Конференција за новинаре, 10.11.2016.

Вјерица Радета: Добар дан.

Даме и господо новинари, Српска радикална странка сматра да натољупци и еврофанатици би требало, заиста, више да престану да гурају Србију у Европску унију, да су можда очекивали да ће и даље имати разлога за тај сулуди и суманути пут, али после победе Доналда Трампа на изборима у Сједињеним Америчким Државама, ваљда би требало свима коначно да постане јасно да ће бити озбиљних позитивних промена на глобалном нивоу и да Србија коначно треба да се окрене традиционалним пријатељима, пре свега Руској Федерацији.

Зашто почињем ову конференцију на овај начин? Зато што се у Народној скупштини брутално крше и Пословник и Устав, не само данас, него и иначе, а данас поготово. Данас се десио један скандал, где је председник Одбора за европске интеграције Мариника Тепић позвала на седницу тог одбора Мајкла Девенпорта да се расправља о извештају Европске комисије и то на извештају који је посланицима, члановима тог одбора, достављен на енглеском језику. То је заиста невиђено кршење Устава Републике Србије.

Сви чланови, посланици Српске радикалне странке, осим нас овде присутних учествују активно у раду данашње седнице и учиниће све да се та седница данас уопште не одржи, зато што не смемо дозволити да се на тај начин поигравају са нама, поготово када је у питању тај Девенпорт, који припада, који је држављанин државе Велике Британије, чији су грађани имали памети и слуха и на већ чувеном Брегзиту извукли своју државу из те Европске уније, а он би, нико не зна заправо у којој улози, човек који је из државе, која неће у Европску унију, долази да Србију гура у тај понор.

Претпостављам и у медијима је било речи о томе шта је тема тог његовог извештаја. Између осталог тема је и, како он каже, несарадња Србије са Хашким трибуналом, што такође нема везе ни са мозгом, ни са позитивним законодавством у држави Србији, јер ми више немамо никаквог основа за ту такозвану сарадњу, кажем такозвану, зато што никада није било сарадње, већ је то увек било у једном смеру, увек је Србија чинила све што су од ње тражили из Хашког трибунала, од тога да је тамо давала тајна документа, да им је отварала све наше архиве, до тога да су изручивали свакога кога су тражили.

Хашки трибунал нема више надлежност да подиже нове оптужнице, односно тај резидуални механизам, а захтев да се изруче чланови Српске радикалне странке, нас троје, Хашком трибуналу, због некаквог непоштовања суда, неког дела које не постоји уопште у том законодавству је нешто што је такође потпуно ван памети.

У осталим деловима ми о том извештају, ево, можемо да говоримо само онолико колико су објавили медији, зато што ми нисмо ни желели да га читамо на енглеском језику. Инсистирамо да тај извештај стигне у Народну скупштину на српском језику и наши посланици ће данас, ако треба цео дан да на томе инсистирају, да интервенишу по Пословнику и заиста морамо истерати то до краја, зато што Народна скупштина није субјекат који сарађује са Европском унијом у току ових некаквих приступних такозваних преговора, то ради Влада Републике Србије.

На почетку сам рекла да се не крше Устав и Пословник само данас. То се заиста ради редовно. Ми смо данас, пре неких пола сата добили сет од пет предлога закона из области кривичног законодавства, чак измене и допуне Законика о кривичног поступку. Кажем чак зато што је то изузетно озбиљан и обиман закон и ми смо то добили пре пола сата да бисмо од уторка расправљали о томе и то расправљали у складу са Пословником који је привремени, а привремени је зато што га нови сазив скупштине није ни мењао, ни потврдио, јер сваки сазив скупштине треба да ради нов Пословник или да гласањем потврди онај који је затечен од стране новог сазива. По том Пословнику посланици опозиције немају могућности да кажу ни делић онога што су у обавези да кажу у име грађана који су их бирали.

Ових дана је актуелна ова манифестација „Отворени парламент“ и ми где год смо позвани смо учествовали у тим активностима управо да бисмо скренули пажњу на сваком месту пажњу јавности на чињеницу да народни посланици не могу да раде свој посао, од тога да се прети казнама, чега се, наравно, ми из Српске радикалне странке не плашимо, ми смо познати по томе да стојички подносимо сваку њихову казну и ми бисмо прихватили да нас за свако јављање кажњавају, али само да нам дозволе да говоримо шта ми мислимо да треба да кажемо и да користимо времена колико мислимо да је потребно да бисмо изложили неку тему.

И такође желим да подсетим да су др Војислав Шешељ и Српска радикална странка јуче упутили честитку Доналду Трампу на избору за председника Сједињених Америчких Држава.

И да подсетим, пошто су изгледа многи заборавили, слушамо од јуче разне аналитичаре који причају ко је све имао визију о томе да ће Доналд Трамп да победи и нико не жели да се сети да смо ми српски радикали, на челу са нашим председником, Војиславом Шешељ, још у августу то беше, одржали скуп подршке Доналду Трампу, зато што смо веровали и да ће победити и зато што смо веровали да ће његова победа променити однос снага на глобалном нивоу, а то значи да ћемо ми као држава, ми Србија, живети прилично лагодније у смислу притисака и сарадње са Руском Федерацијом, Кином и осталим пријатељским државама, али зато позивамо Владу Републике Србије да још једанпут мућну главом, ово им је отприлике та ваљда последња прилика када треба да схвате да са тог европског пута више треба да кренемо правим путем, тамо нека иде ко мисли да треба да иде, а видите и сами да неће нико, видите и сами да у свим државама где се одржавају избори побеђују странке које, пре свега, воле своју државу и свој народ и уверени смо да ће тако бити и у Србији, већ на наредним изборима. За почетак на изборима које очекујемо до маја, где смо уверени да ће Војислав Шешељ постати председник Републике Србије.

Ми смо за данас имали толико, ако имате питања, изволите.

Ако немате питања, хвала што сте дошли.