Истина о Вучићевом фантомском запослењу

Немања Шаровић: Српска напредна странка је заказала за 23. јун некакву велику антикорупцијску конференцију. Они су рекли да ће тада изаћи са својим програмом против корупције и то је одлична прилика да изнесу подаци и да се одговори на питања која им ми постављамо у вези финансирања Српске напредне странке, али и у вези прихода који предузећа која су у власништву њихових високих функционера, попут „Правда преса“ и „Правда пласмана“, али и ,,Профајлер тима”, у коме је наводно био запослен Александар Вучић и други функционери, да ли сматрају да је то корупција. Да ли је корупција када предузеће Профајлер тим за нешто више од годину дана добија више од 11 милиона динара из две београдске општине у којима је Српска напредна странка на власти? Да ли је корупција то што су из буџета Града Београда и предизећа „Телеком Србија “добили више од 120 милиона динара за предузеће „Правда прес“, а да је истовремено то предузеће већ 507 дана у непрекидној блокади у износу од преко 60 милиона динара?

Позивам још једном Александра Вучића да одговори, пошто се он меша у све и одговара апсолутно на све, али једино на истините податке не одговара, да ли је грађане Србије лагао 4. Новембра, када је у емисија „Распакивање“ рекао да ради у „Профајлер тиму“ или је лагао 23. маја на Телевизији Б92 у емисији „Инсајдер“, када је рекао да већ осам месеци не ради у том предузећу. Ти подаци се не поклапају, није могао истовремено да ради и не ради. Он тврди да сада ради у некаквом другом предузећу. Ако је он високи функционер странке која жели да сутра води Србију, потпуно је природно да не сме да крије податке у ком предузећу наводно ради. Грађанима Србије мора рећи које је то предузеће. Он је ухваћен у сукобу интереса са „Профајлер тимом“, a сада тврди да више не ради тамо и крије друго предузеће у коме наводно ради.

Грађанима Србије такође треба дати одговор на питање које је то привредне кампање радио Александар Вучић у „Профајлер тиму“, пошто је грађанима Србије тврдио како је то предузеће које се бави привредним кампањама и како је он, боже мој, велики стручњак у тој области. А, као што смо доказали у 2010. години, негде 80 одсто прихода те фирме односило се на две београдске општине у којима је Српска напредна странка на власти, на општинама Вождовац и Земун. Јасно је да ту није било никаквих великих привредних кампања, јер ту остаје свега неких два милиона динара, односно око 20 одсто прихода.

Треба одговорити и на питање где раде други функционери, попут Небојше Стефановића, који је сам на конференцији за штампу рекао да не зна тачно чиме се то предузеће бави. Према подацима до којих смо ми дошли, и Небојша Стефановић је запослен у предузећу „Профајлер тим“.

Александар Вучић треба да одговори и на питање каква је повезаност између дневног листа „Правда“ и блиског сарадника Станка Суботића Цанета Жапца, господина Вуксановића, који је сада делимични власник, власник 40 одсто предузећа „Пласман“, и који сада добија све приходе иако је предузеће „Правда прес“ формални издавач листа „Правда“, који је, као што сам већ рекао, дуже време у блокади. Реакција на све ове податке које смо износили претходних дана у Скупштини, посебно на оно што смо изнели пре два дана у току самог заседања, била је потпуно хистерична. Видели сте да су и Томислав Николић и поједини други њихови функционери реаговали вређањем политичких противника на радио „Фокусу“,  који они контролишу. Желим да поручим Томиславу Николићу и Алексадру Вучићу да се политичка импотенција, од које су они очигледно оболели, пошто не могу већ десет година и дуже да дођу на власт, не лечи пљувањем и вређањем политичких противника, већ да, уколико желе да воде Србију, онда морају стегнути петљу, скупити храброст и изаћи коначно у јавност са одговорима на питања која постављамо већ дуже време. Позивам још једном и Александра Вучића и Томислава Николића да, уместо да се баве тим ситним, да кажем осветама, тако што ће мене и друге функционере Српске радикалне странке пљувати преко свог радија или преко свог страначког листа, коначно изађу на тај телевизијски дуел на који их ја позивам пуне три године. Сигуран сам да ће то бити изузетно занимљиво, а свакако ће дати њима прилику да докажу како сам ја и морална мизерија, и шмокљан, и све оне друге изразе које су користили претходних дана за мене. Уколико имате неких питања, изволите.

Новинар: Како коментаришете изјаве о подели Косова и Метохије?

Немања Шаровић: Што се тиче ситуације на Косову, она је изузетно тешка, али видите и сами да Влада Републике Србије дванаестогодишњицу потписивања Кумановског споразума не обележава практично ни на који начин. То је зато што су се они практично већ одрекли Косова и Метохије. То, наравно, никада званично неће рећи, али званичници Европске уније све отвореније, након хапшења Ратка Младића, поручују државном руководству Републике Србије да је то још један од услова које ће морати да испуне ако желе да се прикључе Европској унији.

Мислим да је то јасно свим грађанима Србије. Зато што не желе да се врате и зато што се они полако одричу. Видели сте ову идеју коју пласира режим, некакву поделу Косова. Прво су рекли да треба да га поделимо, па је у следећој етапи била идеја да га делимо са Албанијом. То је нешто што је незабележено било где у свету. Оно што они покушавају, кроз све те наводне идеје које износе представници странака које учествују у власти, а које наводно нису став читаве владе, они уствари само припремају јавност Републике Србије, припремају грађане и покушавају да нам покажу да Косово и Метохија нису саставни део Србије, јер оно што је неспорно наше, а наше је и у складу са Уставом, и историјом, и међународним правом, то се не може делити. Ако можемо делити Косово и Метохију, онда је јасна порука Владе Републике Србије да то није наше. Сама чињеница да Ивица Дачић није доживео никакве санкције због својих изјава, говори да је то став који је Влада Републике Србије посредно прихватила. Хвала и вама.