Крађа мандата Српске радикалне странке

Саша Сантовац:Поздрављам вас испред Српске радикалне странке и хвала вам што сте се одазвали конференцији. Конференцију одржавамо на овако необичном месту, јер су нас на то натерале околности које су настале у Српској радикалној странци, на основу утицаја одређених политичких партија на одређене људе који су били у нашој странци.

Упозорили смо раније на одлуку Уставног суда да је одборник или посланик власник свог мандата. Рекли смо да ће после такве одлуке сви парламенти представљати једну пијацу на којој ће се политичке партије које имају моћ, како финансијску тако и могућност за запошљавање, куповати одборнике и обезбеђивати себи лагодну већину.

Два одборника Српске радикалне странке у Суботици, Александра Буквић и Светлана Стипановић су се повиновале одређеним захтевима, или обећањима које су добиле од одређених људи и политичких партија и напустиле Српску радикалну странку.

На жалост, због онакве одлуке Уставног суда, Српска радикална странка не може да реализује у скупштини резултат који је остварила на изборима, јер ти одборници желе да наступају самостално. Да ли ће они бити самостални, или ће се у међувремену припојити некој другој странци време ће показати...

Оно што не можемо да променимо, а желимо да се изтвинимо грађанима Суботице који су дали глас за Српску радикалну странку и листу која је изашла на прошлим изборима заједно са ДСС, је да у парламенту једноставно неће бити та два представника Српске радикалне странке. Али, Српска радикална странка ће у народном периоду све оно што је обећала грађанима покушати да реализује, тј.бориће се за циљеве које је имала у предизборној кампањи.

Ова два одборника нису искључена, како су говорили на конференцији за штампу, пошро искључене значи да вас је из партије искључио виши политички орган, а они су сами поднели захтев за ишчлањење – то је велика разлика. На тој конфренцији је истакнуто како су они заговорници идеје и идеологије Српска радикалне странке и Војислава Шешеља. Како данас изгледа њихова идеологија је пример иза мене, а то је целокупан страначки материјал који се нашао на ходнику, избачен од стране тих појединаца из просторија које су припадале Српској радикалној странци, за које Српска радикална странка има потписан уговор и које могу да буду само просторије ове странке све док је тај уговор на снази. Како тај уговор нико није мења, ове просторије су по природи ствари страначке, без обзира ко је председник градског, окружног или неког другог одбора.

Дакле, ова два одборника која тврде да је за њих Војислав Шешељ прави идеолог и да ће увек бити за њега – избацили су књиге Војислава Шешеља (у кога верују и за кога су се клели), избацили на ходник и заједно са целокупним страначким материјалом се налазе ван просторија странке.

Да ли је ово демократија, да ли је поштовање права – наравно да није, али овако изгледа када појединци зарад личних интереса напуштају Српску радикалну странку.

У оквиру политичке партије можете да имате различите ставове и када је реч о кадровским решењима, али ово показује вандализам и недемократско понашање.

Чињеница је да су украдени мандати, поново Српској радикалној странци, као што су 2008.украдени и посланички и одборнички. Сматрамо да су мандати украдени, јер већина која је гласала за листу на којој је била и Српска радикална странка, не водећи се одређеним појединцима – већина грађана који данас гласају на изборима, не гласа за појединца него листу. И то не само листу СРС већ и других политичких партија.

У сваком случају очекујемо да ће градске власти које имају надлежност над овим целокупним простором омогућити СРС да уђе у своје просторије. Морам да напоменем да кључ који треба да се налази код портира, више није на том месту где редовно стоји. Ти појединци су прекршили кућни ред у дому који припада градској управи, и на тај начин показале само колико су за поштовање права, колико су демократски оријентисане и показују праву слику њихове жеље да Српска радикална странка не функционише на овим просторима.

На њихову жалост, а на срећу свих оних који су гласали за Српску радикалну странку и који ће у наредном периоду гласати за њу, након конференције коју су одржали појединци који су напустили СРС, јавља се велики број чланова СРС који су у протеклом времену били стављени са стране од ових појединаца, а који желе да узму активно учешће у Српској радикалној странци.

Ми ћемо ускоро изабрати ново руководство Градског одбора СРС у Суботици, наставити даљи рад и политичко деловање, јер постоји велики број грађана који желе Српску радикалну странку, и који желе можда и боље организовану Српску радикалну странку.

Ми ћемо и кадровски и организационо радити на томе да у наредном периоду имамо још јачу политичку партију.

Надамо се да ће градски челници испоштовати оно што пише у уговору, а то је да врате просторије Српској радикалној странци, да би били у могућности да нормално функционишемо.

На основу инвентарских листа ћемо проверити да ли недостаје нешто из страначког материјала. У одређеним регистраторима, као што видимо, не постоји документација, што указује да је нестао и део страначке документације.

Ако неко мисли да се на тај начин бави политиком, њему није место на политичкој сцени Србије.

Обавестићемо јавност о даљим дешавањима, а очекујемо да градска Управа реагује и да Српска радикална странка поново добије своју канцеларију. Са овим појединцима не желимо да улазимо у неку полемику, јер је ово јасан показатељ какви су то појединци и на који начин се односе према политичкој партији која им је дала да било ко од грађана уопште зна за њих. Пре Српске радикалне странке вероватно је мали број грађана знао за ове појединце. Али, то су наше слабости које су, нажалост, данас резултирале овим.

Ми се извињавамо грађанима Суботице за оно што нам се десило, јер сматрамо да је део наше одговорности, али осуђујемо овај чин – посебно то што мандате који припадају СРС не желе да врате особе које су ово урадиле.