хладњача не ради, главни утицај има Демократска странка; „Гротекс“ Ариље, укупан капацитет 1 500 тона, власник Глишић Павле, члан Социјалистичке партије Србије; „АБД Пром“ Јевремовац, Шабац, власник Александар Јаковљевић, члан СПС-а; „Сериан Фрут Ју-Ес Ејд“, „ЗЗ Пецка“, власник Живојин Плавшић, члан СПС-а; „Бепи“ Ариље, капацитет 1 500 тона, директор Божовић Војислав, члан СПС-а, директор „ЗЗ Ариље“ највећа хладњача у Србији 8 000 тона, акционари Ниба-цео Београд, и неки Нехам Булгарија а.д. Холдинг. „Фруком“ Ариље, власник Зимољић Миломир, Група грађана, члан Општинског већа коалиције са Демократском странком. Ово је само један део за који ми имамо сигурне податке добијене људи који су непосредно чланови и функционери Демократске странке. Овде се јасно показује повезаност хладњачара и Министарства пољопривреде, што на најбољи начин открива због чега годинама не може да се реши проблем између произвођача малина и хладњачара, који покушавају да диктирањем цена потпуно униште наше малинаре.

Друга ствар на коју смо хтели да укажемо, то је оно што се десило у Скупштини Србије, односно у Административном одбору везано за оставке посланика Српске радикалне странке Елене Божић-Талијан и нашег другог посланика, Димитријевић Лидије.Просто је невероватно како се врши насиље над Административним одбором и над законом и Уставом, и што је посебно интересантно, над људским правом и изараженом вољом сваког човека, односно у овој ситуацији посланика Елене и Лидије. Ми имамо ситуацију да Административни одбор, зато што је у претходним случајевима кршио Устав и закон, наставља то да ради да би оправдао то кршење у ранијим приликама. Једно кривично дело покрива се тако што се чини ново кривично дело. Да вас подсетим да по Уставу посланик има право да своју оставку стави на располагање странци са чије је листе изабран, и то су урадили посланици Српске радикалне странке Елена Божић-Талијан и Лидија Димитрјевић, као што су то урадили други у претходним случајевима, и у свим случајевима Административни одбор је прешао преко те чињенице, с тим што је сада у овом случају Ненад Константиновић тражио да Лидија и Елена Божић-Талијан непосредно, лично доставе те своје оставке.

Чуди ме да Ненад Константиновић није прописао још неки други метод, да, рецимо, од улаза у Скупштину на коленима дођу до Административног одбора и да му предају те оставке. Просто је невероватно на шта су све спремни чланови Демократске странке. Ја се сећам времена када је Бошко Ристић био председник Административног одбора и његово време је обележено тиме што је у то време Скупштина имала, чини ми се, 306 или 308 посланика. Време Ненада Константиновића биће обележено тиме што Ненад Константиновић не признаје ниједну оставку која је предата од стране Српске радикалне странке, а по истом принципу је Административни одбор прихватао оставке које су стизале из Демократске странке, из Г 17 плус и из свих других странка. Због чега се понаша овако Ненад Константиновић? Па, зато што је политички циљ Демократске странке за Ненада Константиновића много важнији него што су Устав и закон. Зашто би он морао да се држи закона као пијан плота, па њихов родоначелник Јосип Броз Тито је давно рекао да се не треба држати закона као пијан плота, и очито да Ненад Константиновић, у пракси коју спроводи Демократска странка, на најбољи начин демонстрира то правило.

И трећа ствар на коју бисмо скренули пажњу наше јавности је случај који се десио у Врбасу и лажима које се пласирају преко медија од стране Напредне странке и Александра Вучића. Активисти Српске радикалне странке лепили су плакате Српске радикалне странке, лепили су на стубу билборда на којем је наш билборд за изборе који се одржавају у Врбасу. Појавио се бивши посланик Игор Бечић, бивши посланик Српске радикалне странке, појавио се са својом браћом и физички напао активисте Српске радикалне странке и при том оборио једног нашег активисту. Наши активисти су позвали полицију која га је спречила даље да се физички обрачунава са нашим активистима. Тада се он позвао на имунитет, тражио да им одузму наш изборни материјал, што они нису прихватили, и физички даље спречио наше активисте да лепе плакате, а у новинама имате вест „Радикали добили налог из Хага да се физички обрачунавају са припадницима СНС“. Што се тиче Српске радикалне странке, никада се за ових 20 година нисмо ни са ким физички обрачунавали, па нећемо ни убудуће, али ћемо се бранити кад год нас неко нападне. Нама не требају никакви налози ни од кога, ми смо странка која поштује закон, која поштује норме које подразумевају права свих оних који се баве неким послом, да их користе на законом прописани начин, али не можемо ни да пређемо преко лажи које се на овакав начин пласирају. Убеђени смо да су налог за ово што раде чланови Српске напредне странке добили директно из Париза, односно да су тамо успостављени начини ункционисања, и то још давне 2007. године, онда када су Томислав Николић и Александар Вучић били на састанку са Станком Суботићем Цанетом и Милом Ђукановићем. Ми смо за данас имали толико. Уколико имате питања, изволите. Уколико немате питања, хвала вам велико што сте дошли на нашу конференцију.