Конференција за новинаре, 26. новембар 2020. године

Александар Шешељ:Даме и господо, ми српски радикали сматрамо да представници актуелног режима у Србији обмањују грађане Србије о наводним економским успесима. Сведоци смо да је само у овој години већ два пута доношен ребаланс буџета, а и јуче смо чули од министра финансија и од представника режима да се спрема ново задуживање у неком износу од 700 милиона евра.

Ми сматрамо да је неодговорно да се Република Србија задужује у овом периоду кризе око Ковида19 и сматрамо да пре свега треба да се промени економска политика у Србији, како би се Република Србија боље и успешније изборила са пандемијом короне.

Дакле, пре свега требало би да се одрекнемо неких луксузних инвестиција, као што је изградња националног стадиона, јер ми сматрамо да, не само због пандемије, већ генерално, национални стадион није исплатив пројекат и неће довести до убрзаног развоја наше земље. Пре свега, није време за то. Такође, из текућих буџетских средстава требало би да се новац који се опредељује за финансирање разних агенција, које немају своју улогу у нашем систему, које су буџетски корисници без икаквих надлежности и углавном служе само као партијски плен странака на власти и дуплирање већ постојеће бирократије, као и финансирање невладиних организација, поготово оних невладиних организација са изразито антисрпским деловањем, а такође и промена режима субвенција за стране инвеститоре. Сматрамо да су то први резови који су нама неопходни како би се држава боље и успешније изборила са пандемијом.

Дакле, сваке године више од 750 милиона евра Република Србија даје на име субвенција страним инвеститорима који добијају десет, петнаест или више хиљада евра по радном месту, без икакве обавезе да те раднике држе на послу, земљиште и све потребне дозволе бесплатно, а земљиште чак некад и у вишемилионским износима. То је пре свега начин да се средства определе за оно што је тренутно нама најпотребније, а то је борба против короне и спасавање наше националне привреде. Видели смо икада је опредељена државна помоћ у првом пакету ове године, да постоји више десетина тих компанија које послују у Србији, које су добиле огроман новац на име субвенција, које нису узеле ту помоћ, зато што је један од услова био да ти радници остану на послу још извесно време, односно до краја 2020. године. Тек ћемо се суочити са периодом у којем ће доћи до великог броја отказа у тим компанијама које су, по речима представника режима, спас за нашу привреду. Ми финансирамо из буџета њихово пословање у Србији, а они фактички нису уложили ниједан једини динар. Дакле, то је начин да се Република Србија избори у овом моменту са пандемијом.

Ми предлажемо да уместо задуживања – а подсетићу вас да је наш јавни дуг већ прешао 30 милијарди долара и да се планира и ново задуживање у блиској будућности – да се направе резови на тај начин да се промени програм субвенција за стране инвеститоре, да се та средства определе за наш здравствени систем и за помоћ нашој националној привреди, микро, малим и средњим предузећима, пре свега како би они могли да се што лакше изборе са последицама пандемије, да се прекине финансирање невладиних организација и да се озбиљно рационализује државна управа укидањем великог броја агенција које немају у нашем систему никакву улогу.

Подсетићу вас да у Србији имамо Агенцију за поморску пловидбу, имамо Агенцију за енергетику и енергетску ефикасност – две агенције које суштински имају исти ресор. Још је више десетина таквих агенција у Србији који заиста немају никакву улогу, а озбиљни су потрошачи у државном буџету.

Уместо да водимо рачуна како да ублажимо све оно што нашу привреду чека почетком следеће године, ми се такмичимо у некој имагинарној трци са пре свега земљама региона или неким другим земљама у Европи, ко је најуспешнији на некој од листа које издаје Светска банка или слично. Ми сматрамо да је и програм 2020–2025, који промовишу представници Српске напредне странке, искључиво списак лепих жеља, који у овом моменту, са оваквом економском политиком, не може да буде остварив и да ми треба да сагледамо наше конкретне економске проблеме и да урадимо све што је у нашој моћи да се помогне опстанак наше националне привреде, пошто уколико дође до ситуације као што се предвиђа, да ће највећи терет свега овога пасти на наше представнике националне привреде, ништа нам неће значити да ли смо бољи од Литваније или на ком смо месту пласирани на било којој листи Међународног монетарног фонда. То је предлог Српске радикалне странке.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић:Господине Шешељ, да ли делите бојазан оног дела јавности који коментарише да нисмо имали никада у последњих 20 и више година већи буџетски дефицит и да би са новим задуживањима, које сте помињали, могло доћи до колапса привреде, банкрота следеће године?

Александар Шешељ:Свакако оно што се тренутно дешава у Србији није онако како може да се чује из излагања представника режима. Дакле, апсурдно је говорити о наводним економским успесима, ако имамо већ најаве више десетина хиљада отказа који ће уследити почетком следеће године и уколико смо само у овој години имали два пута ребаланс буџета. И даље се говори о томе да ће се издвојити више од 250 милиона евра за изградњу националног стадиона. Српска радикална странка је још почетком ове године предлагала да уместо да се средства опредељују за национални стадион, да та средства буду опредељена за наш здравствени систем и то на два начина – једно је улагање у наш Институт „Торлак”, како би се повећао степен поверења грађана Србије у вакцинацију и здравствени систем, како не бисмо морали да зависимо од милости неких других земаља када дође до дистрибуције вакцине против Короне, а такође и изградње клинике за лечење од ретких болести у Србији. Те две ствари би могле да буду успешно урађене у Србији са истим средствима или мањим средствима него што су средства која се планирају за национални стадион. Уколико бисмо изградили у Србији клинику за лечење од ретких болести, ми бисмо престали да лечимо грађане Србије и децу СМС порукама, а та клиника би била самоисплатива на дуги рок, тако што би била отворена и за земље региона и остатка Европе. На тај начин бисмо озбиљно побољшали здравствени систем, а лечење СМС порукама би отишло у заборав. Ми сматрамо да је то одговоран приступ који треба да има Влада Републике Србије, а не да се такмичи у некој имагинарној трци ко је најуспешнији, ако знамо да смо, поготово што се тиче региона, са тим земљама на зачељу привредних успеха.

Градимир Потић:Како видите досадашњу економску политику СНС-а у време кризе, мислим конкретно на неселективно дељење новца грађанима два месеца пред изборе, док нам, као што сте рекли, здравство кашље, саобраћај, туризам и тако даље?

Александар Шешељ:Пре свега, да је истина оно што смо могли да чујемо протеклих година од представника Српске напредне странке, да смо ми најбољи у историји, да је наступило златно доба наше економије, не би било таквог улагања непосредно пре избора у санирање последица пандемије. Дакле, ми смо дошли у ситуацију да се компаније које су већ добиле велике субвенције и велику државну помоћ од Републике Србије још једном спашавају и још једном им се дају подстицаји, а често наше домаће компаније немају правона све то. То је оно што је дијаметрално супротно од најава и од бомбастичних наслова које можемо да видимо о нашим економским успесима.

Ми смо видели како се понашају те компаније у првој половини ове године, у току првог таласа пандемије. Дакле, људи су у тим компанијама морали да купују заштитну опрему, односно маске и рукавице сами, претили су им отказом уколико не буду радили у великим колективима где ради негде и више од неколико хиљада људи и слично. Дакле, то није одговоран приступ од стране Републике Србије. Оно што треба да буде у фокусу јесте положај наших домаћих привредника, јер уколико држава Србија не буде о њима водила рачуна, не постоји ниједна друга држава која ће то урадити уместо нас.

Уколико нема других питања, хвала вам што сте дошли.

Градимир Потић: Хвала.