Konferencija za novinare, 05.01.2017.

Немања Шаровић: Даме и господо, нама је част што данас имамо прилику да вам представимо још једну књигу проф. др Војислава Шешеља. Реч је о књизи под насловом „Хашка пресуда – први део“. У овој књизи ћете моћи да пронађете комплетну првостепену пресуду Војиславу Шешељу, укључујући и сва издвојена мишљења, дакле, издвојено мишљење судије Латанци, Нијанг и председавајућег судије Антонетија. Ви знате да је та пресуда донета практично већином гласова, уз противљење судије Латанци, која је написала издвојено супротно мишљење и поред тога је и других двоје судија који су били за доношење овакве пресуде др Војиславу Шешељу, односно ослобађајуће пресуде,  написало веома обимна издвојена сагласна мишљења. Сама чињеница да је сво троје судија написало издвојена мишљења и да су та издвојена сагласна мишљења веома обимна говори о важности овога предмета, не само, рекао бих, за Хашки трибунал, већ уопште за правну праксу.

Мислим да је ова књига нешто што ће заиста бити вредно сведочанство о свему што је Војислав Шешељ урадио у Хашком трибуналу и да ће она бити дуго проучавана, чак и након што нас на политичкој сцени не буде, и након што прође наш животни век. Као што се данас проучавају нирнбершке пресуде иако су нас актери тог времена одавно напустили, сигуран сам да ће слично бити и са овом књигом. Поред тога, у овој књизи је објављена и најава жалбе тужилаштва, објављена је жалба тужилаштва и објављен је одговор правних саветника Војислава Шешеља који је он послао, практично не желећи да се  лично бави овом жалбом тужилаштва.

Став Војислава Шешеља је познат јавности. Он је рекао да је завршио заувек са Хашким трибуналом, да је победио, да је одржао обећање дато српском народу да ће раскринкати и растурити Хашки трибунал и да више не постоји било какав разлог да се он у Хашки трибунал враћа, па чак ни на изрицање пресуде по жалби, каква год она буде била. Поред тога, ми ћемо вам данас предати и одговор тужилаштву, односно писмо тужилаштву које је јуче послато.

Војислав Шешељ није желео лично да се обраћа, јер није желео да ризикује, како сам каже, да на тај начин макар и мрвицу поштовања искаже према тужилаштву, јер он  за њих апсолутно нема нимало поштовања, а мислим да такво поштовање Хашки трибунал и његово тужилаштво нити заслужују, нити га уживају, нити у правним круговима, нити уопште у јавности. Уместо тога, он се подсетио једног догађаја са краја 17. века, када је турски султан Мехмед Четврти у утврђењу Сич напао запорошке Козаке. Они су и пре тога често правили том моћном султану проблеме. Он је послао озбиљну војску и очекивао је брзу и лаку победу. Међутим, Козаци се нису уплашили, нису устукнули, већ су силовитом и срчаном борбом нанели тежак пораз турској војсци и рекао бих, болан шамар султану Мехмеду Четвртом. Након тога, он се њима обратио писмом у коме је од њих затражио, наводећи претходно своју моћ, значај и важност и које су све то територије које он држи под својим царством и затражио је од њих да без даље борбе предају оружје. На то су се Козаци окупили и написали писмо Мехмеду Четвртом, у коме су га у правом смислу те речи поставили на његово место, указали му ко је он заправо и где припада. То пркосно писмо је један од изузетно важних докумената у дипломатској преписци. То писмо је било инспирација и чувеном руском сликару Иљи Рјепину да, након више од двеста година после тога, нацрта чувену слику „Запорошки Козаци пишу писмо султану Мехмеду Четвртом“. Е, управо то писмо је Војислав Шешељ послао тужилаштву Хашког трибунала, сматрајући да оно за ових више од три стотине година откако је написано, није ништа изгубило на својој актуелности, него да је потпуно пригодно и прилагођено и актуелним дешавањима и такође сматрајући да ће се бахати и осиони однос султана Мехмеда Четвртог према онима које је хтео да покори моћи, да кажем, пресликати, односно да ће се моћи извући аналогија са односом који тирани са Запада и те западне силе данас имају према бројним народима широм планете Земље, коју они данас покоравају.

Војислав Шешељ је још једанпут показао пркос. Он је показао да представља слободарски део српског народа коме је досадио диктат са Запада и који слободу и част цени изнад свега. Изволите, уколико ви имате неких питања, а након конференције за штампу добићете и ово писмо које је јуче предато Тужилаштву Хашког трибунала и поклонићемо вам по једну књигу „Хашка пресуда“. Изволите.

Новинар: Да ли могу мало ја ван теме, али актуелно? Када радикали почињу председничку кампању и каква ће да буде?

Немања Шаровић: Све што је Војислав Шешељ радио у свом животу је најбоља препорука за то да буде изабран за председника Републике Србије. За разлику од других кандидата, којима ће кампање осмишљавати странци и који за сваку нову кампању спремају нове лажи и нова лажна обећања, за Војислава Шешеља је све препорука. Препорука је оно што је радио, могу слободно рећи, од факултетских дана, од чињенице да је практично био дисидент још од студентских дана, да је био најмлађи доктор правних наука у бившој Југославији у време када су, признаћете,  те докторске титуле заиста нешто значиле, када се то није могло купити или добити као што се добија данас. Препорука је и то што је био противник комунистичког режима и што је страдао под тим режимом, што је осуђиван и што је робијао када многи нису смели да подигну главу. Препорука је све што је радио од почетка вишестраначја и мислим, заиста, посебна препорука, каквом се нико други не може подичити, је све оно што је за српски народ у Хашком трибуналу урадио Војислав Шешељ. Војислав Шешељ је практично самостално оборио онај мит и оно погрешно схватање како је Хашки трибунал некакав уважени међународни суд где се дели правда.

 Захваљујући борби, упорности и снази Војислава Шешеља, данас нико више не брани Хашки трибунал. Данас је потпуно јасно да је то антисрпски суд и чињеница да је он историјску улогу тог суда потпуно променио мислим да је заиста одлична препорука за Војислава Шешеља, јер је он човек који се читавог живота држи својих принципа. Он је у кампањи откако је дошао из Хашког трибунала и све оно што је говорио у претходне више од две године, све оно што је говорио претходних 26 година представља практично део кампање чија ће круна бити наредних неколико месеци. Наша је велика жеља и сматрамо да је насушна потреба грађана Србије и саме српске државе да коначно на њеном челу буде човек који ће водити рачуна о интересима српског народа, грађана Србије и који се неће савијати онако како стижу и како кажу наредбе из Брисела и из Вашингтона. Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли на конференцију. Сада ћете добити овај одговор тужилаштву и по примерак књиге „Хашка пресуда“. Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ