Говор Немање Шаровића на протестном скупу у Сомбору

Немања Шаровић: Даме и господо, браћо Срби и сестре Српкиње, помаже Бог! (Бог ти помогао!)

Српска радикална странка започела је пре неколико месеци серију скупова широм ове наше лепе Србије. На сваком од тих скупова испред себе смо носили паролу „Србија па све остало“. Циљ Српске радикалне странке је борба против актуелног режима. Наш циљ је да покажемо, да иако су се од 2000. године до данас мењали режими у Србији, да између њих нема апсолутно никакве разлике, у чему је са данашње дистанце, разлика између Зорана Ђинђића, Војислава Коштунице, Бориса Тадића, Ивице Дачића и ових, најгорих издајника од свих, Александра Вучића и Томислава Николића. Шта год да су причали док су били у опозицији, када су били на власти сви су Србију водили тим несрећним европским путем, сви су слепо слушали и испуњавали ултиматуме са запада и управо је то разлог због кога се Србија налази у овој ситуацији.

До пре неколико дана убеђивали су нас са свих страна, испирали мозак српском народу како нема ничег пречег од датума од почетка преговора за улазак у Европску унију. Рекли су нам да српски народ на Косову и Метохији није битан, да ће Србија, уколико не прихватимо ултиматум запада, бити гладна и жедна, да ћемо бити изоловани, да нећемо више бити део света, ваљда ће нас лансирати у васиону. Дакле, покушали су на сваки могући начин српски народ да убеде да мора предати оно за шта су се генерације Срба претходно бориле и крвариле, а то је слобода. Српски народ слободу може или имати или немати. Српски народ државу може имати или немати. Уколико се државе одрекнемо на Косову и Метохије, по ком том принципу ћемо сачувати Војводину. Српска радикална странка је упозоравала и ми смо једини на политичкој сцени који се нису одрекли Републике српске Крајине, који се нису одрекли Републике Српске и који се не одричу ниједног Србина без обзира на то где живи. Они који су се одрекли Војислава Шешеља, ми смо знали када дођу на власт бити много гори од Демократске странке и то су показали истога тренутка на питању Косова и Метохије. Пре избора Томислав Николић је обећавао да ће поништите све противзаконите и вануставне споразуме, које је пре њих закључила Демократска странка. Истога дана, када је победио на изборима рекао је – моји синови не живе на Косову и Метохији, тиме је поручио да Томислава Николића не занима српски народ који живи на Косову и Метохији. Запитајте се браћо и сестре Срби, не Војвођани, да ли синови Томислава Николића живе у српској Војводини и да ли ће исту бригу показати према вама, као што је показује према српском народу на Косову. По први пут у историји Србије председник државе, председник Владе и први потпредседник су институције Србије на Косову и Метохији прогласили паралелним институцијама, а српски народ који тамо живи националном заједницом, што је само други израз за националну мањину. То што тврде да су одбили ултиматум, да су одбили да потпишу капитулацију, само је привремено одлагање онога што је потпуно неминовно. Кад год Вучић, Даћић и Николић са једне стране нешто обећају западу, а са друге стране грађанима Србије будите сигурни да ће слагати српски народ, а испунити обећања која су дали западу. На данашњи дан, 1945. године пробијен је Сремски Фронт у борбама и приликом пробијања Сремског Фронта страдало је 13.000 Срба. Уместо да тај датум, тај датум који је веома битан за ослобођење коначно Србије и за страдање свих тих младих Срба, обележи држава. Уместо тога, Република Србија, владајуће странке, републичка власт, данас организује скуп у Новом Саду на коме жели да се бори за власт са својим политичким и идеолошким истомишљеницима из Демократске странке.

Између Демократске странке и Српске напредне странке нема никакве разлике, не боре се они за то ко ће сачувати Војводине у границама Србије, не боре се за то ко ће укинути апсурдну и лицемерну војвођанску академију наука, већ се боре за то ко ће наставити даље да пљачка Војводину. Они који су се одрекли Косова и Метохије не могу бити патриоте. Они који се одричу Косова и Метохије не могу сачувати ни српску Војводину. На том скупу поред осталих биће и придружио се Војислав Коштуница, Војислав Коштуница који данас тврди да није за Европску унију. Ми му постављамо питање, ако је тако, зашто си 2000. године био тројански коњ Зорану Ђинђићу и зашто си га довео на власт, зашто је први потез који си направио као председник државе био отпуштање више од 2000. шиптарских теротиста из затвора, зашто си на власт довео Ивицу Дачића и Бориса Тадића и овог последњег, најгорег од свих Томислава Николића? Где си, Војиславе Коштуница, био пре неколико дана када су српски радикали протествовали због најављене предаје и капитулације Косова и Метохије? Тада ти то није било битно јер се надаш да ћеш још у некој локалној самоуправи формирати власт са Српском напредном странком. Српска радикална странка данас је усамљена на политичкој сцени. Усамљени смо због тога што смо непомирљиви у својим ставовима. Усамљени смо због тога што српском народу увек говоримо истину. Усамљени смо због тога што нам је идеологија будућност и добробит српског народа важнија од власти, што се нисмо повијали као све друге странке од данас до сутра, што нисмо за сваке наредне изборе смишљали нову лаж. Сетите се шта су грађанима Србије обећали Томислав Николић и Александар Вучић. Обећали су да ће ухапсити Млађана Динкића. То је било једно од најважнијих предизборних обећања. Уместо тога, Млађан Динкић који је уништио финансијски систем Србије, који је угасио српске банке, добио је комплетан финансијски ресор да ваљда сада спаси оно што је упропашћивао претходних дванаест година. Обећали су нам канцеларију за брзе одговоре. Где је данас та канцеларија? Обећали су канал до Солуда. Да ли сте видели да је тај канал почео да се копа? Обећали су департизацију, уместо тога чак су и законе мењали како би своје партијске кадрове могли ставити чак и на чело Народне банке Републике Србије. Ми понављамо из града у град, из дана у дан, Српска радикална странка, за разлику од Демократске странке, која неће рушити, како кажу, Владу Републике Србије на питању Косова и Метохије, ми ћемо Владу Републике Србије рушити пре свега на питању Косова и Метохије и на питању Војводине, јер за српски народ од тога нема ниједно важније питање.

Нама су у претходних неколико дана показали колико је Србија нестабилна држава, показали да питање Војводине може да се покрене не у року од неколико година или неколико месеци, већ у року од неколико сати или неколико дана. Уколико се одрекнемо Косова и Метохије, нема тога што ће непријатеље Србије са запада спречити да нам отму и Војводину. Ако се одрекнемо Војводине нема тога што ће их спречити да отму рашку област. Ако се одрекнемо рашке области, тражиће источну Србију, тражиће све док се не сведе на београдски пашалук. Српски народ коначно мора схватити да економског опоравка, да бољег живота неће бити у Европској унији. Нема Србији бољег живота док не будемо више радили. Нема економског опоравка без националног препорода. Погледајте пример братске руске федерације. Док су слушали налоге са запада, док је на њиховом челу било издајничко руководство, док су слушали такозване стручњаке из међународног монетарног фонда, Русија је била на коленима и економски и национално. Онога тренутка кад је на челу Русије дошао домаћин, када је дошао патриота тог тренутка је кренуо велики национални и економски препород руског народа. Исти тај пут је једини пут за опоравак и за спас и српског народа. Док год будемо прихватали ултиматуме са запада увек ће стизати нови. Прво су нас убеђивали да морамо испоручити Милошевића, када је испоручен тражили су генерале, након тога тражили су да буду испоручени Ратко Младић и Радован Караџић и чак рачунали колико милиона евра сваки дан Србија губи због тога што српски јунаци нису у Хагу. Истога тренутка када су Караџић и Младић ухапшени уследио је нови услов, то је признање независности Косова. Уколико ова издајничка власт буде прекршила Устав Републике Србије, уколико се буду одрекли Косова и Метохије они тиме уводе државу у диктатуру. Ми их и данас упозоравамо да су против диктатора сва средства дозвољена. Српска радикална странка бориће се на сваки могући начин против издајника Ивице Дачића, Александра Вучића и Томислава Николића и позивамо још једанпута све грађане Србије да нам се у тој борби придруже. Хвала вам и живели!