Иницијатива за укидање таксе која удара на буџет грађана

Mиодраг Јовановић:Даме и господо, уважени представници медија, добар дан и добро дошли на конференцију за новинаре градског одбора Српске радикалне странке.

Иницијативни одбор градског одбора Српске радикалне странке Лесковац, на основу члана 33. Закона о референдуму и народној иницијативи („Службени гласник РС“, бр. 48/94 и 11/98) и чланом 60. Статута града Лесковца, 07.09.2011. године, покренуо је грађанску иницијативу за стављање ван снаге Одлуке о надокнади за заштиту и унапређње животне средине, коју је донела Скупштина града Лесковца, на 16. сединици 29. јануара 2010. године, („Службени гласник града Лесковца“ бр. 2/2010, 4/2010 и 8/2010).

Иницијативни одбор градског одбора Српске радикалне странке Лесковац, у циљу спровођења грађанске иницијативе за стављање ван снаге Одлуке о надокнади за заштиту и унапређње животне средине, прикупљао је потписе у просторијама градског одбора Српске радикалне странке у Лесковау у улици трг Војске Југославије бр. 17 и на платоу испред Робне куће, код свих активиста градског одбора Српске радикалне странке Лесковац, од Предејана до Брестовца, и од Номанице до Вучја, на широј територији града Лесковца.

Грађанску иницијативу смо покренули,  зато што:

1.члан 87. Закона о Заштити животне средине гласи: „јединица локалне самоуправе може, из оквира својих права и дужности, прописати надокнаду за заштиту и унапређење животне средине“.

2. да је ова такса представља директан ударац по буџет наших грађана

3.Лесковац је сиромашан град у коме нема производње, све је мање приватних предузетника, инвеститора а самим тим и  отварање нових радних места. Преко 23 000 наших грађана се налази на евиденцији лесковачке филијале НСЗ, а преко 11 000 наших грађана се налази на евиденцији Центра за Социјални рад у Лесковцу.

4. проценат наплате ове таксе је испод 20% а није дефинисано ни у којој мери се она употребљавају.

5. зато што желимо владавину права и поштовање закона.

Прикупљено је 10 270 потписа и данас је ова грађанска иницијатива предата Председнику Скупштине града Лесковца господину Живојину Стефановићу, Градоначелнику града Лесковца и Градском већу.