Конференција за новинаре, 15.09.2016.

Вјерица Радета: Добар дан.

Даме и господо, јуче је у скупштини Србије одржана седница скупштинског одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и разматрана су три важна и значајна извештаја независних државних органа, заштитника грађана, повереника за информације од јавног значаја и заштиту података и повереника за заштиту равноправности.

Медији су се и јуче, у току дана, и синоћ и данас највише бавили извештајем заштитника грађана и оно што је, чини ми се, најблаже речено, било некоректно у свим тим извештајима јесте да су се посланици Српске радикалне странке придружили посланицима напредњака у критикама упућеним Саши Јанковићу.

Посланици Српске радикалне странке су заиста критиковали извештај и критиковали однос Саше Јанковића као некога ко би требало да буде независан орган, а који се врло отворено ставља на страну једне политичке опције у Србији. Наша примедба је такође била, пошто се појављују информације о томе да ће он бити кандидат за председника, да он то не може бити са функције заштитника грађана. Али, ако жели да буде кандидат за председника, треба да поднесе оставку на ову функцију.

Зашто ово говорим? Зато што су посланици Српске радикалне странке први говорили о томе. И ако говоримо први, онда нема логике да ми можемо некоме да се придружимо, нити да ми било кога подржавамо. Дакле, ми смо врло јасно и прецизно опозициона политичка партија у Народној скупштини, опозиција смо власти, али немамо никаквих додирних тачака са овом опозицијом, овог новог ДОС-а. Дакле, ми имамо своју политику, своје политичке ставове, износимо их на сваком месту, боримо се за њих и као увек све то радимо искључиво у интересу грађана Србије.

У оквиру те расправе о извештају заштитника грађана ми смо се обратили заменику заштитника, јер заштитник грађана није био присутан. Тражили смо у име грађана Србије, којима су сад кренули да руше куће, да доносе закључке о рушењу приватних објеката, породичних кућа. Тражили смо заштиту да се он са функције коју обавља побрине и да обавести јавност да то не може да се ради све док се не поруше нелегалне куће, нелегалне виле на Сави, које је на државном земљишту изградио Томислав Николић.

Пошто заштитник грађана није био ту, нисмо добили никакав одговор од њега и онда смо, када смо расправљали о извештају повереника за заштиту равноправности, питали госпођу Бранкицу Јанковић, која је повереник за заштиту равноправности, да ли она мисли да је сваки грађанин Србије равноправан. Конкретно смо је питали за Бориса Анђелића којем су јуче покушали да поруше кућу. То је кућа која је уписана у катастар, кућа за коју је поднет захтев за легализацију. Неко ко жели да сруши такву кућу чини кривично дело. Питали смо госпођу Јанковић да ли она мисли да је, рецимо, Борис Анђелић, грађанин Србије, равноправан са грађанином Србије, Томиславом Николићем. Она је рекла да јесте, да је сваки грађанин Србије у сваком смислу равноправан са грађанином Томиславом Николићем.

Наше следеће питање је било – ако су равноправни, да ли је могуће да се руше куће, кућа Борису Анђелићу и осталим људима који имају куће без грађевинске дозволе, а да се не руше викендице, односно виле Томислава Николића, изграђене на државном земљишту на Сави. Госпођа Јанковић је дословно рекла, није имала таквих притужби, али ако јој се неко обрати да ће она, као повереник, свакоме да одговори и да стане у заштиту, да каже да су сви грађани равноправни и да не могу да се руше куће некоме ко није познат да би се заштитили нелегални објекти Томислава Николића.

Користимо данас ову конференцију да позовемо све грађане Србије којима су у поступку рушења објекти који су изграђени без грађевинске дозволе да се хитно писмено обрате госпођи Бранкици Јанковић, поверенику за заштиту равноправности, са питањем да ли су они, свако појединачно, једнаки у свим правима и обавезама са грађанином, односно равноправни са грађанином Томиславом Николићем. Очекујемо да ће госпођа Јанковић испунити обећање које је јуче дала народним посланицима, представницима свих странака који су чланови одбора и да ће на тај начин заштитити те људе од бахатог понашања и самовоље режима који и даље штити Томислава Николића, из само њима знаних разлога.

Понављамо да су те виле Томислава Николића изграђене на земљишту које је државно, али које је у посебном режиму. На том земљишту никада нико не може добити грађевинску дозволу. То је земљиште на коме су рели бунари. Ти бунари, та вода која иде одатле снабдева цео доњи Срем, водовод доњег Срема, а то је апсолутно заштићена зона и ти објекти морају најхитније да се поруше.

Са друге стране, Српска радикална странка позива Зорану Михајловић, министра за грађевину да уместо што руши људима куће, да се потруди као надлежни министар да створи услове да се све што је изграђено без грађевинске дозволе коначно легализује.

По закону који је она назвала Закон о озакоњењу, то је ваљда назив који је она измислила, пошто никад нико није чуо за такав назив закона, али како год, дакле, по том закону ништа не може да се легализује.

Ми инсистирамо да госпођа Михајловић, као ресорни министар, уради све што је у њеној моћи, да наложи локалним самоуправама, а то јесте њена обавеза и могућност, да у најхитнијем року израде детаљне планове регулације. Када се израде детаљни планови регулације, свако ко има објекат на земљишту у приватној својини мора да добије грађевинску дозволу. Наравно, потребан му је само пројекат, а ти људи, тих милион људи који имају бесправне објекте, углавном, сви имају и пројекте за те своје објекте, зато што су од 2000. године платили бар пет пута административну таксу да би сваки пут (када се донесе нови закон или пак дође до измене Закона о легализацији, или како се кад звао) могли да приложе и те пројекте за своје куће, јер су били приморани да то учине.

Друга ствар о којој смо данас хтели да говоримо јесу избори. Хтели смо да подсетимо грађане Беле Паланке да су тамо у недељу избори, да су тамо локални избори били 24. априла, када су били и сви други избори, да је у међувремену била озбиљна трговина гласовима грађана Беле Паланке, да су њихови гласови препродавани, продавани, да су они, на крају, остали без те локалне самоуправе. Они су били у једном нелегалном стању управо због те трговине мандатима. Позивамо их да у недељу гласају за листу Српске радикалне странке, јер им је то гаранција да ће коначно добити локалну власт и да више њихови гласови неће бити на тржишту као што је то било на овим претходним изборима.

Данас ће у Белој Паланци, у 18 часова, бити одржан митинг у Дому културе. Говориће председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ. Нећемо довозити аутобусе. Обратиће се грађанима Беле Паланке, јер они у недељу бирају своју локалну власт.

Ми смо за данас имали толико, ако имате питања, изволите.

Ако немате питања, хвала што сте дошли.