Јакшић: Српска радикална странка поднела иницијативу за уређење центра Степановићева

Ђурађ Јакшић:Одборничка група Српске радикалне странке је у Скупштини Града Новог Сада поднела данас иницијативу Савету за културу, као надлежном радном телу Скупштине Града, да се у 2013, архитектонски и партерски обнови и хортикултурно уреди споменички комплекс у центру села Степановићево.

Споменик - који је посвећен трима генерацијама солунских добровољаца: онима који су основали Степановићево двадесетих година прошлог вела, другој генерацији која је учествовала у Другом светском рату борећи се против окупатора и трећој генерацији која представља потомке ове две – рад је чувеног академског вајара Павла Радовановића који је постављен још 1974, у центру Степановићева. На том споменичком комплексу није било никаквих радова од 1974, готово 40 година, том комплексу је потребна хитна санација и обнова.

Становнци села степановићево су са одушевљењем прихватили иницијативу Српске радикалне странке и користим прилику да вас обавестим да је Српска радикална странка за два поподнева прикупоила више од 400 потписа мештана за подршку овој нашој иницијативи.

Очекујемо да ће Савет за културу прихватити ову нашу иницијативу и да ће позитивно одговорити. Не постоји чак ни, да тако кажем, политичка препрека, јер је и у Савету месне заједнице и у Граду на власти СНС. С обзиром на то да ове године неће бити ништа од громогласних предизбоних обећања актуелне власти о реализацији канализационе мреже и пречишћивача отпадних вода за Степановићево, ово је добра прилика Степановићево добије макар уређен центар села за релативно мала средства. Уосталом, на ђурђевданским изборима је СНС и лажно-ромска демокраска странка су биле првопласиране управо у Степановићеву, па им је ово на неки начин прилика да се одуже за изборну подршку.

Српска радикална странка захтева од Савета за култура да сенаша иницијатива нађе на невном реду прве следеће седнице. Очекујемо да све политичке партије препознају нашу иницијативу као нешто добро и као нешто што је добило подршку самих Степановчана у врло кратком року.

У последњих неколико месеци смо имали врло негативно искуство када је реч о иницијативама које је Српска радикална странка подносила надлежнима у Скупштини Града Новог Сада.

Користим ову прилику да вас обавестим о Закључку комисије за називе делова насељених места и јавних служби у Скупштини Града поводом иницијативе Српске радикалне странке да се две улице преименују: да се Београдска улица назове улицом 9. новембра, а Улица Лисинског, да се назове улицом мајора Бугарског. То је иницијатива коју смо упутили поводом 94. годишњице од уласка ослободилачке војске у Нови Сад уочи 9.новембра прошле године, да би Комисија по овој иницијативи одлучила тек прошле недеље. Одлучено је негативно,а нисмо чули ниједно конкретно образложење. Штавише, од чланова Комисије смо чули да је иницијатива добра и да има основа, али су из немуштих разлога одбили овај наш предлог.

Српска радикална странка ће наставити да инсистира да у Граду Новом саду добију ове две улице, јер сматрамо да ће се на тај начин отргнути од заборава један од најзначајнијих датумау историји Новог Сада, дан када је Нови Сад коначно после Првог светског рата дочекао слободу.

Српска радикална странка ће користити сва политичка средства не би ли коначно ову неспособну власт извела из дубоког сна у коме је већ 8 месеци и како би их натерали да раде у интересу Града и свих његових грађана. Ми смо на последњој седници Скупштине Града поручили Милошу Вучевићу да је коначно веме да прекине да се бави собом, да заказује бесмислене Седнице скупштине Града на којима се доносе још бесмисленији закључци и да се окане високе политике, јер га је Скупштина Града Новог сада бирала да буде градоначелник, а не политичар који ће се бавити проблемима који тиште Покрајину или Републику Србију.

Тада смо поручили Вучевићу, а и са овог места апелујемо на њега да када је задужио да води Град, то није никакав холивудски филм, нити је он холивудски „супер стар“, већ градоначелник који мора да се суочава са проблемима који тиште грађане.

Ми српски радикали би поздравили да је заказано хитно и ванредно заседање Скупштине Града да се на том заседању укрштају ставови поводом проблема са којима суочава Град. На Скупштини Града мора да се расправља како Град планира да превазиће проблем везан за пресуду са АТП-ом, јер у случају да Врховни касациони суд одбаци жалбу коју је Град уложио наћи ћемо се у великом проблему – пошто 1,3 милијарде, како гласи пресуда Апелационог суда, дефинитивно јесте омча Граду. На који начин, ако уопште размињља о томе, градска власт планира да надомести 1,3 милијарде динара.

Морамо да на Скупштини Града и ванреном заседању разговарамо о томе да ли ће Град Нови Сад имати средстава да обезбеди енергенте за наредну грејну сезону. О томе треба размишљати већ сада. Морамо расправљати о готово безнадежном стању у коме се налази комунални систем Новог Сада.

Ово је апел да Вучевић и други схвате да коначно морају да се престану да се баве собом и да почну да се баве оним за шта их је бирала Скупштина Града Новог Сада.