Град не купује зрењанинску пивару и не осуђује Декларацију Владе АП Војводине

Синиша Гајин:Померање датума одржавања седнице Скупштине града Зрењанина са 09.05.2013. године на 24.05.2013. године није ствар само техничке природе како је наведено у мејлу којим су странке обавештене о померању датума одржавања седнице од стране Скупштине града, већ има много дубљу и ширу конотацију, још једном показује право лице актуелне градске власти и јасно показује све оно што је Српска радикална странка говорила о градској власти у протеклих годину дана. То ћемо да покажемо кроз два примера: први - сви добро знате за најаве од стране градске власти да ће град Зрењанин купити Зрењанинску индустрију пива (ЗИП), обновити производњу, сачувати бренд и оставити је Зрењанину, отворити нова радна места, и сви се сећате да је то пунило не само ступце и вести у локалним медијима, него да су и сви републички медији ову вест пренели. Последњи рок за предају документације за куповину ЗИП-а је 10.05.2013. године, и из тог разлога седница Скупштине града Зрењанина требала је да буде одржана 09.05.2013. године, да би одборници донели одлуку да град Зрењанин купи ЗИП.

Помпезно најављивано, а затим се врло тихо седница отказује, одборницима се не доставља материјал за седницу, и поставља се питање који је разлог одустајања града Зрењанина од куповине пиваре? Да ли је можда крива претходна власт, пошто обично то воле да наведу као разлог, да ли су криви првомајски и ускршњи празници јер нису радиле скупштинске службе па нису могли одборницима да доставе материјал за седницу Скупштину града Зрењанина, или је можда у питању ситуација да је неко од политичких или финансијских моћника позвао некога из градске власти, рекао да зрењанинска пивара не сме да дође у посед града Зрењанина, него да је планирана за неког другог.

Ми очекујемо одговоре градских челника и мислимо да ће наредни временски период показати шта је права истина целокупне приче око одустајања од куповине ЗИП-а од стране града Зрењанина.

Други пример - ви знате да је Српска радикална странка поднела Захтев за хитно заказивање седнице Скупштине града Зрењанина, где је требало да се донесе Закључак о иницијативи председника Владе АП Војводине за доношење Декларације о заштити уставних и законских права АП Војводине, где је Скупштина града требала да такву једну Декларацију осуди, да каже да је она непотребна и штетна, да позове локалне, покрајинске и републичке власти на поштовање Устава и Закона, и на једниство у раду свих нивоа власти ради бољег и квалитетнијег живота грађана. Ми смо након одржане конференције за медије Допис са Захтевом упутили свим политичким странкама да би они подржали потписима одборника ту иницијативу и да би та седница Скупштине града Зрењанина била заказана за најкасније 08.05. или 09.05. Из политичких странака које чине владајућу већину  стигла су уверења да нема потребе за заказивање ванредне седнице, него да ће седница бити одржана 09.05.2013. године и да ће се о предлогу Закључка расправљати на тој седници Скупштине града Зрењанина. Одлагањем седнице Скупштине града Зрењанина и доношење Закључка се наравно одлаже, и купује се време да се прашина око Декларације слегне. И то омогућавају владајуће странке у граду, пре свих СНС, СПС и ДСС, исте оне које су организовале митинг у Новом Саду.

Ово показује да је Српска радикална странка била у праву када је рекла да је цела прича око Декларације и борби против те исте Декларације коју су водиле Демократска странка и Српска напредна странка, у ствари једна изрежирана акција која је требала да допринесе маркетингу и реклами и једне и друге странке, и да између те две странке практично нема разлике – показале су то и Статуом АП Војводине, једни су га донели, други га подржавају, такође и ситуацијом око парафирања Бриселског споразума са Приштином од стране Владе Србије где Демократска странка јасно каже да неће рушити Владу по питању Косова и Метохије, значи показале су да им је политика иста и да разлике не постоје.

Сада је све потпуно јасно – имате градску власт која од предизборне кампање на овамо само обећава, и да је испунила само једно обећање данас би обилазница у граду Зрењанину била бар корак ближа завршетку, или би деца са Граднулице ишла у нову  предшколску установу, или би деца у појединим насељеним местима корисила фискултурне сале, или би добили гаранције за изградњу фабрике воде, или би имали зрењанинску пивару у власништву Града. Немамо нити нова радна места, нити једно испуњено обећање. Само празна прича и још празнија обећања и чист политички маркетинг.

Потпуно се јасно види оно што је Српска радикална странка говорила у протеклих годину дана – да имамо апсолутно неспособну градску власт и да су неопходне промене како у самом граду Зрењанину тако и на републичком и покрајинском нивоу.