Конференција за новинаре, 23.2.2017.

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, политичка слика Србије пред председничке изборе је доста поједностављена. Ми изражавамо жаљење што напредњаци нису за кандидата одредили Томислава Николића, јер би нам тако много олакшали посао. Њега бисмо прегазили у првом изборном кругу, па би се други круг одвијао у знаку обрачуна између Вука Јеремића и мене. Овако ми је посао значајно отежан, с обзиром да ћу морати сам да развалим у првом кругу Вука Јеремића и Сашу Јанковића, а у другом кругу да се у потпуности позабавим обрачуном са Александром Вучићем. Међутим, Српска радикална странка сматра да је наша политичка позиција тренутно веома добра, повољна и да постоји велика могућност да у другом изборном кругу, као кандидат српских радикала, победим и Александра Вучића.

Наша предизборна кампања је, практично, већ почела мобилисањем општинских и окружних одбора, сређивањем спискова контролора на бирачким местима, акцијом „сигуран глас“ и дистрибуцијом пропагандног материјала. Ми ћемо тај посао већ следеће седмице интензивирати акцијом прикупљања потребног броја потписа, чим избори буду заказани. Очекујемо да буду заказани најкасније 2. марта, што значи да би били одржани негде у априлу месецу, највероватније у првој половини априла.

Појавио се и Хашки трибунал, односно хашко тужилаштво као фактор наших председничких избора. Кад год су неки избори у Србији на видику, они се огласе покушавајући да нам донесу политичку штету. Овога пута тужилаштво се огласило понављајући захтев да жалбено веће укине моју ослобађајућу првостепену пресуду и да изрекне осуђујућу. Они то раде не би ли одвратили грађане Србије да гласају за мене на председничким изборима. Међутим, жалбено веће не може ослобађајућу пресуду да преиначи у осуђујућу. То је немогуће у англосаксонском праву. То до сад није било могуће ни у Хашком трибуналу. У свим случајевима у којима је поништавана осуђујућа пресуда наложено је ново суђење. То смо имали већ (случај Рамуша Харадинаја и сада имамо случај Јовице Станишића и Франка Симатовића).

Дакле, морало би да буде суђење испочетка. А то је, знате, у садашњим околностима на нивоу бајке за малу децу.

Ово смо хтели да скренемо пажњу јавности у Србији: да људи не размишљају о претњама Хашког трибунала и да их то не дестимулише од гласања за кандидата Српске радикалне странке.

Изволите, имате ли ви неко питање.

Новинар: Ђорђе Насковић Н1. Зашто кажете да је на нивоу бајке за малу децу? Мислите ли да је немогуће? Тужилаштво је иначе рекло да је алтернатива томе да се преиначи пресуда управо то да се понови суђење. И, како коментаришете оно што су рекли да се ви нисте уопште бавили тврдњама из жалбе и да их нисте ни побили?

Проф. др Војислав Шешељ: Прво, ја сам ан блок побио жалбу тужилаштва, а да се бавим њиховим небулозама није ми падало на памет. Друго, сутра се навршава 14 година откад сам ја отишао у Хаг да бих се обрачунао са Хашким трибуналом. Кад би за, отприлике, годину дана жалбено веће донело одлуку да укида првостепену пресуду и да налаже ново суђење, значи ли то да би ново суђење трајало наредних 14 година? И шта би то ново суђење представљало?

То је у модерним правним системима једноставно немогуће. Немогуће је да судски процес у целини траје 14 година. Не поставља се питање да ли је оптужени био у затвору или није био. У Америци није могуће после две године да се настави суђење у многим државама, а не може оптужени више од осам месеци да проведе у притвору, чак и кад се брани са слободе. Ограничење је на две године. Овде је прошло 14 година. Крши се моје елементарно право на суђење у разумном року.

Да ли ви мислите да је разуман рок 14 година да траје судски процес? Па још к томе да се дода одређен број година. Ко на свету може да каже да је то разуман рок? Због тога је то немогуће. Поготово сад у завршници рада Трибунала. Ово је само начин да се покуша дестимулисање гласача Српске радикалне странке и наших симпатизера од гласања за мене на предстојећим председничким изборима.

Новинар: Ђорђе Насковић Н1. Каква би онда одлука могла да буде и да ли постоји рок у којем судије треба да донесу ту одлуку?

Проф. др Војислав Шешељ: Никакав рок Правилником и Статутом није одређен, а каква ће бити одлука, да вам искрено кажем, више ме то и не интересује. Ја се тамо не враћам. Имате ли још питања? Ако немате, хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ