Информација са научног скупа

Томислав Љубеновић: Српска радикалана странка је у недељу, 19. септембра, одржала у Сава центру Осми отаџбински конгрес на коме је једногласно усвојена Одлука о продужењу мандата председнику странке, Централној отаџбинској управи, Статутарној комисији и Надзорном одбору до повратка председника странке др Војислава Шешеља из Хага.

Делегати конгреса такође су једногласно усвојили Резолуцију о осуди режимске политике по питању Косова и Метохије. У Резолуцији се истиче да је читава Србија данас под својеврсном окупацијом јер је Тадићев режим потпуно у рукама Брисела и Вашингтона, као и да се испуњавање захтева ЕУ и прихватање Редефинисане резолуције о Косову не може другачије назвати него чином капитулације.

Српска радикална странка наглашава у Резолуцији да је изричито против Европске уније и НАТО-а, који воде отворену непријатељску политку према нашој земљи. „Српска радикална странка сматра да се Тадићев режим јасно определио за понижавајућу слугерањску политику, а пропустио је историјску шансу да уз подршку Русије и Кине одбрани легитимне државне и националне интересе“, оцењује се у Резолуцији.

У безбедносном смислу, Српска радикална странка се залаже да Србија постане чланица Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) и да добије статус посматрача у Шангајској организацији, истиче се у Резолуцији.

У Резолуцији се закључује да Србија мора да се окрене својим традиционалним пријатељима и интегративним процесима на истоку које предводи Руска Федерација.

Такође у недељу, два сата након Конгреса, одржан је научни скуп, о чијем одржавању смо имали прилике да вас обавестимо на претходној конференцији. Са великим задовољством вам могу пренети да је велика сала Сава центра била мала да прими све који су дошли.

Осам година Хашки трибунал води монтирани процес против председника Српске радикалне странке, др Војислава Шешеља, али то није било довољно да овај политички суд докаже недоказиво и да осуди невиног.

За то време, прекршена су сва процесна и људска права, а тужилаштво је користило најпрљавије методе – монтиране доказе и лажне сведоке. Брутални притисци, уцене, психичко малтретирање и исцрпљивање, киднаповање – технике су које тужилаштво примењује против потенцијалних сведока како би их принудило на лажно сведочење. Многи часни људи су успели томе да се одупру и да јавно говоре о притисцима којима су били изложени.

Као што је разорио лажну оптужницу, Шешељ је раскринкао прљаве методе тужилаштва и судско веће је било принуђено да покрене истрагу против тужилаштва због злоупотребе сведока.

На скупу су, поред домаћих стручњака из области права и историје, говорили  и гости из Руске Федерације, и то:

- представник Руске академије наука – академик Елена Гускова;

- професор међународног права, експерт за Хашки трибунал, Александар Мезјајев;

- Михаил Леонтјев, аналитичар и публициста, аутор емисије „ОДНАКО“;

представници политичких партија Државне думе Руске Федерације:

- посланици Праведене Русије, странке са којом је Српска радикална странка потписала споразум о међупартијској сарадњи:

- Михаил Јемељанов, иначе доктор правних наука и

- Борис Гусељетов, шеф Међународне управе Праведне Русије;

- депутат Путинове Јединствене Русије, која је владајућа странка, Константин Затулин;

- Тамара Плетњова, посланик Комунистичке партије,

- Сергеј Бабурин, лидер Народне партије, иначе доктор правних наука и ректор Државног економско-трговачког универзитета, који је биран за депутата 3 пута, а 2 пута је био поптпредседник Државне думе.

Наши пријатељи из Русије предложили су да Руска Федерација затражи од Савета безбедности Уједињених нација да се престане са финансирањем  Хашког трибунала, како би он престао са радом и да се доктор Војислав Шешељ пусти на слободу.

Већ смо помињали да је стални представник Руске Федерације, на седници Савета безбедности Организације Уједињених нација одржаној 18. јуна 2010. године, оштро критиковао рад Хашког трибунала због поновног прекорачења рокова за окончање судских поступака који се воде пред овим судом.

Надам се да ће и после  излагања руских представника Уједињене нације имати слуха и разлога за прекид рада Хашког трибунала.

Конференција је завршена. Уколико имате питања, изволите.

Новинар телевизије Клисура: Ја имам питање. Како коментаришете оптужбе на ваш рачун, које се тичу вашег деловања и става, да не чините опозицију у граду и да сте се потајно приклонили владајућој коалицији?

Томислав Љубеновић: Ваше питање није у складу са темом данашње конференције за штампу, донекле је и провокативно, али даћу Вам одговор. Ми у локалном парламенту делујемо апсолутно у складу са својим програмом и Статутом странке. Оно што смо обећавали у предизборној кампањи грађанима, то управо и спроводимо, и искључиво се водимо захтевима грађана и наших чланова. То што у локалном парламенту нема више бруталности и неадекватног понашања, није никако разлог да добијамо такве епитете. Ми смо опозиција и то јака опозиција, и искључиво тако делујемо у локалном парламенту, чак и добијамо похвале  да наши одборници аргументовано дају сугестије и да све што говоримо, говоримо аргументовано и чињенично. Тако да је рад наше одборничке групе и те како адекватан и искључиво делујемо у складу са потребама грађана и наших гласача. Има ли још питања? Нема. Конференција је завршена.