Конференција за новинаре, 27.05.2016.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, режим Мила Ђукановића у Црној Гори све више и све интензивније, све бескрупулозније прогони српски народ. Главни правац прогона је прогон Српске православне цркве. Мило Ђукановић има намеру да преотме све српске цркве у Црној Гори и да их преда лажној црногорској цркви, која је регистрована у полицијској станици на Цетињу.

Режим у Београду, ни досманлијски, ни напредњачки, ништа није учинио да заштити црногорске Србе, као да их је потпуно отписао и глуми добре односе Србије и Црне Горе.

Не могу односи Србије и Црне Горе бити добри, док се Срби који живе у Црној Гори систематски прогоне, док се негира њихово право на језик, на име, на књижевност, на традицију, на историју. Не могу се црногорски Срби на силу терати да прихватају новоизмишљена слова накарадне азбуке по режимском рецепту.

Србија мора одлучно да стане у заштиту црногорских Срба и не сме да направи грешку коју је Борис Тадић направио по питању Хрватске. Уместо да заоштрава питање тешког положаја Срба у границама авнојске Хрватске и тако доводи у питање улазак Хрватске у Европску унију или утиче на одлагање тог уласка, Тадић је оберучке подржавао Хрватску и потпуно запостављао Србе који тамо живе. А и напредњачки режим подржава заправо Србе који глуме предводнике српског народа, који егзистирају у Хрватском сабору, глуме да се боре за српске националне интересе, а заправо служе хрватском режиму.

Режим у Београду ништа није урадио да помогне организовање Срба у Црној Гори, њихове матичне институције, њихове такозване невладине организације, све облике удруживања које они тамо примењују. То хитно мора да се мења из корена. Режим из Србије мора да има активну улогу и да посебно свој активизам искаже у фази пријема Црне Горе у Европску унију или у НАТО пакт. Да се једноставно ставља светској јавности до знања да се у НАТО прима држава која гази основна демократска права грађана, људска права и слободе. Тако исто по питању евентуалног пријема у Европску унију, да стави до знања да се у Европску унију не може примити ниједна држава која негира верску равноправност и која већ постојећој цркви настоји да одузме имовину и да ту имовину преда вештачкој цркви која је креирана у полицијској станици.

Изволите, имате ли ви нешто да питате?

Новинар новинске агенције Фонет: Занима ме како тумачите ову посету премијера Србије Вучића Москви и да ли су само здравствени разлози у питању или је нешто друго?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми српски радикали подржавамо сваки облик сарадње актуелног режима у Србији са Русијом. Не могу да вам кажем, немам баш прецизне информације шта је био основни разлог Вучићевог пута, може то бити неки дипломатски или медицински разлог, заиста не знам шта је посреди, али у сваком случају немамо ништа против тога и не само да немамо ништа против, ми подржавамо све облике сарадње са Русијом. А наравно, наш крајњи циљ је да и званична Србија одустане од интеграције у Европску унију и да се окрене ка интеграцији са Русијом и све што може, чак и минимално, допринети тим нашим настојањима, ми подржавамо.

Имате ли још питања?

Ако немате, хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ