Јавна расправа о Данима пива

СИНИША ГАЈИН: Као што је познато, Српска радикална странка је учествовала у јавној расправи везаној за поступак легализације, као и на недавно одржаној јавној расправи о одржавању 25. дана пива, што је у складу са нашим слоганом „Све за Зрењанин“ и чињеницом да желимо да учествујемо у свим акцијама које доприносе бољем имиџу нашег града и квалитетнијем и бољем животу наших суграђана.

Оно на чему је инсистирала Српска радикална странка на одржаној јавној расправи је да целокупну активност око Дана пива преузме Туристички центар града Зрењанина. Сматрамо да су они кадровски опремљени за тако нешто, са друге стране примају плату из буџета града за оно што им је и у опису посла, а то је да раде на развоју туризма у граду и да раде на томе да град Зрењанин буде што заступљенији на туристичкој мапи Србије. Када би Туристички центар преузео активности, добили бисмо оно што до сада нисмо, а то је могућност да имамо увид у све приходе и расходе везане за Дане пива, јер би се извештај о одржаним Данима пива нашао пред одборницима Скупштине града, и након расправе о њему и његовом усвајању, град би имао документ који би потенцијалним донаторима, а ту мислим на покрајину и републику, пружио доказ о свим трошковима и приходима манифестације. Улогу организационог одбора који је функционисао до сада, треба да преузму градоначелник и Градско веће. Ако сматрамо да су Дани пива од изузетног значаја за град Зрењанин, онда потпуну одговорност треба да преузме градончелник и Градско веће. Градоначелник руководи буџетом града, а чланови Градског већа су већ плаћени да раде у корист града, а желимо да верујемо да су и бирани тако да познају области за које су задужени. Дакле, Туристички центар сачини програм Дана пива, да га на јавну расправу, након тога, уколико је потребно, доради га и шаље градоначелнику и Градском већу на усвајање. Тако је потпуно јасно ко за шта одговара.

Што се тиче имена Дана пива, ми смо заступали став да име ни по коју цену не треба мењати, за шта смо добили и подршку Туристичког центра. Зрењанин је постао препознатљив по том имену, чињеница је да је оно заживело међу Зрењанинцима, о чему речито говори традиција дуга 25 година. Може се имену Дани пива додати нешто, тематски се везати за неку целину, али име мора остати. Оно мора и да подсећа оне на власти да су лошом приватизацијом уништили једну пивару велике традиције, а и даље чекамо да се испуни обећање које је градоначелник дао прошлог лета на Данима пива, да ће Зрењанин опет имати пивару.

Што се тиче саме манифестације, сматрамо да акценат убудуће треба да буде на културно-уметничким дешавањима. Државни секретар за туризам је изјавио на јавној расправи да држава неће моћи да финансира све манифестације овог типа и да морамо по нечему да се издвојимо од других. Што се тиче оног „утабаног“ дела, концерата, ту сматрамо да ни по чему не заостајемо за београдским, новосадским или нишким фествалом пива. Али ми имамо нешто што они немају. Поред богате културе већинског српског народа на овим просторима, како староседелаца тако и оних који су касније населили ове крајеве, ми имамо и 26 националних мањина и њихову културу. И то мора да буде наша шанса, наша разлика. Имамо САКУД, бројна културно уметничка друштва, банатске вредне руке и сл. и те ствари морамо из запећка сада подићи на виши ниво и гурнути у први план. Чујемо најаве из власти да желе да Зрењанин 2020. буде европска престоница културе, па где ћете бољи начин него да кроз Дане пива промовишемо културу овог краја и на тај начин представимо Зрењанин у једном новом и лепшем светлу? Такође сматрамо да и неке пропратне догађаје треба подићи на виши ниво, дати им већи значај, као што је нпр. Инокоп, али и покренути нове као што је сајам књига. Имамо библиотеку која се бави издаваштвом, заинтересоване продавце, па зашто онда продају књига на пешачком мосту не подићи на виши ниво?

Ми смо на јавној расправи инсистирали да се поведе рачуна о начину закупа штандова на Житном тргу. Треба спречити могућност монопола, да нам се не деси као прошлих година да један појединац или продавница пића закупи десет и више штандоваи и после их препродаје. Оно на чему ми инсистирамо и за шта смо на јавној расправи добили и подршку угоститеља и г. Родића, члана Градског већа, је да у првом кругу сваки угоститељски објекат има право закупа једног места, а у другом, ако остане штандова, може да закупи ко колико жели, да приоритет имају зрењанински регистровани угоститељи, да на тај начин помогнемо развој нашег угоститељства, да новац од Дана пива остане у нашем граду и да град презентују на прави начин они који живе и раде у њему јер смо сигурни да ће они то урадити на најбољи начин.

На јавној расправи изнета је идеја члана радне групе, г. Грубачког из Позоришног клуба, а коју је подржао г. Родић, члан Градског већа, да улица Мирослава Тирше, где је некада била стара пијаца, буде „Стара пијаца хране“ и да ту буде измештена продаја хране са Житног трга. Са тим се Српска радикална странка не може сложити и строго смо против тог предлога. С једне стране, није умесно да се испред православне цркве која се налази у тој улици окреће ражањ или пеку пљескавице, а са друге стране сматрамо и предлажемо да тај простор буде намењен уметницима и да то буде улица сликара, песника и сл.

Српска радикална странка ће и даље активно учествовати у јавној расправи везаној за Дане пива,  упутићемо радној групи писмене предлоге у вези с предстојећим 25. данима пива и оним који ће, надамо се, под тим именом уследити наредних година, о чему ћемо благовремено информисати медије и упознати их са одговорима радне групе.

Хвала!