Конференција за новинаре, 19.05.2016.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан. Да вас са Пинка чекамо, а нећете емитовати ништа.

Даме и господо, скандал који се десио са гласањем за песму „Евровизије“ представља крајње упозорење, последњи моменат да се смени комплетно руководство Радио-телевизије Србије. То није никакав јавни сервис, то је страна агентура, а крајње је срамотно гласање њихове комисије за фашистичку песму украјинске ауторке татарске националности која јадикује над Татарима које је Стаљин заслужено казнио за њихову колаборацију са нацистима.

Сви Кримски Татари, сви до једнога, служили су Хитлеру и били у ударним нацистичким одредима. Њихови одреди су били СС-одреди и највеће злочине на Источном фронту чинили су Кримски Татари и Хрвати. Хрватска легија је ратовала код Стаљинграда. Тамо је разбијена. Тамо је потпуно уништена. Један део је заробљен. И Татарима је мало што су се после извесног броја година вратили, сад би још да славе своје наводно мучеништво, заборављајући на служење Хитлеру.

Проглашење ове татарске певаљке за победника песме „Евровизије“ било би исто као кад би Хрватска послала Томпсона па Томпсон победио.

Србију су осрамотили РТС, Драган Бујошевић и жири који је он поставио, а чија ћу имена прочитати. Осим Владимира Гајића, који није гласао за ову нацистичку песму, а гласали су Слободан Марковић, Никола Чутурило, Марија Марић звана Мари Мари, боље би било Марија Марић – овцо, овцо, Ана Миленковић. Њих једноставно треба најурити са државне телевизије. Ако ће радити против своје земље и против свог народа, нема шта да раде на РТС-у. А радити против Русије данас је више него икада идентично као радити против Србије.

Ово је требало да озловољи руску јавност. Ово је ваљда требало да Русе мотивише да се окану Србије и подршке Србији у борби за целокупност њене територије, у борби за независност, за очување Косова, самосталност, суверенитет и територијални интегритет.

Ми захтевамо да се Народна скупштина што пре састане, јер више нема никаквог разлога за одуговлачење и да један од првих закона буде Закон о Радио-телевизији Србије. Радио-телевизија Србије не може бити самостална грана власти.

Ви знате да традиционална демократска теорија познаје принцип поделе власти и он се свуда у демократском свету примењује, а протеклих деценија, од Другог светског рата па на овамо, много теоретичара демократске оријентације слободну штампу, слободне медије проглашава четвртом граном власти. Улога медија је контролна. И улога државног медија, улога медија који је власништво државе је контролна над остале три гране власти, али и тај медиј мора бити контролисан, јер све три гране власти међусобно се контролишу. Ако прихватимо становиште модернијих политичких теоретичара, па кажемо – медији су четврта грана власти, она контролише ове три, да, али и четврта грана власти мора бити контролисана, мора некоме одговарати за оно што ради. Државна телевизија се издржава од дотација Владе Србије и од претплате коју плаћају грађани Србије, коју морају да плаћају, иначе им плене имовину. И сада ћемо сви ми то да плаћамо, а Бујошевић ће овога пута да гласа за украјинску Татарку, следећи пут за Томпсона, па за ко зна кога још, ко ће величати СС-дивизију Скендербег, ко ће величати СС-ханџар дивизију или Црну легију Јуре Францетића.

Ово што се десило заслужује оштру, оштру реакцију.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Новинар Филип Чукановић, Б92: У вези са формирањем владе, Александар Вучић рекао је да неће звати странке деснице. Ипак, да ли очекујете да будете позвани?

Проф. др Војислав Шешељ: Александар Вучић као вероватни мандатар има право да позове кога он жели. Нема обавезу да позове представнике свих странака, али председник Републике има уставну обавезу да позове представнике свих листа које су изабране у Народну скупштину. То је битна разлика.

Филип Чукановић: Моје питање је било – очекујете ли позив у Владу Србије?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, не, пошто сам премијер ваљда зна који је наш искључиви услов за евентуалну сарадњу, јер смо га стотину пута понављали до сада. Дакле, ако се одрекне Европске уније и оријентише на интеграцију са Русијом, онда долази у обзир и евентуална коалиција са нама. Све док он заговара учлањење Србије у Европску унију, коалиција на републичком нивоу није могућа.

Могућа је на локалном, могућа је на градском, на покрајинском, на свим нивоима је могућа. Ви знате наш принцип, од места до места, од општине до општине, ми разматрамо која нам је варијанта повољнија, са аспекта интереса грађана те општине, тог града, а и са аспекта интереса саме странке.

На републичком нивоу није могуће.

Филип Чукановић: А јесте ли добили позив од Николића?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, никакав позив нисмо добили.

Новинар Жаклина Таталовић, Прва српска телевизија: У случају да добијете позив, да ли ћете ићи?

Проф. др Војислав Шешељ: О томе ћемо одлучивати тек када добијемо позив.

Филип Чукановић: А шта уколико данас, после консултација са Вучићем, он каже да Вучић има апсолутну већину и да даје њему мандат?

Проф. др Војислав Шешељ: То је кршење Устава, јер Устав јасно прописује обавезу. Има он много других ствари да сазна на основу консултација од тога ко има већину и то би било још једно кршење Устава, за које га треба позвати на одговорност.

Филип Чукановић: Јесте ли размишљали шта бисте рекли Николићу када стигне тај позив?

Проф. др Војислав Шешељ: Ако позив стигне, ми ћемо одлучивати хоћемо ли се одазвати, па ћемо онда одлучити ко ће нас тамо представљати. Ако то будем ја, онда ћу тек можда о томе размишљати.

Жаклина Таталовић: Али сигурно већ имате у глави  шта бисте рекли Николићу.

Проф. др Војислав Шешељ: Имам ја много тога у глави, када бих вам сад изнео све шта ми је у глави, бојим се да бисте тешко испливали одавде.

Жаклина Таталовић: А шта бисте га прво питали, ако то будете ви?

Проф. др Војислав Шешељ: Не знам ја унапред ништа.

Жаклина Таталовић: Најавили сте и кандидатуру за председника. Да ли мислите да прерано улазимо у ту трку или да је овога пута на време, пошто ће вероватно бити за годину дана председнички избори?

Проф. др Војислав Шешељ: Па није прерано. Ја мислим да је готово извесно да ће бити пре времена ти председнички избори, јер се Томислав Николић толико компромитовао разним криминалним и корупционашким аферама, а поготово чињеницом да се дочепао лажне факултетске дипломе, а да ниједан испит није полагао, да нас то једноставно приморава на што скорије расписивање председничких избора. Под притиском јавности он у једном моменту мора поднети оставку.

Она мува зунзара која слеће на говна и балегу нађе се на његовом носу да га упозори. Одува он, изгледа, муву зунзару, али не може да одува лажну факултетску диплому. Сувише је тешка, а везана му је око врата. Она му је као воденични камен око врата и једноставно њему не треба ништа друго говорити него то да има лажну диплому и готово, он је компромитован за све. Он је компромитован за играње шаха са пензионерима на Калемегдану, а камоли за бављење политиком.

Жаклина Таталовић: Ако оставимо по страни Томислава Николића, какве су ваше шансе, шта мислите?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ја мислим да су најбоље. Је ли ви знате некога на политичкој сцени ко би могао да ме победи?

Жаклина Таталовић: Па, поприлично.

Проф. др Војислав Шешељ: Кога?

Жаклина Таталовић: Па рецимо можда Томислав Николић.

Проф. др Војислав Шешељ: Томислав Николић да ме победи?! Он може још једино да победи на конкурсу за гробара прве класе на крагујевачком гробљу Бозман.

Жаклина Таталовић: А рецимо бивши председник?

Проф. др Војислав Шешељ: Борис Тадић?! Па ко би за њега гласао? Испоручио Стојана Жупљанина, Радована Караџића, Ратка Младића, Горана Хаџића Хашком трибуналу. На њему је огромно проклетство и то српски народ зна. Њега није добро ни срести на улици. Горе је када вам он пређе преко пута него црна мачка. Треба бежати чим га видите. То је највећа могућа издаја, највеће могуће проклетство.

Жаклина Таталовић: А ако би се кандидовао евентуално Александар Вучић?

Проф. др Војислав Шешељ: Е, то би била мало тежа борба. Ја сам убеђен да бих у тој борби победио, али признајем да би мало тежа борба била, због његове функције власти. То је огромна предност, ко је тренутно на власти. Ви знате и по овим изборима да има огромну предност.

И, с друге стране, не потцењујем његове способности манипулисања јавним мњењем, он је то беспрекорно изучио. Ја се боље разумем у политичку теорију, боље се разумем у финансије, у привреду, боље се разумем у културну политику, образовну, здравствену, социјалну, али њему признајем да је без премца у сфери медијског манипулисања јавношћу.

Наташа Андоновски: Реците нам онда и за Расима Љајића.

Проф. др Војислав Шешељ: Мислим да би му одлична парола била – Расиме, брате Србине. Ја бих му то предложио. Наравно, немам ништа против Расима Љајића, само питање је какву ће он подршку имати и са које стране; да ли ће бити кандидат напредњака или само своје странке, то ћемо тек да видимо, али ја мислим да ви не сумњате да сам у стању у директним телевизијским дуелима да га победим. Ви сумњате, ви у све сумњате.

Жаклина Таталовић: Ја увек сумњам.

Проф. др Војислав Шешељ: Па да, сумњате, дакле постојите.

Новинар Н1 телевизије: Око Горана Весића и Савамале. Имате ли неких доказа или све остаје на оним оптужбама које сте изнели?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ја сам сазнао то. Што бих то доказивао? Ја сам своје сазнање изнео у јавност.

Новинар Н1 телевизије: А да не делујете као неки таблоид?

Проф. др Војислав Шешељ: Нисам ја неки таблоид.

Прво, моја сазнања су поудана, ја имам изванредне информације, а и из саме реакције Горана Весића можете видети да сам у праву.

Друго, знамо ми Горана Весића од раније. Године 1998, када је била скупштина Демократске странке, он је фалсификовао гласање на изборима за председника. Изабран је Слободан Вуксановић, а он је фалсификатима донео победу Зорану Ђинђићу. И то није први његов фалсификат. Године 1993. или почетком 1994. на изборима у Демократској странци за председника Мићуновић је победио, а Горан Весић је фалсификовао резултате гласања и представио као да је Зоран Ђинђић победио.

Дакле, Горан Весић је ових 25 година вечито служио као референт за прљаве послове, за најпрљавије послове.

Е сад, зашто га се не отарасе напредњаци, то њих питајте. Изгледа да је њима лакше да ту велику бруку око рушења Савамале поднесу на својим плећима, него да се отарасе једног Горана Весића. Зашто је то тако...

Новинар Н1 телевизије: И вероватно ће све остати на томе да он нема коментар.

Проф. др Војислав Шешељ: Па да. Али ја мислим да медији не смеју да га напуштају, да треба даље да терају тај проблем.

Филип Чукановић: А одакле вама информација да он стоји иза рушења?

Проф. др Војислав Шешељ: Јавила ми моја служба. Хоћете да вам идентификујем изворе?

Филип Чукановић: Па, неки детаљ више би нам добро дошао.

Проф. др Војислав Шешељ: Ето, ви знате да сам ја увек био најбоље обавештен човек у Србији.

Обновио сам мрежу информатора. Они су врло поуздани, раде пуном паром и без паре и динара, раде из чистог патриотизма.

Филип Чукановић: Хвала вам.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања?

Новинар: У вези „Евровизије“, како коментаришете да је народ гласао за Русију?

Проф. др Војислав Шешељ: Народ је гласао из љубави према Русији. Нисам сигуран да бих ја гласао за Русију, да се разумемо, јер и Руси су имали представника који је певао на енглеском. Морам вам признати да нисам то баш ни пажљиво пратио. И она наша певаљка је певала на неком језику који нисам разумео. Не бих ни за њу гласао. Ја мислим да свако треба да пева песму на свом националном језику.

Татарка је певала на свом језику, је ли тако?

Новинар Н1 телевизије: Пола, пола.

Проф. др Војислав Шешељ: Мало украјински, мало татарски. Није битно. Али, ја не бих гласао. Значи, не бих гласао ни за Србина који нас представља на „Евровизији“ ако не пева на српском језику.

Није проблем у томе за кога гласати, али је ово политичка демонстрација, ово је антисрпска политичка акција, ово је субверзија, ово нам је нанело огромну штету. Штета коју нам је ово нанело подудара се са штетом коју су нам нанели својевремено Томислав Николић и Александар Вучић када су рекли да признају украјински суверенитет, укључујући и Крим. Е, то је толика штета. Они су то престали да говоре, али ево, појавила се ова субверзија. За ово пре свега треба да одговара Бујошевић. Заправо, на РТС-у треба провести оно што се већ проводи на Телевизији Војводине. Треба сав тај шљам и олош што пре растерати, а највише је концентрисан на РТС-у и то сви ви знате боље од мене.

Новинар Марко Суботић, Ал џазира: Зашто мислите да је на РТС-у шљам и олош, то су ипак наше колеге.

Проф. др Војислав Шешељ: Па јесу ваше колеге, али ево, ја ћу вам дати један добар пример.

За годину и по дана ја никад нисам успео код њих да дођем на било коју емисију. У предизборној кампањи нисмо имали могућности да тамо гостујемо. Је ли то објективна телевизија? Је ли то телевизија која представља јавни сервис? Ми смо тамо имали пет посланика у прошлом мандату. Ми смо на нивоу Војводине парламентарна странка, али они су заступали само интересе Демократске странке и њених коалиционих партнера. И Бујошевић то исто ради. Он заступа америчке интересе и интересе Демократске странке, а народ га плаћа.

Је ли могуће да ме за годину и по дана никад нису позвали на ту телевизију? Заправо, позвали су ме једном, десетак дана пред изборе, у емисију „Око“ у пола седам, када су знали да сам на митингу и да нема шансе да дођем. И онда сам рекао – могу у четвртак, то је последњи дан кампање, немамо ниједан митинг. Не може, то је резервисано за неког другог.

Колико су емисија држали о мени, а нису мене позвали да учествујем, нити некога испред Српске радикалне странке.

Дакле, говорим вам само о овом делу што се тиче понашања према српским радикалима, али и по свим другим питањима оба та јавна сервиса су заступала изразито антисрпске интересе.

Новинар Сања Живковић, РТС: Само да вас подсетим. Претпостављам када је било то представљање листе, моја колегиница је пратила то.

Проф. др Војислав Шешељ: Јесте ли ви са РТС-а?

Сања Живковић, РТС: Ја сам са РТС-а.

Проф. др Војислав Шешељ: Вас лично нисам хтео да увредим.

Сања Живковић, РТС: Али чини ми се да сте ви послали филм, да нисте хтели да гостујете, мислим да је тако било.

Проф. др Војислав Шешељ: А што да не пошаљемо? То је оно што је по закону обавезно. Па и то је било сведено на 35 минута. Па, не мислите да бих ја оставио у Нишу или у Крагујевцу велики митинг?

Сања Живковић, РТС: А овде се поклопио митинг.

Проф. др Војислав Шешељ: Ја сам имао 28 митинга, плус Немања Шаровић још два митинга на Косову, значи имали смо 30 митинга. Али ни пре тих митинга нас нигде није било. Није нас било ни на овим телевизијама под контролом режима, ни на „Пинку“, ни на „Хепију“. Ја сам последњи пут на „Хепију“ био у септембру прошле године, на „Пинку“ исто прошле године. А на „Хепију“ је на пример Бошко Обрадовић био два пута два месеца уочи избора. Једном два месеца и једном 20 дана уочи избора. Чак и тамо су били протежирани у односу на нас. Нас нигде није било.

Мене су позвали само два пута на Н1 телевизију, и то у намери да ме политички униште, да разговарају само о мојим ратним злочинима. Међутим, нису успели, нису се добро припремили. Да сам ја био на њиховом месту, много бих се боље припремио.

Жаклина Таталовић: А то сад некако значи да су баш сви медији шљам и олош?

Проф. др Војислав Шешељ: Не. Ја само кажем за ове који су...

Жаклина Таталовић: А је ли у реду да кажете за било кога тако?

Проф. др Војислав Шешељ: У реду је, зато што су они јавни сервис, што их финансирају сви грађани Србије, а воде антисрпску политику. Ови други, који су у приватном власништву, воде политику какву хоће. Можемо говорити јесу ли коректни или нису.

Филип Чукановић: Али ви ћете бити у парламенту, финансираће вас такође грађани Србије, па опет није у реду да то говорите.

Проф. др Војислав Шешељ: У реду је да то говорим, јер ја сам се кандидовао за парламент да у парламенту износим своје мишљење и један део грађана је за мене и за Српску радикалну странку управо због тога гласао, и то довољан број грађана. А у овом случају сви грађани Србије плаћају претплату и држава даје новац из буџета, да та телевизија буде објективна.

Шта је нама потребно? Нама је потребна објективна државна телевизија чији би управни одбор био састављен од представника свих политичких странака. У неким кратким периодима наше историје у последњих 25 година имали смо то. Није функционисало до краја ни у једном режиму, али ово сад је неподношљиво. Никада гору медијску сцену у време изборне кампање нисмо имали него сада, од 1990. године на овамо. То је мишљење нас српских радикала.

Жаклина Таталовић: А која странка преовлађује у управном одбору РТС-а?

Проф. др Војислав Шешељ: Преовлађује очигледно Демократска странка, јер су према њима наклоњени. Боје се напредњака, јер им од њих зависи финансирање, па воде рачуна како се према Вучићу опходе. А према осталима по свом сопственом прохтеву.

Имате ли још питања? Изволите.

Наташа Антоновски: Само прокоментаришите одлуку првостепеног суда да се не изручују троје радикала?

Проф. др Војислав Шешељ: То смо више пута коментарисали. И јуче смо давали изјаве. То је једина могућа одлука на закону заснована и зато је подржавамо.

Прво, нема никаквих доказа да су моји сарадници учинили неко кривично дело, а све и да јесу, не може Србија да их испоручи, јер Србија се обавезала под досманлијским режимом да ће да испоручује само грађане оптужене за тешке ратне злочине, геноцид и злочине против човечности. Као што Француска није хтела да испоручи Флоренс Артман, тако ни Србија није хтела да испоручи Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јову Остојића.

Имате ли још питања? Хвала вам, данас сте мало причљивији него иначе.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ