Конференција за новинаре, 29. март 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, посланичка група Српске радикалне странке је демонстративно напустила седницу Народне скупштине због крајње некоректног понашања владајуће већине и председавајућег, с обзиром да смо ускраћени за једно од пословничких права, а то је право на постављање посланичких питања.

Ви знате да ми још нисмо донели Пословник Народне скупштине у овом сазиву. Владајућа већина се позива на стари пословник, а онда га накарадно тумачи. Ни по старом пословнику они не могу да раде ово што су урадили. Посланичка питања се у току редовног заседања постављају сваког четвртка у месецу. У мандату садашњег сазива то је било само два пута, у октобру 2016. и у октобру 2017. године, дакле, једном годишње. А онда су увели правило да предност у редоследу имају посланици који немају посланичке групе и посланици са најмањим посланичким групама, па је тако било и у октобру 2016, па и у октобру 2017. године. И то се оконча после шест до девет питања. Веће опозиционе странке апсолутно немају шанси да дођу на ред да постављају питања. Уместо да тај редослед важи за цели сазив, па да се почне од оних најмањих, да иду редом и остали, они сваки пут почињу из почетка.

Заправо, министри из садашње Владе Србије не желе да чују озбиљна посланичка питања. А видели сте и на сасвим бенигна питања да се такмиче ко ће дати опширнији одговор, тако да у просеку једно питање, заједно са одговорима министара, траје око 40 минута, а да заправо ништа ни о чему нисмо чули.

Овај наш поступак је још једно упозорење владајућој већини да они могу како хоће, али неће моћи дуго још како хоће; и да воде рачуна: да онај ко је тренутно горе, врло брзо може да се нађе доле; и да како они угњетавају партије које су тренутно у Скупштини у мањини, може и њима врло лако да се то исто деси, да им се врати као бумеранг.

Изволите, имате ли неко питање?

Новинар: Верујете, дакле, да због темпа, којим одговори министара иду, нећете доћи на ред. Шта мислите колико ће питања бити постављено?

Проф. др Војислав Шешељ: Успеће највише девет, тако је досадашња пракса. У октобру 2016. године је било девет. У октобру 2017. године је било шест. Значи, већ други пут је говорио Муамер Зукорлић, ево сад већ други пут говори Зоран Живковић, а ми још никад нисмо говорили и нема шанси до краја мандата икад да говоримо.

Новинар: Па, када освојите пуно гласова на изборима.

Проф. др Војислав Шешељ: Освојимо много на изборима, да.

Неки су ми рекли да сам требао пре два, три дана да напустим посланичку групу, па да се пријавим као самостални кандидат, одмах бих дошао на ред.

Новинар: И после се вратите у вашу групу.

Проф. др Војислав Шешељ: И после се вратим, да.

Да ли ви очекујете да сам ја то у стању да урадим?

Новинар: Не.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још неко питање? Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ