Конференција за медије ГО СРС Зрењанин

Српска радикална странка је, откако је формирана власт у граду Зрењанину, тј. тог 6. јула 2012. године, често указивала на проблеме у функционисању градске власти и на велики број нерешених проблема који се једноставно остављају са стране. Ми смо у протеклом временском периоду, и у прошлом сазиву, исто тако као опозиција желели да својим предлозима помогнемо да град Зрењанин изгледа много боље него што изгледа данас. Нажалост, претходна власт, као и ова сад, често је одбијала предлоге Српске радикалне странке, па данас можемо да кажемо да се град Зрењанин налази у оваквом стању, сматрам да је изузетно тешко, искључиво из разлога што се градска власт, како претходна тако и садашња, не води политиком на локалном нивоу у оном правцу у ком би требало да иде, а то је решавање комуналних проблема, стварање услова за инвестиције, него се бави искључиво политиканством и покушајем да се маркетингом представи како у граду све добро функционише, а с друге стране грађани свакодневно могу да примете да многе ствари не функционишу. Све оно на шта смо ми указивали, могу да кажем да су то проблеми који су настали у протеклом временском периоду, ми смо истицали како на конференцијама тако и на Скупштини града Зрењанина, од тога да није потребно ангажовати адвоката да би се од грађана наплаћивале комуналне услуге и да на тај начин адвокати зараде огромну количину средстава на терет грађана, а то им директно омогућује локална самоуправа, да не треба платити енормну суму новца за изградњу обилазнице, плаћена је огромна сума новца за откуп земљишта, било је могуће променом урбанистичког плана много јефтиније завршити овај посао. С друге стране, указивали смо да није најбоље употребити толику количину средстава, пошто је предвиђено преко сто милиона за комасацију катастарске општине Ботош, да то може да се уради исто тако јефтиније, и да једноставно део средстава који је за то планиран може да се употреби за многе друге намене. У суштини, указивали смо да многе друге ствари можете урадити много јефтиније, и на тај начин оставља се део средстава у буџету како би се реализовали неки други пројекти, међутим, представници градске власти су скупштинским одлукама, тј. гласањем прегласавали предлоге Српске радикалне странке, а то су предлози за помоћ трудницама града Зрењанина који за циљ има да све оне труднице које се налазе на трудничком боловању које сад добијају 65% плате, како је сада предвиђено законом Републике Србије, наша жеља је била да се тих 35 посто дотира из градског буџета. Исто тако, сматрали смо да је потребно помоћи и незапосленим трудницама, а и незапосленим породиљама. То би била права брига о потомству у овом граду, брига о томе да се повећа наталитет, а не само фраза која се користи преко разних конференција, говора итд. Самим тим видите да је Српска радикална странка често указивала да постоје проблеми у функционисању градске власти, у томе да када је потребно гласање да постоје разна мимоилажења код представника владајуће већине, међутим, све се то завршава тиме што се гласа након неких пауза попуно једногласно, тиме што су неке своје проблеме решавали у паузама, не желећи да улазе у проблематику како да се те ствари реше. Чак због немогућности да се остваре договори, два пута је одлагана заказана седница. Прво смо имали информацију од председника Скупштине града Зрењанина да је потребно одржати седницу Скупштине града Зрењанина која за циљ има куповину зрењанинске пиваре, са чиме се сложио и градоначелник града Зрењанина, међутим та седница никада није одржана, а ми нисмо добили обавештење зашто је она одложена. Потврду ових наших ставова и онога на шта смо указивали у протеклом временском периоду, прошле недеље на једној радио емисији где је гост био потпредседник Градског одбора Срспске напредне странке и покрајински посланик др Предраг Матејин, који је гостујући у емисији заједно са председником Градског одбора и покрајинским послаником  Сашом Сантовцем изнео тезу да је најбоље да се у Зрењанину одрже избори, да би они донели много бољитка, јер тренутна ситуација која је у Зрењанину са коалиционим партнерима и са функционисањем ове власти сигурно доноси многе проблеме у функционисању града. И када добијете овакву потврду оног свега што сте изнели, поставља се јасно питање, а то је да ли је Српска напредна странка, желећи да окриви коалиционе партнере за лоше стање овог града, жели да изврши аболицију на један начин, из простог разлога што за многе ствари, оне које смо наводили, је искључиво одговорна Срспка напредна странка. За то што Зрењанин данас називамо Кратерград је одговоран градоначелник заједно за Дирекцијом за изградњу и уређење града Зрењанина, за то што грађани не пију исправну воду за пиће опет је одговоран градоначелник заједно да директором ЈКП „Водовод и канализација“, онда пребацивање да је неко други одговоран а скоро имате апсолутну већину, имате такав број одборника у Скупштини и као скупштинска већина увек можете да доносите одлуке које су у интересу грађана града Зрењанина. Све ово указује на то да Српска напредна странка и нема неки програм куда треба да иде Зрењанин, с друге стране очигледно кадровска решења која су именована у протеклом временском периоду нису адекватна, и желећи да оптужи коалиционе партнере жели да прикаже да су они кривци за лоше стање града, а не жели да прихвати кривицу на себе. Ми поново позивамо све представнике градске власти да је најбоље за град Зрењанин да сви заједно седнемо за сто и да видимо шта је то, и који је правац у ком треба да иде град Зрењанин, а не само да се бавимо пребацивањем оптужби са једних на друге, јер су неспособношћу градске власти овде једноставно највише погођени грађани.