Конференција за новинаре, 20.10.2016.

Милорад Мирчић: Даме и господо, Српска радикална странка је све већег убеђења да у Србији мора доћи до хитних промена, промена у политичком смислу. Србија више не може да трпи уцене са свих страна, пре свега уцене које су од Европске уније, а односе се на Косово и Метохију. Ништа мање те уцене нису ни када је у питању Република Српска. У последње време Србија се суочава са све већим притиском од стране суседне државе Црне Горе. Осрамоћена, ојађена Србија је у ситуацији да сагињући главу пред свима онима који имају или узимају себи за право да очитају лекцију Србији, Србија се налази буквално у магновењу. Ми српски радикали мислимо да мора се у политици мењати. Очигледно да политика коју води Влада Србије и тренутно руководство Србије се неће мењати, нема тог разлога или повода због којег ће Влада Србије да се одлучи да ускрати било какве разговоре са Европском унијом због одузимања имовине на Косову и Метохији. Нема тог разлога који ће понуткати Србију да оштро одговори на најгоре и најтеже оптужбе од стране руководства Црне Горе. Једино, у Србији мора доћи до промена, а промене по нама српским радикалима морају бити демократске. Најбољи пут за почетак је да се што пре распишу председнички избори. Било би вишеструко корисно да из политичких и моралних разлога у оквирима Устава садашњи, актуелни председник Србије поднесе оставку како би могло да се присупи ранијем одржавању председничких избора, јер већ с почетком следеће године улазимо у годину редовних председничких избора. Зашто је ово по нама српским радикалима веома добро и корисно за Србију? Тада би се направио тај први и те како потребан корак промена. Председника државе би бирали грађани Србије. Грађани Србије су огорчени на до садашњу политику коју води владајућа коалиција, односно власт као и председник Србије. Избором новог председника Србија би јасно дала до знања да жели промене. На тај начин би и те како допринели да се Србија за почетак одупире овим све већим притисцима. На тај начин, нама српским радикалима започео би неминовни процес промена у Србији. Ми српски радикали инсистирамо, апелујемо да коначно Томислав Николић бар мало морала покаже, да поднесе оставку, све ћемо му, условно речено, заборавити и то што је крао мандате, и што је на сумњив начин дошао до дипломе, само нека да мали допринос напретку Србије, у овом случају променама Србије. Ако имате питања, изволите.

Новинар: Јутрос је председник Србије рекао да њега нико неће моћи да победи када се буде кандидовао идуће године. Слажете ли се ви са тим или имате достојног кандата?

Милорад Мирчић: Па за нас српске радикале искрено говорећи велика ствар би била да се Томислав Николић кандидије. А било ко да стане иза Томислава Николића, то је пропала инвестиција. Сама његова кандидатура је велика брука не само за њега, него за Србију. Али, ајде да видимо нека се кандидује. Ево прилике, ево изазова да поднесе оставку па што пре да дође до провере тог што је и сам најавио да га не може нико победити.

Новинар: Ивица Дачић јуче каже да су неприхватљиви притисци на Србију, кад већ говорите о притисцима, да уведу санкције Русији. Да ли мислите, колико ће дуго Србија моћи да буде овако, да балансира између Европске уније и Русије, и да ли у том контексту видите и ову хуманитарну помоћ коју је Србија послала ?????сврставања на руску страну?

Милорад Мирчић: Па, Србија се налази између, условно речено, празних обећања домаћих политичара и све израженијих притисака од стране Европске уније и Америке, да Србија мора да поштује и да се придружи спољној политици коју води Европа и Америка. У овом случају спољна политика и политичке мере које предузимају према Русији подразумевају да Србија уведе санкције. И до сада смо више пута присуствовали разним и бедним обећањима и опирањима од стране домаћих политичара, а на крају смо се сусрели са суровом реалношћу. Ево вам најсвежији и најновији пример, пример имовине на Косову и Метохији. Сетите се само колико су Ивица Дачић и сви редом заклињали се да не долази у обзир да Србији било ко одузме имовину, а ево сада су се помирили са тим да косовска власт располаже са имовином која се односи на Трепчу. Ништа мање није ни када је у питању располагање, могућност располагања, када је у питању Телеком, а и питање је само тренутка када ће Газиводе бити потпуно у власништву шиптарске, односно косовске власти.

Новинар: Да ли мислите да ће Србија да уведе санкције Русији, односно да се придружи санкцијама Европске уније?

Милорад Мирчић: Само да се разумемо, Србија, ако гледате грађене Србије, већина је против било каквих санкција према Русији. Али, гарнитура која је на власти до сада није показала ниједног тренутка спремност да се супротстави налозима из Брисела и Вашингтона, тако да нас то и те како плаши и упозорава на велику опрезност. Ми српски радикали не можемо да поверујемо, било би нам драго да српска влада покаже ту кураж и ту одважност да се супротстави таквим идејама и да остане доследна до краја. Али, искуства која имамо са овом влашћу нас уче на велику оопрезност. Да ли има још питања? Ако нема, хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ