Избори у општинама Вождовац и Земун

Драган Тодоровић: Даме и господо новинари, Српска радикална странка свим грађанима који славе Васкрс по јулијанском календару желе срећне празнике и желимо да и српски народ, који пролази кроз голготу, напокон дође у ситуацију да боље живи, а живеће боље када се промени власт, када се промене они који не само да ништа нису учинили да би грађани Србије живели боље, него су учинили све да живимо много, много горе и да практично немамо могућности да видимо излаз из ове ситуације.

Оно што је за нас у овом моменту најважније, то су предстојећи избори у општинама Вождовац и у Земуну, и Српска радикална странка већ сада са сигурношћу тврди да ћемо победити на предстојећим изборима у Земуну јер, за разлику од свих других, Српска радикална странка, док је била на власти, урадила је више него што су сви остали урадили од 1945. године наовамо. Такође обавештавамо грађане Земуна, грађане Београда, грађане Србије да Српска радикална странка неће рушити, ми ћемо градити, ми ћемо учинити све да закон који омогућава да се легализују објекти који су изграђени, сем оних који се налазе на местима за која не могу добити легализацију, да их напокон легализују, и обећавамо грађанима Земуна и свим грађанима где Српска радикална странка буде на власти да ћемо учинити све да чиновници у општинама и државним установама раде у корист и за потребе грађана, а не за потребе појединаца или политичких странака које се налазе на власти у тим установама. Данас такође представљамо грађанима Земуна будућег председника општине Земун, господина Стева Драгишића, који ће вам се обратити.

Стево Драгишић: Даме и господо, Српска радикална странка у ову предизборну кампању улази са сигурношћу да ће из ње изаћи као победник над свим политичким конкурентима. Оно што нас наводи на такав закључак је чињеница да је од 1996. године, од када је Српска радикална странка први пут добила мандат за управљање општином, на територији општине Земун одржано укупно четири изборна циклуса од којих смо ми победили три пута. Од тога, последња два изборна циклуса смо добили за редом. Ми очекујемо да ће и овај пут грађани општине Земун, надмоћном већином као и на претходним изборима, поново дати поверење Српској радикалној странци, због тога што је очигледно да грађани општине Земун мисле да је власт која је вршила Српска радикална странка до сада била најуспешнија и најефикаснија. То је један од аргумената са којима ми крећемо у ову предизборну кампању. Ми ћемо се у кампањи обраћати, пре свега, свим грађанима општине Земун, објаснићемо им какви су наши даљи планови, који су планови остали нереализовани због тога што је противправно уведена принудна управа и што ће морати да сачека док нам грађани општине Земун не повере нови мандат за управљање општином. Наш политички конкурент на овим изборима је Демократска странка. Они су и успели да уведу, на противправан начин, принудну управу у општину Земун управо због тога што нису могли на демократски начин на изборима да освоје власт у општини Земун. Послужили су се нечасним средствима, послужили су се силом која им је стајала на располагању, а на нама је да докажемо да је та сила заиста била злоупотребљена и да у аргументованој размени мишљења, односно размени аргумената убедимо све грађане општине Земун да је прави избор Српска радикална странка, а не они којима је стало да по сваку цену врше власт, па макар се послужили силом која им стоји на располагању. Један од пројеката који је прекинути због увођења принудне управе, а биће завршен када поново добијемо поверење грађане, је и гасификација целе територије општине Земун. Тај процес је започет у претходном мандату и требало је да буде завршен у овом мандату. Он је значајан не само због тога што је општина Земун једина општина у Београду, чини ми се, са тек десетак процената покривености даљинским грејањем. Тако да се највећи број домаћинстава у општини Земун греје много скупље него остали Београђани, али није ни то највећи проблем, највећи проблем је што општина Земун на својој територији има највећу индустријску зону у Београду, која има сву осталу комуналну инфраструктуру али нема јефтине енергенте. Уколико би се завршио тај пројекат који је Српска радикална странка започела као власт у општини Земун, створили би се услови за много веће улагање страних и домаћих инвеститора у изградњу производних погона у индустријској зони општине Земун. Имамо чак и пример из претходног мандата да је једна велика светска компанија изградила већ своју фабрику у Земуну, то је Кнауф, велики произвођач грађевинског материјала, било је и неких других страних компанија које су то учиниле, али је и једнима и другима, и свима који се распитују, који покушавају озбиљну производњу у Београду да започну, пре свега потребна могућност коришћења јефтиних енергената. То је, дакле, стратешки циљ Српске радикалне странке када је општина Земун у питању. Нажалост, то питање ће морати да сачека да се заврше избори, конституише поново власт у општини Земун, а осим тога, једно од важнијих питања такође је модернизација општинске управе. Мислимо да модернизацијама, пре свега коришћењем нових информатичких технологија, едукацијом постојећих кадрова општинских или запошљавање нових, едукованих већ, да се у многочему може побољшати рад, ионако добар рад општинске управе општине Земун. Осим тога, ми имамо програм са којим ћемо изаћи, у њему ће бити много детаљније објашњено какви су све програмски циљеви Српске радикалне странке када је у питању изградња и побољшање живота свих грађана општине Земун.

Новинар: Господине Тодоровићу, грађевинска инспекција поднела је захтев за рушење ограде на вашем плацу који се налази на аутопуту Београд-Нови Сад, и како наводе, та ваша ограда омета изградњу мреже за водовод и канализацију у насељу Батајница. Просто, да ли сте ви упознати са тим и какав је ваш коментар?

Драган Тодоровић: Да, ја сам добио решење да срушим ограду, то решење је противзаконито зато што сам ја 2003. године поднео захтев за легализацију објекта који сам подигао, и тадашњи градски секретаријат за инспекцијске послове је поништио прво решење о рушењу ограде. Не постоји ни један једини разлог да се по истом принципу и ово друго решење такође не побије, односно да се поништи, али то говори о карактеру досовскее, односно демократске власти и њиховом поимању политике. Њих једноставно не интересује закон, не интересује их Устав, они брутално газе све оно што им стоји као препрека на путу, уколико имају неки свој политички циљ. Сад им је политички циљ, с обзиром да не могу да се изборе против аргументованих оптужби које у великој мери Српска радикална странка ставља пред лице јавности, немајући одговоре на та питања, они гледају да се освете политичким противницима тако су данас покушали да сруше објекат у изградњи нашег посланика, јединог министра Рома, у историји Србије, Јована Дамјановића, иако лево и десно од његовог објекта ниједан објекат такође нема дозволу. Интересантно да се постави питање на који начин су баш изабрали Јована Дамјановића, врло једноставно. Зато што је српски радикал. И сигуран сам да је то одмазда за постављање питања, за три акције које служба Државне безбедности имала 2001. године, то су Кактус, Шумадија и Мачва. Иако сам ја захтевао од директора БИА Саше Вукадиновића да омогући, да дâ одговоре на питања која би требала да се добију на затвореној седници одбора где би били присутни представници БИА, где би добили вероватно чињенице везано за те три акције. Убеђен сам да би и неке чињенице везане за убиство Зорана Ђинђића биле расветљене. Поставите питање због чега Демократској странци није било у интересу да се та седница не закаже и да се те информације добију. Чега се то плаши Демократска странка и Борис Тадић? Шта се то дешавало у овим акцијама? Те акције су трајале неколико месеци, 56 људи је било обрађивано или су били предмет обраде од стране Службе, а то значи комплетно праћење, прислушкивање, пошта, физичко праћење.

Али има једна интересантна ствар, без одобрења Врховног суда. То је противзаконито. И то зна садашњи директор БИА, и претходни, и сви они после Горана Петровића. А нико не поставља питање како то да они нису одговарали. Пошто не могу да дају одговор на то како је могуће да се изгради 117 000 квадратних метара на Ушћу, да се у то укључе и тадашња савезна влада, и републичка влада, и град Београд. Онда ћемо да срушимо ограду Драгану Тодоровићу. И ја вас све позивам 21. добићете и обавештење, ја ограду нећу срушити. Ја вас позивам да присуствујете том свечаном чину како замишља Демократска странка обрачун са криминалом и корупцијом, да присуствујете. Неће нико доћи, бићу само ја тамо и пружићемо прилику Демократској странци да бар мало себи да неко задовољење тако што ће срушити ограду Драгану Тодоровићу, али сам убеђен да ће они сносити законске последице зато што, већ сам вам рекао, по закону, за објекте које предате захтев за легализацију не можете рушити. Али то само када је неко други у питању, када је Демократска странка, они могу све. Имате ли још питања?

Новинар: Ви сте се жалили на Одлуку о увођењу вадредних мера у Земуну Уставном суду. Има ли каквих решења, наговештаја? И друго. Да ли је то почела неко блокирање радикала, они су прозивали скоро бившег градоначелника Славка Јерковића око неке његове куће. Имате ли коментар?

Драган Тодоровић: Ништа неочекивано, мислим да вам је свима јасно. Плац Драгана Тодоровића, стан Драгана Тодоровића, наводно кућа која је изграђена од стране бившег председника општине господина Јерковића, која апсолутно има све папире. Поставите себи једно једноставно питање. ДОС је на власти био од 2001. до 2004. године. Да је било шта урађено противзаконито, да ли мислите да би чекали 2009. годину? Ваљда je здраворазумски свакоме јасно да ту нема ништа. Шта има? Има наслов у новинама и покушај да се једноставно дискредитује Српска радикална странка и да се на такав начин каже грађанима: “Mа, пустите ви то шта они причају, видите шта су они урадили”. И сад ће следећих 50 година тема бити плац Драгана Тодоровића. Сећате се емисије “Полиграф”? Можда се не сећате, није ту Телевизија Б 92. Ја сам у тој емисији донео комплетан папир, уговор са приватним лицем о куповини тог плаца и уговор са општином Земун. Тада су, људи моји, биле такве цене, и рекао сам и јавно понудио, и понављам, ако је било ко платио скупље у то време када сам ја купио и лево и десно од мене, ево, ја ћу поклонити тај плац. Цена је била толика колика је била, у то време то је било 100 динара, 33 марке. 33 марке по квадратном метру, скоро три стотине и нешто хиљада марака је то плаћено. Знате шта је њихов проблем? Што ја пореске пријаве подносим од 1973. године, јер сам приватни посао, приватну радњу отворио у фебруару месецу 1972. године. Што сам целог живота радио, радио мој отац и што ја имам покрића за своју имовину, за разлику од ових новокомпонованих.

Знате, поставите питање 1992. године када смо ушли у савезни парламент, ко је коју имовину имао. Можда је једноставније ко је возио која кола. Ево, сад ја кажем, возио сам мерцедес караван, модел 123, а поставите питање редом сад, свима онима који су тада били посланици, а и сада су посланици. Имао сам у то време шест камиона, од тога два нова, нисам до тада могао да злоупотребљавам и користим политички положај. У мојој имовини променио се само плац и стан. Стан од 90 квадрата, али за тај стан од 90 квадрата плаћено је 40 година радног стажа, доприноса које сам ја платио и моја жена, као и такође цену која ми је урачуната, као што су сви у то време плаћали, плус екстра профит. Према томе од државе могу да сматрам да нисам добио ништа. Сва остала имовина је стечена у ранијем периоду и сада да вам кажем, откако смо у опозицији од 2001. године, ја сам купио четири шлепера. Од тога један нов, овај последњи, па једну нову приколицу пре две године, коју сам узимао на лизинг. И то, замислите, узимао сам од једне аустријске фирме. Дошли људи, погледали, поразговарали и одобрили. Овде нисам могао то уопште да урадим.

Према томе, ја се уопште, ни једног јединог момента не бринем када је у питању све оно што сам до сада урадио, све је било у складу са законом и биће у складу са законом и, за њихову информацију, трудићу се да износим само истину, јер знам да је истина најјаче оружје и да највише боли онога против кога је уперена.

Ево, већ сад да најавим да ћете имати прилике да сазнате за још неке интересантне ствари. Ево, рецимо, када је у питању Драган Ђилас. Али желим да вас оставим мало у неизвесности. Запитајте се како то човек који је продавао, рецимо, бижутерију у Чешкој до 1996, када је дошао, буде један од најбогатијих људи сад у Србији. Колики је његов удео у Великом брату? Колики је његов удео у медијском простору, односно маркетингу? Колико то Драган Ђилас зарађује годишње? Уз све његове неспорне способности, али мени ово није први пут да имам за противника оне који су на власти, ја сам тако ушао у политику, али ћу из политике изаћи кад Српска радикална странка победи, а до тада ћу се борити против оних који су на власти и који ту власт злоупотребљавају. Изволите, имате ли још питање?

Новинар: Што се тиче повратка у Скупштину, колико дана има још?

Драган Тодоровић: Што се тиче повратка у Скупштину, ми имамо казну од 20 радних дана. Претпостављам да службе Скупштине о томе воде рачуна и чим нам буде истекла та казна, ми ћемо се вратити у Скупштину Србије, али се ту сада суочавамо са једним проблемом који је врло озбиљан за ову скупштину. Предлаже се ребаланс буџета, а ребаланс треба да се обави без највеће опозиционе странке. Одакле морално право владајућој већини да најави прекид ове седнице и да закаже седницу на којој ће бити ребаланс буџета, а да при том нас оптужује за амандмане? Али то је све био циљ и начин како да се елиминише Српска радикална странка из Скупштине Републике Србије, једну ствар не схватају. За њих све тамо, довољан је један радикал, ево, у то сте могли да се уверити. Хвала вам велико.