Горан Тајдић: СНС обећала нова радна места, није их обезбедила, али тужи грађане што немају пара да плате рачуне

Горан Тајдић:Иницијатива одборничке групе Српске радикалне странке да се на дневном реду нађе и питање утужења грађана од стране  ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града" који имају дуговања према рачунима СОН-а, на наставку седнице Скупштине града Зрењанина која је одржана 25.03.2013. године, је усвојена и та тачка дневног реда ће се наћи на првој наредној седници Скупштине града Зрењанина. Тада Градоначелник мора да да све информације: на који начин су они тужили, која адвокатска канцеларија је ангажована по том питању, зашто је ангажована адвокатска канцеларија, зашто то није радила ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града“и правници који раде у овом јавном предузећу.

Симптоматично је то што је претходна власт - Демократска странка, такође 2011. године ангажовала адвокатску канцеларију која је тужила грађане због неизмирених рачуна за СОН, а тадашњи челник опозиционе Српске напредне странке Мирко Крлић је дао изјаву у којој је оштро напао власт и говорио да покушавају да од осиромашених грађана још више пара ставе себи у џеп, и да такав начин наплате дуговања СОН-а није примерен. Сада када су дошли на власт, једноставно су заборавили колико су се залагали за грађане и колико су штитили интересе грађана док су били опозиција. Сада када су власт, они исту такву методу примењују.

ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града“ је на исти такав начин и том методом кренула прошле године, када је расписан тендер да се ангажује адвокатска канцеларија како би се утужили грађани који не измирују своје обавезе. То само говори да је СНС једно причала док је била у опозицији, а сада када је на власти име неке сасвим друге интересе - како да појединци из њихових политичких странака напуне своје џепове.

Симтоматично је и то што је агенција која је изабрана да утужује грађане, агенција где су адвокати Љубомир Ђулинац и Јован Станков, а врло добро знамо да је Јован Станков председник Градске изборне комисије, предложен од стране Српске напредне странке. Очигледно је да је та прича Александра Вучића о борби против криминала и корупције само декларативна, да ће она послужити само за обрачун према политичким неистомишљеницима, а да је корупција и криминал унутар саме Српске напредне странке апсолутно дозвољен.

Српска радикална странка је и 2011. године када је Демократска странка покренула ово, и данас, када је СНС ангажовала приватну адвокатску канцеларију да тужи грађане, сматрала да на тај начин не треба да се решавају ти проблеми и наплата дуговања коју грађани имају према СОН-у. Ако и држава, тј. републичка влада прави социјалне карте, да се омогући јефтинија струја за социјално угрожене, у овом случају и ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града“ је требало у граду Зрењанину да направи социјалну карту. Па да видимо који то људи стварно не могу да плаћају рачуне СОН-а, да ли у породици имају бар једног запосленог члана или немају ниједног,  па због тога не могу да измирују своје рачуне; да ли неки који имају могућност једноставно из неког личног каприца неће.На тај начин, када би се ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града“ ангажовала око тога, као и власт у овом граду, била би јасна слика ко су дужници и зашто не могу да плате.

Тада би могао да се направи програм на који начин би грађани могли да измире своје обавезе; да ли је то да се изврши репрограм дуга, да ли би им се за одређену суму, код оних који су стварно социјално угрожени, смањила та дуговања, да ли би та дуговања могли да плате кроз одређене рате.

Ако стварно ова власт у граду има жељу да помогне грађанима, да заједно са њима претрпи ово тешко време и ову кризу у граду Зрењанину и Републици Србији, само оваквим размишљањем би могло да се нађе решење које би било на задовољство и ЈП „Дирекција за изградњу и уређење града“ и грађана који у овом временском периоду нису могли да измирују своје обавезе.

Ми из Српске радикалне странке постављамо питање: зашто се СНС на овај начин понаша према грађанима овог града; зашто својим одлукама не покушава да помогне грађанима да могу што лакше, сви заједно, да поднесу терет да измирују своје обавезе. С друге стране, тако би се омогућило и да јавна предузећа - која наплаћују дуговања - могу да функционишу.

На овај начин ћемо ускоро имати и социјалне немире, јер једноставно није само 3.000 грађана који су данас утужени по питању дуговања СОН-а, него ће их бити све више и више. На крају, ако се надовежемо и на проблеме са индустријском зоном, и са грађевинским земљиштем, и када један инвеститор не жели да инвестира у град Зрењанин док се не реше имовинско-правни односи са индустријским зонама, питање је како ће доћи до повећања броја запослених. Када грађани буду имали посао и буду зарађивали моћи ће лакше и да измирују своје обавезе.

Када се реше имовинско-правни односи до априла 2014. године, на основу Закона о реституцији, тада ће бити јасно да ли неко има потраживања земљишта у  индустријској зони или не - тада ћемо знати да ли ће град Зрењанин имати нове инвестиције, да ли ће почети да се запошљавају грађани, а самим тим, када крене запошљавање и грађани ће бити у могућности