Конференција за новинаре, 04.08.2016.

ВјерицаРадета: Даме и господо новинари, последњим захтевом Хашког трибунала упућеном власти Републике Србије, они су још једанпут показали да су антисрпска творевина и да им је само важно оно што су њихови задаци. Очигледно је да Хашки трибунал мисли да је Србија банана држава, без суверенитета, и да свака протува попут Алфонса Орија може да тражи од државе Србије, суверене државе, да мења законе према некаквим њиховим ставовима и погледима.

Поред тога што је тај захтев да се мења Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, због тога што у Хагу нису задовољни законом који се примењује већ деценијама. Осим тога, дакле, што је то потпуно правно несхватљиво, то је и велика увреда за једну суверену државу. Зато се ми надамо, заправо очекујемо да никоме у Србији неће пасти на памет, да игра како им свирају из Хашког трибунала, и да им свакако неће пасти на памет да мењају тај закон. Опет понављам, зато што се такав какав је, у једном моменту не допада представницима Хашког трибунала.

Карактеристично јесте за Хашки трибунал, да су они сами мењали своје прописе, свој Статут, свој Правилник, сваки пут када су се налазили у ситуацији за коју они нису имали излаза. То је такође нешто што је у савременом праву несхватљиво и неприхватљиво, и најчешће су то радили у предмету Војислава Шешеља. Кад год су се нашли у ситуацији да не знају шта ће са нечим што им је Шешељ тако приредио, они тап, мењају Статут, мењају Правилник, и уподобљавају га са стањем које им се у том моменту десило.

Када је Виши суд у Београду донео решење, које је постало правоснажно у међувремену, односно врло брзо након доношења, тада је и решење којим је утврђено да нема правног основа за изручивање Петра Јојића, Јове Остојића и мене, Хашком трибуналу, због наводног непоштовања суда. Тада су из Хага инсистирали, да ми будемо изручени Хашком трибуналу, што значи да им је тада, да тада нису имали мишљење које имају данас. Јер, ако су инсистирали да нас без обзира на то решење изруче, онда значи да нису имали проблем са нашим законом. У међувремену, су ваљда схватили да заиста по закону који је важећи у Србији, и по Уставу Републике Србије, нема правног основа за изручивање, онда им је пало на памет да траже, да толико увреде Србију, да траже, да ми мењамо закон због њих. Законе у Републици Србији у складу са Уставом могу да се мењају на предлог народних посланика и на предлог Владе Републике Србије, а не на предлог којекаквих хохштаплера из белог света.

Оно што је такође интересантно у свему томе јесте чињеница, да је тај Алфонс Ори показао, и остали из Хашког трибунали који стоје иза тога, да су показали да су потпуно правне незналице. Јер решење којим је утврђено, правоснажно решење, којим је утврђено да нема правног основа за изручивање радикала Хашком трибуналу, је постало правоснажно. И то је, у праву се то зове рес јудиката. То је статус, пресуђене ствар. Једанпут правоснажно пресуђено нешто, никада више ни пред једним судом не може поново бити предмет поступка. Дакле, апсолутно не познавање права. И то је принцип који је признат у целом Међународном кривичном праву, међународном јавном праву. Осим тога, кад би неком пало на памет, да послуша Хашки трибунал, и да промени закон, и да у закону каже, да може да се изручи неко ко је наводно увредио Хашки трибунал, то никако не би могло да се односи на нас троје, зато што закони не могу ретроактивно да се примењују. Дакле, цела та папазјанија коју су направили, показала је заправо праву суштину Хашког трибунала. И понављам, не верујем да ће ико у Србији прихватити да постане део те игре, и да још неко постоји ко може да покаже да је толика незналица и толики непознавалац права.

Друго о чему смо данас желели да обавестимо јавност јесте, да Српска радикална странка, као и сваке године, обележава тужну годишњицу “Олује”, и да ћемо ове године обележити, тај дан обележити сутра у 19 часова на граничном прелазу између Бачке Паланке и Илока. Проценили смо да на можда другачији начин покажемо јавности и у Србији, и светској јавности, да баш симболично на том месту, желимо да се подсетимо трагедије која је задесила српски народ пре 21 годину. И да подсетимо наравно, на све трагичне догађаје и све тужне дане којима су годинама већ обележена лета народу у Србији.

За данашњу конференцију смо ми имали толико, ако имате питања, изволите. Ако немате, хвала што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ