Конференција за новинаре, 12.05.2016.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка је веома забринута због ситуације у Републици Српској. Забринути смо због тога што настојања западних сила и њихових обавештајних служби имају све више уплива код дела политичара из Републике Српске, оних који су на власти у самој Босни и Херцеговини и оних који су опозиција у Републици Српској. Ми нисмо никакви идолопоклоници Милорада Додика. Ми уопште нисмо задовољни његовом унутрашњом економском, социјалном, културном, образовном здравственом политиком, али сматрамо да ниједан частан Србин не сме да дозволи да буде оруђе у рукама српских непријатеља. Ако дође до немира у Републици Српској, ако дође до сукоба међу самим Србима, пропашће цела Република Српска. Запад хоће да се она уруши и да се укључи у унитарну Босну и Херцеговину.

Оно што смо сматрали да би био најадекватнији српски одговор рекли смо одмах након ових последњих избора, да је најбоља варијанта коалиција између Додикове партије и Српске демократске странке. Нажалост, руководство Српске демократске странке срља у провалију и била би историјска катастрофа да странка која је најзаслужнија за формирање Републике Српске, а то је без сумње Српска демократска странка Радована Караџића,  сада буде ослонац западним силама за уништење Републике Српске.

Упозоравам целокупно српско становништво Републике Српске да води рачуна да ће сваки њихов унутрашњи сукоб бити искоришћен од стране српских непријатеља, да ће нам наметнути можда и нови рат у условима у којима ћемо најмање бити спремни да такав рат водимо. Зато морамо остати снажни, јединствени, морамо политичке размирице у Републици Српској да гурнемо на страну.

Постоје два разлога због којих Српска радикална странка данас подржава Милорада Додика и због којих је наша странка укључена у владајућу коалицију у Републици Српској.

Први је разлог то што он заиста одлучно брани Републику Српску на сваком кораку, отворено, до краја, чак чини ми се некада на радикалнији начин него што бисмо то ми, српски радикали чинили. Други разлог је тај што се чврсто повезао са Русијом, што је Русија данас најважнији ослонац Републике Српске. Ми желимо да тако буде и у будућности, да Република Српска има још снажније односе са Русијом и наравно, да има снажне односе са Републиком Србијом; али најважније је да тамошњи Срби буду јединствени, да спрече унутрашње поделе, да спрече да буду инструмент у рукама западних обавештајних служби и осталих српских непријатеља.

Изволите, имате ли ви нешто да питате?

Новинар Жаклина Таталовић, Прва телевизија: Шта се дешава са коалицијама на локалу? Са ким ћете у Апатину?

Проф. др Војислав Шешељ: Ми ћемо у различитим општинама, где улазимо у власт, бити у коалицији са различитим коалиционим партнерима. На пример, данас смо склопили коалицију са Демократском странком на Старом граду, у неким општинама ћемо имати коалицију са Српском напредном странком, у неким општинама ћемо имати коалицију са социјалистима, у неким општинама са странком Расима Љајића и са још неким странкама.

Нисмо желели да се везујемо за једног коалиционог партнера на нивоу целе Србије, него смо дали овлашћење нашим окружним и општинским одборима, тамо где постоји шанса да уђемо у власт, да воде преговоре у интересу грађана те општине и у интересу Српске радикалне странке.

У Апатину се десио проблем. Тамо смо у коалицији са Социјалистичком партијом већ 12 година. Међутим, наш окружни одбор је закључио да је крајње време да променимо коалиционог партнера и да склопимо коалицију са напредњацима, јер су они много више понудили. Понудили су више функционерских места, и то не само у Апатину, где не могу без нас да формирају власт, него и у Сомбору и у Кули, где би могли без нас, али би пристали да и нас укључе у власт. Ту опцију је подржало руководство странке. Међутим, ствари су очигледно измакле контроли и ја сам у складу са својим председничким овлашћењима формирао партијску комисију у чијем саставу су председник Извршног одбора Вјерица Радета, потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић и председник Окружног одбора за Западну Бачку, Милан Ћук. Она је, ја мислим, већ стигла у Апатин и тамо ће одржати састанак са општинским одбором и свим нашим страначким активистима.

Ми желимо да из овог проблема изађемо без негативних последица, али страначка дисциплина се мора сачувати. Поготово што се већ дешавају разноразне смицалице, противправни поступци, што наноси штету странци у целини. Ми желимо да се и то до краја истражи. Полиција је већ обавила одређена саслушања, а што се нас тиче, ми нећемо дозволити да наши страначки органи доносе одлуке под било чијим притисцима.

Жаклина Таталовић: И како се вама чинио тај снимак, је ли то био притисак?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, снимак ми се учинио као притисак и као стварна отмица. У једном тренутку се десило нешто што ме је збунило. Камера као да је у тренутку зумирала догађај, а то камера која је стално инсталисана да прати шта се збива у околини објекта на коме је постављена не чини. Она снима у оном „леденом снимку“, како се то зове, ви знате то боље од мене, који све равнолинијски снима и нема зумирања на њему. Овде се десило неко зумирање.

Међутим, ни сам не знам шта да кажем о томе, јер Миодраг Павловић је доктор медицине, угледни кардиолог. Ми смо га ставили на чело листе иако није био истакнути страначки функционер, није био председник општинског одбора, баш зато што смо сматрали да ће бити најугледнији радикал на локалним изборима.

Тог дана када се све ово десило он је прво био на саслушању у полицији и тамо је дао изјаву. Ја сам покушао да га добијем и док је био у полицији. Звао сам полицију, па су ми рекли да чекам, па сам чекао пола сата на отвореној телефонској вези, па су ме усмерили да прво зовем Полицијску управу у Сомбору – у сваком случају нису ми дозволили контакт са њим. Он сам ме је звао чим су га пустили из полиције и заклињао ми се свим и свачим да није било никакве отмице и да су га једноставно људи које познаје повели да некоме укаже лекарску помоћ.

Шта се заправо десило, то је и за мене још увек у поприличној мери тајна и надам се да ће ова наша партијска комисија да истражи све чињенице данас, а о томе ће бити обавештена Централна отаџбинска управа, која заседа у недељу у 11 часова.

Новинар Ђорђе Насковић: Дакле, за сада је најизгледнија коалиција са СНС-ом у Апатину?

Проф. др Војислав Шешељ: Такву је одлуку донео наш Окружни одбор и ту одлуку је подржало руководство странке на неформалном састанку, који је одржан два, три дана након што су се десили проблеми. Били су наши функционери из Апатина на том састанку, и председник општинског одбора који сада даје другачије изјаве. Он жели по сваку цену да остане у коалицији са социјалистима, а да вам искрено кажем, толико његово инсистирање је код мене сумњиво већ на први поглед. Зашто би он остао веран Смиљанићу поименично, ако смо овамо добили много бољу понуду, ако смо добили четири директорска места више у Апатину него што смо имали раније, и ако смо добили одговарајући број функција у општинама Сомбор и Кула, где заправо нисмо неопходни за састав локалне власти.

Ђорђе Насковић: Можда они боље познају људе него врх странке, па су тако процењивали на локалу. Да ли то значи, или може представљати било какву препреку, или да ли остављате могућност сарадње са СНС-ом и на републичком нивоу?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, на републичком нивоу сигурно не можемо, све док се Српска напредна странка залаже за улазак Србије у Европску унију, али на локалном, покрајинском и градском нивоу све је могуће, зависно од интереса грађана те општине и од интереса саме странке.

Ми смо и до сада имали различите коалиције на локалу. Пре ових избора ми смо били власт у двадесетак општина, па смо у Бајиној Башти били у коалицији са напредњацима, у Пријепољу са неколико странака: Демократском странком, Демократском странком Србије и муслиманским странкама. У Бачу смо били са Демократском странком док нас нису напредњаци оборили и тако даље. Дакле, то нам је била политика. Ми немамо брата близанца за кога морамо да се вежемо по сваку цену. На локалу идемо у разноврсним комбинацијама. На републичком нивоу можемо само са онима који су против уласка Србије у Европску унију и за интеграцију Србије са Русијом и то смо стотинама пута поновили.

Ђорђе Насковић: Добро, али о тим коалицијама на локалном нивоу су одлучивали ваши локални одбори, је ли тако?

Проф. др Војислав Шешељ: Окружни и локални. Окружни у првом реду. Тамо где дође до неспоразума, централа странке преузима у своје руке. Пошто су овде неспоразуми толики, то ће дефинитивно разрешити Централна отаџбинска управа. Ко се не повинује одлуци Централне отаџбинске управе, доводи у питање свој опстанак у странци.

Жаклина Таталовић: Али зар вам се не чини, ако на локалу можете са било ким, да не постоји принцип, већ су битне само функције за Српску радикалну странку?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, не можемо с било ким.

Жаклина Таталовић: Па, овде са демократама, онде са напредњацима.

Проф. др Војислав Шешељ: Добро, али не можемо нигде са Борисом Тадићем.

Жаклина Таталовић: Ни на локалу?

Проф. др Војислав Шешељ: Ни на локалу.

Жаклина Таталовић: Зашто?

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што је Борис Тадић један од највећих издајника у историји српског народа, што је Хашком трибуналу испоручио Стојана Жупљанина, Радована Караџића, Ратка Младића и Горана Хаџића. На страну то што је огрезао у криминал и корупцију, што је главни учесник у афери „Сателит“, па у разним аферама после тога и тако даље. То је за нас неопростиво. Ми се бојимо, када ходамо на истој страни улице са Борисом Тадићем, да нас не сустигне то проклетство које је на њему. Ништа горе од тога не можемо замислити. Као Ђинђић што је испоручио Слободана Милошевића. Дакле, постоје странке са којима не можемо.

Са Дверима и Демократском Србије смо на локалу и до сада могли. Вероватно ће бити још негде прилике да опет будемо у коалицији, али са Тадићем не можемо сигурно.

Ђорђе Насковић: Када сте већ споменули Хашки трибунал, тужилаштво је недавно тражило да се поништи пресуда која вам је донета. Знате када ће апелационо веће о томе одлучивати и како коментаришете то?

Проф. др Војислав Шешељ: Тужилаштво је сада писмено поднело најаву жалбе и то је урадило у року од 30 дана након изрицања пресуде и сада има нови рок од два месеца да поднесе жалбу, а када поднесе жалбу ја ћу онда да се изјасним шта и како даље. У принципу мене не интересује њихова жалба, али ћу известити Трибунал о мојој последњој вољи, па нека они после раде шта хоће.

Ја сам Хашки трибунал победио, је ли истина? Има ли неко овде да сматра да то није истина? Нема нико. Драго ми је, пошто сте из различитих медија, да сте тако једногласни и једнодушни у тој оцени. Да ли се неко супротставља тој оцени? Не. Добро. Хвала вам.

Мени је најважније да сам победио. Шта ће после бити, коме је то важно.

Имате ли још питања?

Хвала вам што сте се одазвали.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ