Конференција за новинаре, 19.01.2017.

Проф. дрВојиславШешељ: Даме и господо, показало се на примеру Сједињених Америчких Држава да период смене власти може бити веома опасан, ако је претходна гарнитура дубоко незадовољна изборним резултатима, и ако је нетрпељива према онима који власт наслеђују. Тако је Барак Обама направио велики број проблема, доносећи исхитрене одлуке, само да би напакостио свом наследнику. Што је урадио Обама, урадио је. Има огромна овлашћења у председничком систему. И вероватно није ништа у толикој мери покварио да се не може поправити за наредних пар месеци. У Србији имамо парламентарни систем, са том фалинком што се председник републике бира директно, па иако је систем парламентарни, председник републике нема велике надлежности. Ми смо видели да садашњи председник републике има могућности да направи огромне проблеме држави и народу, ако је лично незадовољан својом политичком позицијом, ако је свестан да га његова дојучерашња партија неће истаћи као свог кандидата на изборима, и ако је свестан да нема шта да очекује у политичком животу.

Био је спреман Томислав Николић да изазове крвопролиће, провокацијом са путничким возом, ишараним паролама, које би сигурно иритирале Шиптаре у било којој средини, изазвале њихов бес, терор, а у овом случају и њихову оружану банду, коју су формирали уз подршку НАТО-пакта.

Томислав Николић је то срачунато радио, очекујући, ако Шиптари нападну воз – биће жртава, биће крвопролића, наша војска и полиција ће узвратити, доћи ће до веома неуралгичне ситуације. И том ситуацијом, мисли, пробудиће патриотизам, и сви ће у њему видети вођу и спасиоца и више нико му не може опепелити ништа у погледу нове председничке кандидатуре. Међутим, шта се десило? Сви политички чиниоци у Србији су га одмах прозрели, и народ у целини. Никоме није било у овом тренутку до тога да се изазива нова криза. Нити је паметно за Србе.

За нас је најважније да чекамо смену гарнитура у Америци. За нас је најважније да сачекамо први сусрет Путина и Трампа, да видимо како ће кренути руско-амерички односи. И за нас је најважније да чврсто свој мали српски чамац привежемо уз моћни руски брод, па да заједно кренемо у олују. Не може Томислав Николић изазвати оружану кризу а да претходно наше најбоље савезнике и пријатеље не консултује. Да је Русија запрепашћена. Да је Кина запрепашћена. Никада Србија пред Први светски рат ниједан потез није направила а да није претходно консултовала Русију. Кад је кренула у Балканске ратове, имала је директну подршку Русије. У Првом светском рату имала је најдиректнију подршку Русије, управо због тога што је своју спољну политику координисала са руском спољном политиком. Е, то ми морамо да урадимо.

Ми српски радикали нисмо у принципу против снажних потеза, некада и милитантних потеза, али никада без консултације и унапред обезбеђене подршке нашег главног савезника.

То је оно што смо имали за данашњу конференцију. Иначе, ви видите да је предизборна кампања кренула. Долази већ и до обрачуна председничких кандидата. Ми радикали нападамо, наравно, немилосрдно своју конкуренцију, али ми кад нападамо, држимо се искључиво аргумената. Ово што смо напали Вука Јеремића, имали смо снажне аргументе. Ја објављујем следеће недеље и књигу, нову књигу докумената “Викиликс ми јавља, други део”, где су и документи из америчке амбасаде, који сведоче какво је право политичко настојање Вука Јеремића, где се он заклиње у оданост, НАТО-пакт, улазак Србије у НАТО, итд. Три та документа сам већ поверио листу “Информер”, а има их још неколико који ће бити објављени у овој књизи. Све што имамо против Саше Јанковића, такође износимо и износићемо. Чекамо да видимо ко ће бити противкандидат. Из Српске напредне странке, вероватно Александар Вучић. За Александра Вучића износимо разноразне критичке примедбе у погледу његовог деловања као председника владе, а наравно, он је почео и да нам узвраћа ударац, али на један некоректан начин, преко својих новина “Афера”, и својих новина “Телеграф”. Не знам да ли сте видели данашњи “Телеграф”, на насловној страни, да сам ја нудио овом Марјановићу, супругу погинуле певачице, да дође у Српску радикалну странку и да га ставимо на листу. Новинарска питања су била сасвим другачија. Новинари ме зову јуче из “Телеграфа”, кажу – јесте ли чули да је одлучио Марјановић да се кандидује? Немам појма, нити ја то пратим, нити знам. Наравно, заинтересован сам, као и сви други грађани Србије, да се убиство што пре расветли. Немам појма ни ко је он, нити сам знао да му је жена певачица док није убијена. Нисам ни за њу никада раније чуо. Мислим, није ме срамота да то признам. Није моја сфера интересовања. И кажу – да ли се вама обраћао за учлањење. Ја кажем, није се обраћао. А да ли би могао да се учлани? Ја објашњавам, по нашем Статуту ко све може да се учлани, односно ко не може. Не може, ко је раније био члан па нам је украо посланички или одборнички мандат. Не може, ко је вишеструко осуђиван за нечасна кривична дела и не може неко ко се афирмисао као издајник српских националних интереса. То су једина ограничења. Свако други, па и ви овде присутни новинари, можете кад год пожелите да се учланите у Српску радикалну странку, потписујући приступницу да прихватате Статут и програм странке и да платите годишњу чланарину 200 динара. То је све. Ја сам то лепо објаснио. А они данас изокрећу. Сад – ја њега зовем да се учлани у странку и да га ставимо на листу. И морам од јутрос да одговарам телефоном активистима по целој Србији, да објашњавам да то нисам рекао. Ето, то су манири Српске напредне странке и од раније. Ми очекујемо да ће се они тиме служити и у кампањи, али ми смо спремни.

Новинар: Шта сте спремили? Је ли имате неког кеца из рукава за господина Вучића? Је ли вам јавља Викиликс нешто?

Проф. дрВојиславШешељ: Моји рукави су увек пуни кечева. Ја кад овако треснем рукавима, а ти кечеви као стрелице лете на све стране.

Новинар: Је ли лете и у страну Александра Вучића?

Проф. дрВојиславШешељ: Летеће, ал полако, да га кандидују. А за кога ви радите?

Новинар: Н1. Господин Вук Јеремић, у данашњем НИН-у каже – победићу Вучића. Је ли можете ви то да кажете?

Проф. дрВојиславШешељ: Па он може Вучића да победи, али не може мене.

Новинар: А да ли ви можете Вучића да победите?

Проф. дрВојиславШешељ: Могу и Вучића и Јеремића. Искрен да будем, мени је Вучић најтежи противкандидат. Ја то тако осећам, и објективно је тако. Али сам убеђен да нисам без шанси. Убеђен сам да ми борба није илузорна, и унапред осуђена на успех. Шанси имам, па ћемо видети. Народ се пита. А до дана избора, ко зна шта се још може десити.

Имате ли још питања?

Добро, и да упознам јавност – у склопу припрема за предстојеће изборе, ми и даље унапређујемо рад Српске радикалне странке. Вршимо реорганизацију, кадровске промене и управо данас имамо седницу Извршног одбора. У нашем окружном одбору где нам је ситуација у странци до сада била најгора, најтежа, а то је Браничевски окружни одбор, идемо са предлозима за нова постављења. За вршиоца дужности председника Окружног одбора биће предложена Сњежана Бунић, овде присутна госпођа са десне стране, а за вршиоца дужности председника Градског одбора Српске радикалне странке Пожаревца Драган Стојадиновић, па сам их замолио да данас дођу овде да их и камере сниме, пошто нам се на терену појављују разноразни самозванци и тврде да су они странка. А заиста нам је у Браничеву била ситуација најтежа пред прошле изборе. Надамо се да ће сада бити много боља, а Централна отаџбинска управа је задужила потпредседника странке проф. др Милована Бојића да буде координатор и он је протеклих месеци веома успешно обавио тај посао. Резултати су ту, а радиће све до краја предизборне кампање са браничевским окружним одбором. Ми сређујемо стање и у осталим општинама тог округа. Имате ли још нешто? Хвала вам што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ