Конференција за новинаре, 22.09.2016.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка позива све грађане Републике Српске да, у недељу, изађу на референдум и да изгласају да 9. јануар остане државни празник Републике Српске. То је веома важно за Републику Српску. Њена власт не сме да сагиње главу пред српским непријатељима са Запада или унутар Републике Српске који би да укину тај српски ентитет загарантован Дејтонским споразумом.

Дејтонски споразум није дирао у празнике Републике Српске, чак ни у Устав Републике Српске, и не може се то накнадно мењати. Они који би да укину празник, 9. јануар, кренули би одмах после тога да укидају име Република Српска са тврдњом да тај назив дискриминише остале грађане Републике Српске, дакле, оне који сматрају да нису српске националности. Ту се попуштати не сме.

Друго, нико се не вређа тим празником. Свети Архиђакон Стефан је и православни светац и римокатолички светац, а признају га и муслимани, а на страну то што су сви наши муслимани српског порекла, њихови преци су били православне вере, па ваљда треба да поштују и оно што су им преци били пре преласка на ислам. Нико им не дира у исламске празнике, у исламску веру, у исламску културу и тако даље, по свему су равноправни. Али и у целом свету за државне и националне празнике, пре свега, су проглашавани значајни датуми за већински народ у држави, поготово онај народ чије име држава носи. Ту су ствари потпуно неспорне.

Ми смо апсолутно против сваког притиска на руководство Републике Српске, ми га подржавамо у овом случају, као што га подржавамо и у вођењу политике очувања Републике Српске, у супротстављању свим антисрпским насртајима и у оријентацији на чврсту сарадњу са Русијом, у крајњем случају и савез са Русијом. То је оно што је жеља Српске радикалне странке.

У Федерацији Босне и Херцеговине све чешће наилазимо на претње. Појавио се и бивши муслимански генерал Сефер Халиловић, који је био и хашки оптуженик, и он прети новим ратом. Наравно, лако је вербалну претњу изрећи, али ако до рата дође, сви ће да гину. Па нека виде мало како је то изгледало у прошлом рату, па нек добро размисле. Српски народ не жели рат. Српски народ жели да се поштује до краја Дејтонски споразум. Ако му се рат наметне, српски народ ће се борити. Овога пута ће имати Велику Русију као свог савезника и нека воде онда рачуна.

Иначе, тај Сефер Халиловић нема неког значајног утицаја у политичком животу Федерације. Могуће је да служи као нечији гласноговорник, да је неко намерно преко њега пласирао овакву претњу, а могуће је и да је реч о његовом личном егзибиционизму.

Сефер Халиловић је оптужен пред Хашким трибуналом за само један злочин, за злочин над муслиманским цивилима код Грабовице, на Неретви, у два села. Он је ту ослобођен, јер је доказивао све време да је главни кривац Расим Делић, који је већ био преузео функцију начелника главног Генералштаба муслиманске војске. У почетку рата то је био Сефер Халиловић, али је смењен.

Сефер Халиловић је био прогоњен од стране Изетбеговићевог режима. Изетбеговићева тајна полиција је покушала да убије Сефера Халиловића. Он то описује у својој књизи. Убиство је покушано, колико ме сећање служи, из бестрзајног топа. Гађали су балкон на коме је била његова жена са својим братом. Од жениног брата они су мислили да је Сефер Халиловић. И убили су му и жену и жениног брата, односно шурака, на балкону њиховог стана у луксузном сарајевском насељу Циглане.

Халиловић се и даље бојао за свој живот. Успео је некако да прође кроз тај рат. А онда се појавио и као кључни хашки сведок који је припреман за процес Алији Изетбеговићу. Данима је он сведочио против Изетбеговића. Стотине страна записника постоје о томе. Међутим, Изетбеговић је имао једну срећну околност што је умро пре подизања оптужнице, као и Фрањо Туђман, тако да није дошло до Халиловићевог сведочења.

Српска радикална странка, у суботу, у 17 часова, у Бајиној Башти држи велики митинг подршке референдуму у Републици Српској, подршке Републици Српској и њеном народу. Велики митинг који представља улазак у завршницу наше предизборне кампање пред локалне изборе у Републици Српској. Српска радикална странка има своје кандидате у скоро свим општинама. Ми смо тамо улазили у коалиције чији састав зависи од наше процене интереса грађана појединих општина, али оно што је најважније, када је реч о општини Сребреница, тамо су све српске странке одлучиле да имају једног јединог кандидата за председника општине, Србина и Српска радикална странка подржава такође тог кандидата. Ми га третирамо и као свог. Дакле, он је кандидат свих српских странака и овога пута нам изгледа да је немогуће да муслимани гласањем у иностранству или ван Републике Српске исфорсирају свог кандидата, мада је структура становништва Сребренице потпуно другачија. Ми сматрамо да ће српски кандидат овога пута убедљиво победити на изборима за градоначелника Сребренице.

Изволите, имате ли ви неко питање? Ако немате, хвала што сте се дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ