Конференција за новинаре, 01.12.2016.

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Могли сте се мало лепше распоредити, али ето.

Вјерица Радета: Могли смо, не знам шта нам би.

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Влада Србије већ увелико касни са подношењем предлога новог закона о буџету, о буџету за 2017. годину. Али по нашим сазнањима Влада Србије уопште није урадила финансијски извештај о буџету из 2015. године, иако смо им благовремено скретали пажњу на то да је то њихова обавеза, да та обавеза мора да се испуни, да се не може усвајати буџет за 2017. док се не усвоји завршни рачун за 2015, а да завршни рачун за 2016. годину мора да поднесе до 1. марта 2017.

Али, као да смо узалуд говорили, нико се у влади не осврће, нико нема намеру да поштује законске норме. А што се буџета тиче, очигледно да остављају врло мало времена да се припремимо за расправу. То ће бити да нас заскоче – ево буџета, хајде да гласамо. Ми се темељито за то спремамо и нећемо дозволити баш тако једноставно прође тај буџет.

С друге стране, ако ми усвојимо буџет за 2017, а не знамо ни за 2015. како су паре трошене, шта онда представља тај буџет? Буџет не може да опстане без контроле. А ко је најпозванији да контролише владу у погледу располагања буџетом? То је Народна скупштина. Влада мора благовремено да достави посланицима, да се о буџету расправља натенане у свим одборима, па онда да се изађе на седницу Народне скупштине, а не да опет прихватамо нешто на брзину, а није било потребе да се то ради на брзину, јер скупштина заиста није имала великих обавеза. Од кад је конституисана готово да није ни доносила неке нарочито озбиљне законске пројекте и не нарочито важне.

То је оно што смо хтели да вам кажемо на данашњој конференцији за штампу.

Изволите ако ви имате неко питање.

Маја Марковић, Курир: Ја ћу вас питати за наше изборе, пошто сте ви вечерас у финалу, један од финалиста, шта мислите ко ће победити и да ли очекујете да ви будете један од суперфиналиста и како коментаришете то што Томислав Николић, актуелни председник, није ушао у финале?

Проф. др Војислав Шешељ: Што се тиче Томислава Николића ми смо говорили пуне две године да је он потпуно безначајна политичка личност, да је толико компромитован да више нико за њега озбиљно не рачуна за било какву државну функцију, за било какав државни посао. И ту смо били у праву и расположење целог народа је такво. У сувише много корупционашких афера је умешан, стекао је лажну факултетску диплому а да ниједан испит није полагао и тако даље, да не понављам све то.

Што се тиче вечерашњег гласања, ја сам оптимиста, али не бих могао да прогнозирам како ће то изгледати, из више разлога.

Прво, зато што не треба да прогнозирам нешто у чему се и сам такмичим независно од моје воље. Нисте ме ни питали хоћу ли се у томе такмичити. Наравно, пријало ми је што сам се такмичио и што сам до сада убедљиво побеђивао. Свестан сам да ће вечерас бити тешко. Непрекидно говорим да ми је Вучић једина озбиљна конкуренција на предстојећим председничким изборима. Још не знамо дефинитивно да ли ће се кандидовати или не, иако он говори да неће.

А с друге стране имам у виду и огромне ресурсе Српске напредне странке и чињеницу да Вучић располаже огромним бројем ботова, који могу сваки резултат да произведу на том вашем финалном гласању.

Али, остаје да се види, рачунамо на народну вољу, рачунамо на млађе бираче у Србији, пре свега, јер је то наша кључна упоришна тачка па ћемо видети. Како год буде нема разлога за незадовољство.

Маја Марковић: Хвала вам.

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите.

Светлана Миленковић Поповић, Прва телевизија: За вас, господине Шешељ и за госпођу Радету.

Питање за вас – да ли је тачно да сте забранили госпођи Радети и преосталој двојици радикала да напуштају земљу?

Проф. др Војислав Шешељ: Па није то нека формална забрана, али сам им ставио до знања да не смеју нигде да путују, јер се онда излажу опасности да буду ухапшени и испоручени у Хаг. А и зашто би путовали? Да безбезе троше паре. Имају мале посланичке плате. Напољу је све скупо, верујте ми, ја сам 12 година живео у иностранству, све је толико скупо било да је било неподношљиво. Лепо нек седе у Србији и нека раде за Србију као што су и до сад радили и ту ће бити најкориснији.

Светлана Миленковић Поповић: Значи ипак се мало бојите да би могло да се нешто деси?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ја мислим да би их ухапсили ако напусте Србију, било којим превозним средством да оду.

Када би отишли у неке нама посебно наклоњене, пријатељске државе као што су Русија или Кина, као што је Венецуела или Куба, Сирија и многе друге мислим да та опасност не би претила. Али како сигурно доћи до тих земаља? Знате, полетите за Русију, па квар у авиону, спусти се негде авион успут и ухапсе их.

Нама су они потребни у Србији. Ми смо завршили борбу са Хашким трибуналом. Хаг је до темеља потучен, до ногу потучен и зашто би они сад губили време тамо, ако већ могу овде много да допринесу и Србији и Српској радикалној странци.

Светлана Миленковић Поповић: За госпођу Радету, повезано са тим питањем, да ли се ви плашите, с обзиром да, ево пишу „Вечерње новости“, наводно позивају се на Хашки трибунал, да је то речено, да ће бити притисака на Србију да би могла да отвори поглавља да испоручи вас и ваше колеге. Да ли се тога можда плашите, да ли ви верујете овој власти да би баш због тог притиска могло да дође и да вас испоручи?

Вјерица Радета: Не плашим се, не бавим се тим, не размишљам много о томе, Србију нажалост из Европске уније притискају да призна самопрокламовану државу Косово на територији српске покрајине Косова и Метохије и то ће бити једини притисци, због тога нећемо ући никада у Европску унију. А поглавља која су се отворила и која ће се евентуално отворити никада се неће ни затворити тако да је то потпуно празна прича.

Проф. др Војислав Шешељ: Уосталом, нама је циљ да Србија никад не уђе у Европску унију па бисмо били радосни да ми будемо повод и разлог за прекид преговора.

Друго, када би Србија испоручила троје мојих сарадника Хашком трибуналу, она би уништила свој властити правни поредак, јер овде је суд донео коначну одлуку да не постоје услови за изручење. То је правоснажно пресуђено, то је рес јудиката, пресуђена ствар и нема начина да се поново отвори тај поступак. Тако да је и Влади Србије, какву год вољу показала, то немогуће.

А уосталом ви сте видели да је Вучић, то му се мора признати, одбијао и мене да испоручи када ме је тражио Хашки трибунал, да је одбијао да испоручи моје сараднике, да је у томе био чврст. Схватио је ваљда колико су се компромитовали његови претходници испоруком Срба Хашком трибуналу, колико су проклетство на себе навукли и Борис Тадић и Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић и остали који су испоручивали. Ја верујем да њему не пада на памет да и он тако нешто уради. Он зна, он није ни наиван човек, није необразован човек, он зна колика је то историјска срамота, колика би била срамота и за њега и за породицу и за потомке и тако даље. Е, ови други о томе нису водили рачуна. Сад можда постају свесни, али сад им је касно.

Изволите.

Дејан Миљковић, Агенција Бета: Да се вратимо на буџет. Када би по вама био оптималан рок да вам га доставе у парламент? Да ли мислите да би требало што брже? Када га очекујете?

Проф. др Војислав Шешељ: Прописан је рок 1. новембар и влада је одавно прекршила тај рок.

Требало је данас на седници владе да се донесе одлука о прихватању предлога буџета, неизвесно је да ли ће бити та седница. По мојим информацијама данас тај предлог неће бити прихваћен. Можда и хоће, али видећемо. Они ће то одмах јавити. Али, нама народним посланицима је потребно најмање седам до десет дана да се добро припремимо за ту седницу, а требало је да се достави, како рекосмо, до 1. новембра.

Имате ли још неко питање? Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ