Конференција за медије

Милорад Мирчић: Поступци и потези Владе Републике Србије за нас српске радикале више причињавају представу која би могла да уђе у такмичарски део Стеријиног позорја него нешто што би могло да се разматра као озбиљно и са добрим намерама за Србију. Наиме, потпуно је несхватљиво да власт у Србији окреће главу пред неумитном чињеницом да се на територији Украјине разбуктава фашизам. Објашњење које јавност Србије има у виду, да се неутралност може сачувати, можда би могло делимично и да се прихвати као нека уравнотежена политика када је у питању и једна и друга страна, али не може се прихватити та иста чињеница када тај исти фашизам у још горем облику букти на Косову и Метохији Оно што је потпуно јасно је да фашистички покрет на Косову и Метохији под руководством Хашима Тачија добија и оружане снаге у виду војске Косова. Објашњење које добијамо од врха власти у Србији је да реципроцитет састава те војске по националној основи мора бити заступљен. Просто за неверовати! Можда би, као што сам и рекао, читава ова влада и њени потези могли да буду у склопу обележавања 150. годишњице рођења Бранислава Нушића, као једна хумористичка емисија, али ово је исувише трагично.Ми смо сведоци да се у једном делу Србије, који се зове Косово и Метохија, потпуно развија фашистички покрет уз пуну подршку ЕУ, као што је тај фашистички покрет на делу у Украјини.

И поред чињенице да председник такозване Владе Косова јасно и гласно заговара рушење храма Српске православне цркве усред Приштине, нико из Србије није реаговао на то. Као да немају храбрости, као да немају смелости да се обрате представницима ЕУ, као што су Кетрин Ештон или Филе; да се огласи било ко, да каже да ни Резолуцијом 1244, ни Бриселским споразумом није предвиђено да Косово има своје оружане снаге, односно војску Косова; да ниједним међународним правним актом није дозвољено рушити храмове, рушити светиње. Тако се може на наки начин и објаснити став званичне српске политике када се у источном делу Украјине живи спаљују припадници руског народа. Тридесет људи, живих спаљених у Украјини, није довољан разлог да се огласи било ко од представника власти.

Српска радикална странка упозорава на погубност политике која се води у Србији и ми смо свесни чињенице да је Србија у великим проблемима, огромним проблемима. У Србији се, због цензуре која је на снази, не може чути ниједна реч или реченица која се супротставља овако погубној политици, али ми из Српске радикалне странке немамо намеру да одустанемо. Ми ћемо се борити против погубне политике актуелне власти и на републичком и на покрајинском и на локалном нивоу.

Српска радикална странка очекује да ће се 13. маја, осим расправе о Статуту АП Војводине, покренути и иницијатива за смену покрајинске власти. За ту иницијативу потребно је 30 потписа. Српска радикална странка сад кандидује ту тему и намеће је, као нешто што би било логичан след политике коју води Српска напредна странка, о промени покрајинске власти. Инсистираћемо да се са 30 потписа коначно изађе на светлост дана, да се покрене таква иницијатива о смени покрајинске власти. Пет посланичких мандата или пет потписа Српске радикалне странке никад нису спорни. Нека покаже Српска напредна странка 30 потписа са својим бившим, садашњим или будућим коалиционим партнерима, пет потписа или пет гласова Српске радикалне странке ће увек имати, без обзира на велике политичке разлике. Морамо једном да се суочимо са реалношћу, са истином. Потпредседник скупштине АП Војводине, Милан Ћук ће бити овлашћени представник Српске радикалне странке на првој наредној седници, пошто треба и очекујемо да ће се верификовати мандати за три посланика Српске радикалне странке. На тој скупштини мора јасно да се покаже права и искрена жеља за променама, а она се огледа у подношењу иницијативе са 30 потписа за смену покрајинске власти. То је читава суштина ове приче, а не да се обмањује јавност у Војводини, не да се замајава јавност у Војводини, да се подижу политичке тензије, са неким лажним неслагањем са актуелном политиком коју води покрајинска власт. То управо раде они, који су се у протеклом периоду показали као успешни политички камелеони, они који су мењали, не само посланичке групе, него и страначка и политичка опредељења. Коначно имају прилику да на првој наредној скупштини, како је то најављено, 13. маја, покрену овакву иницијативу. Надамо се да ће Радио-телевизија Војводине пратити излагања покрајинских посланика који представљају Српску радикалну странку, пошто је „објективна телевизија“ политички промотер политичког и медијског уништавања Српске радикалне странке.

То је највећа срамота и брука која се дешавала у медијској сфери, то што ради Радио-телевизија Војводине, највећа срамота. Такав један политички заокрет да неко направи, то још није виђено. Још у новијој историји политикчке сцене Србије није виђен такав заокрет. Ако имате питања, изволите.

Новинар: Реците нам је ли за Српску радикалну странку прихватљив овај предлог статута, хоћете ли гласати за њега на предстојећој скупштини?

Милорад Мирчић: Српска радикална странка је 2008. и 2009. године преко амандмана предложила измену статута, односно усклађивање нацрта статута са Уставом и сада, када погледате све примедбе Уставног суда, оне су сто посто у сагласности са оним што је предлагала Српска радикална странка 2008. и 2009. године. Није спорно да се статут АП Војводине и са оваквим „закашњењем“ усклађује са Уставом, али политички акценат свега овога произлази из чињенице да је Уставни суд због хитности морао да реагује на противуставно расписане изборе на Косову и Метохији.

И Српска радикална странка фактички тумачи да је ово накнадна памет, која се од стране Уставног суда намеће покрајинском парламенту, а при томе покрива своју неефикасност и нешто што је много опасније овог тренутка за Србију, а то су изборни резултати избора на Косову и Метохији. Избори који нису расписани од стране председника Скупштине Србије, што је Уставом једино могуће – ти избори су одржани на локалном нивоу, њихови резултати су ти који су и те како пресудни за судбину српског народа на Косову и Метохији. Овде је дошло до накнадне памети и замене теза. Српска радикална странка, наравно, јавности предочава оно што је суштина, а Српска радикална странка ће гласати за све оне одредбе које су у складу са Уставом. Нама је првенствено драго што су и неки посланици који су тад захваљујући мандатима Српске радикалне странке храбро ћутали и још храбрије напустили скупштину Војводине, после извесних година дошли до спознаје да је статут, на који су могли тад да реагују, противуставан.

Новинар: У чему се огледа фашизам на Косову?

Милорад Мирчић: Па ако искључујете могућност да неко има право на исповедање своје вере, право на своје храмове, право на слободу, шта је то него фашизам? На шта вам личи ово све масовније хапшење на Косову и Метохији? На фашистички већ виђене методе прогона. Питање је сада када ће се десити масовнији егзодус српског народа. Видите ли да долазак Кетрин Ештон и Филеа није без разлога? Њихов долазак треба да се тумачи подсећањем и вршењем притиска на актуелну власт за признавање Косова и Метохије. Потпуно фашистички делује власт на Косову и Метохији, и да се разумемо, није само према Србима, него према свима онима који нису шиптарске односно албанске националности.

Новинар: Господине Мирчићу, да ли мислите да је извесније покретање те иницијативе или можда евентуални избори?

Милорад Мирчић: Да би дошло до промене власти у Војводини, ви морате да покренете иницијативу за смену владе, ви морате на неки начин да покажете да имате искрене намере у тим својим политичким настојањима. Искрене су ако сакупите 30 потписа и покренете иницијативу. Нови избори се расписују у ситуацијама када влада Војводине поднесе оставку или се смени и када не може доћи до избора нове владе. Тада је председник скупштине Војводине на основу важећег статута и пословника дужан да распише изборе. Уводе се привремене мере, ако не може да се изабере нова влада. И у једном и у другом и у било ком случају мора да се сакупи 30 потписа као основа за покретање иницијативе за смену покрајинске владе. Све осим тога је политичко фолирање, на које смо ми српски радикали навикли.

Новинар: Да ли је извесно то да ће бити прикупљено 30 потписа?

Милорад Мирчић: Ако се не прикупи 30 потписа и не покрене се иницијатива за смену владе, онда није искрена намера Српске напредне странке да врши промене, онда је то нешто што је ван статута, ван Устава. Наших пет гласова и пет потписа увек је на располагању када су у питању промене, то није спорно, само желимо да све изађе на видело, на површину, да се више не замајавају грађани, да се више не подижу беспотребно политичке тензије. То је жеља Српске радикалне странке, да се у политици, бар после свих ових избора који су одржани, без обзира на њихове резултате, покаже ко има искрене намере. Испада да је смена владе у Војводини исто као тунел кроз Фрушку гору, више пута најављиван, никад прокопан.Хвала вам пуно.