Конференција за новинаре, 13.10.2016.

Немања Шаровић: Даме и господо, Српска радикална странка још једанпут инсистира на конкретном одговору Владе Републике Србије шта планира влада да уради и на који начин да заштити целокупну имовину Републике Србије на територији наше јужне покрајине Косова и Метохије. Одлука владе о поништавању аката о Трепчи заправо представља само бацање прашине у очи или прављење некакве димне завесе. Влада је поништила један акт. Међутим, неспорно је да на снази остају сви други и потпуно је јасно да влада Косова сву имовину Републике Србије на територији Косова и Метохије третира искључиво као своју. Приче како су својинска права нешто што је заштићено у читавом свету и како ћемо ми, евентуално, тражити међународну арбитражу представљају само изговор за домаћу јавност и начин да Влада Републике Србије купи још мало времена да сачека да се слегне прашина у Србији, а да онда прођемо као што смо прошли и сваки претходни пут када смо тражили правду од тзв. међународне заједнице.

Потпуно је јасно да водеће западне земље које признају независност Косова дају тој тзв. држави право да конфискује, национализује или како год то желите да назовете, сву имовину Републике Србије на Косову и Метохији. Такозвана република Косово и руководство албанских сепаратиста, наравно, није желело да преговара о имовини са Републиком Србијом, јер они сматрају да је то све њихово. Са друге стране, државни врх Републике Србије помиње некакве преговоре, помиње некакве компромисе и потпуно је нејасно на основу ког члана Устава, на основу ког закона Републике Србије би они вршили ту поделу, како би утврђивали проценте и како би рекли да, на пример, 30 посто Трепче припада Републици Србији, а остало припада Албанцима, или било који други проценат.

Немогуће је у складу са уставним поретком Републике Србије кроз било какве преговоре чак и један проценат или промил државне имовине препустити било коме. Дакле, ради се о бацању прашине у очи, обмањивању грађана Србије и ми тражимо да коначно и Народна скупштина отвори расправу о томе. Ви знате да се већ дуже време о томе у скупштини није расправљало, да Народна скупштина у складу са резолуцијом коју је сама донела треба на свака три месеца да буде обавештена од стране Владе Републике Србије о току преговора о приступању Европској унији и да треба да расправља о том извештају. У овом сазиву, који траје дуже од шест месеци, Народна скупштина о томе није расправљала и потпуно је јасно да је то болно питање од кога актуелни режим бежи кршећи и уставне норме, али и Пословник о раду Народне скупштине Републике Србије. Уколико имате неких питања, изволите. Уколико нема, хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ