Грађани Србије плаћају пензију Стјепану Месићу

ДејанМировић: Даме и господо новинари, захваљујем вам што сте дошли у овако великом броју. Са моје леве стране је госпођица Марина Томан, посланик у Републичкој скупштини, са моје десне стране проф. Горан Михајловић, такође посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Данас имамо неколико тема врло значајних и актуелних у овом тренутку. Пре свега, то је скандалозна посета председника Србије Хрватској, још једна у низу, неприпремљених, у сваком случају, ни дипломатских ни економских посета, које пре свега подсећају на туристичке посете. Сетићете се Јосипа Броза Тита, који је путовао по свету без икаквих резултата, само је на крају резултат тих посета била штета за националне интересе, пре свега српског народа. У том смислу се може и ова посета поредити са тим неким ранијим посетама, јер довољно је погледати извештај и видети да ништа није договорено, нити у вези с тужбом, нити у вези с економским интересима Републике Србије, нити у вези с повратком протераних, већ се радило о једној туристичкој посети, једној посети до које није ни требало да дође у оваквим условима. А ако је већ морало да дође, мада смо ми против односа са том творевином, Републиком Хрватском, онда је неки дипломатски протокол налагао да хрватски председник дође српском на ноге, а не обрнуто. И то вам говори доста о једном стању у Републици Србији. Такође, ми смо против некаквог договора о тужбама, јер хрватска тужба нема никаквог основа, то је јасно чак и појединцима у Хрватској, а српска има више него основа у правном и у сваком другом смислу. Не морам да вам понављам шта се све десило у последњих двадесет година и нарочито у даљој прошлости.

С друге стране, скандалозно је да Република Србија плаћа пензију, уплаћује пензију једном ратном злочинцу, као што је Стипе Месић, или тачније, једном ратном хушкачу, који је разбио Југославију, и тиме се поноси, а да вам не наводим сада све његове изјаве препуне говора мржње од деведесетих па надаље, и његово активно учешће у разбијању тада легалног уставног поретка СФРЈ. Према томе, потпуно је штетно да се једном ратном злочинцу и ратном хушкачу плаћају доприноси за пензију.

С друге стране, ми смо са пажњом пратили посету и уручивање упитника Европске комисије, и наш став је следећи по том питању. Ради се о једном, фактички, формалном обрасцу, који је скоро једнак за све земље, који се састоји од неколико хиљада питања за све земље која се у том такозваном процесу придруживања Европској унији уручују. Само се овде од тога прави неки мит, као да је то неки судбоносни корак ка интеграцији са Бриселом, а једина разлика у односу на друге земље јесте да ће постављати питања о добросуседским односима између Републике Србије и фантомске квазидржаве Косово. У том смислу, јасно вам је да се ради о наставку оних штетних корака у правном смислу, као што је било потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, где се неколико чланова ослања на фразу да Република Србија треба да има добросуседске односе са такозваним Косовом. Зато ни од овога не треба правити фаму и мит, већ се ради о једном пропагандном потезу који треба да сакрије главни услов Европске уније, а то је потписивање и учвршћивање односа између једне легалне државе, чланице Уједињених нација, као што је Република Србија, и једне нелегалне фантомске творевине као што је Косово.

Ето, то су биле главне тезе и наши коментари и ставови поводом скандалозне посете председника Републике Србије Хрватској, и овог пропагандног циркуса око упитника Европске уније.

Изволите. Ако имате нека питања, ми ћемо вам одговорити на њих.

Новинар: Имате ли неких информација када је реч о председнику Српске радикалне странке, Војиславу Шешељу, у погледу његовог здравственог стања, наставка суђења, подношења евентуалних кривичних пријава против оних који крше његова права? Да ли у тој области има неких нових детаља?

ДејанМировић: Тренутно је стање, као што су већ изнеле моје колеге у недељу на конференцији за штампу, наравно да постоји жива дипломатска активност, у смислу Савета безбедности, али не бих вам сада о томе, не бих прејудицирао и не бих ништа сада износио. Видећемо, вероватно ће бити интересантна седница Савета безбедности 6. децембра ове године, када ће Брамерц и Робинсон присуствовати. Брамерц ће поднети тај извештај, који, ево, пише већ неколико месеци, па ћемо да видимо да ли ће бити неких реакција у вези управо са професором Шешељем. Тако да не бих пре тога још ништа говорио, али срешћемо се после и видећемо.

Ако је то све, захваљујем и пријатно.