Фондови

Миодраг Јовановић: Уважени представници медија, даме и господо новинари!

У име грађана, имамо моралну обавезу да о нелагодностима које се ових дана у нашем граду дешавају, јавно говоримо.

Сведоци смо, да се јавности једно прича а друго ради. Зато смо ми ту, не да бисмо критиковали представнике власти, већ да као представници опозиције кажемо истину народу, који нас је бирао. Додуше, бирао је тај исти народ и све оне који чине владајућу гарнитуру, и стварно се питамо да ли је могуће да никог из владајуће коалиције не погађа ово што се дешава, да нико нема шта да каже, као да нико не види шта се догађа. Да ли је могуће да сви ћуте?

Оно на што желимо да данас јавно укажемо јесте озбиљан проблем. Желимо да знамо шта се крије под појмом “преузимања потребног броја радника из свих некадашњих лесковачких фондова, у новоформирану Агенцију за локални економски развој“.

Одговорни за вршење власти морају да буду свесни да одлучују о судбини једног броја радника који ће остати без посла, и да су то људи а не „квоте“. Јасно је као дан, да се у јавности непрекидно прича једна иста прича, да се одваја рад од нерада, знање од незнања.

Међутим, истина је следећа: Без посла остају факултетски образовани људи, креативни и људи са идејама, храниоци породица, људи са положеним државним испитом, сертификатима, радним искуством.

Заједничко свима њима је то да су партијски противници, политички неистомишњеници владајуће структуре, којој је, изгледа, добродошла рационализација, јер се на удару налазе и партијски другари владајуће коалиције , који су „застранили“  јер су оправдано незадовољни многим поступцима својих страначких колега које се налазе на одговорним функцијама, а што је по њих кобно – незадовољство јавно исказују.

Логично питање које се намеће само по себи јесте: Ко је одредио потребан број радника у новоформираној агенцији и по ком критеријуму?  Говорило се, биће их 30, па 40, 45... Стално се мењало јер су сви тражили спас, спискови су се чували као највећа пословна тајна.

Имали смо више пута прилике да од вршиоца власти чујемо приче како радници који марљиво раде немају разлога да брину за свој посао, али ни за једног нерадника неће бити места.

Српска радикална странка упозорава одговорне за вршење власти у Лесковцу да воде рачуна о стручности, о томе кога ће оставити на послу, како не би дошли у ситуацију да се понашају као њихове страначке колеге на републичком нивоу, јер је постало правило у многим ресорним министарствима и агенцијама, да поред изабраних назовистручњака, за неке стручне послове морају да буду ангажовани спољни сарадници и консултанти.

Kao што сам већ рекао, Агенција за локални економски развој је правни следбеник некадашњих фондова, док се сва 4 фонда која су постојала у Лесковцу гасе. То су Фонд за развој града Лесковца, Гаранцијски фонд за град Лесковац, Фонд за подстицање развоја пољопривреде и Фонд за доделу стипендија и награда на територији града Лесковца. Сви смо свесни значаја који су ови фондови имали.

Овом приликом мало ћу више говорити о томе који је значај требало да има  Фонд за доделу стипендија и награда на територији града Лесковца, а повод што ћу баш о томе говорити  јесте недавно одржана јавна расправа о Закону о младима.

Наиме, Министарство омладине и спорта је почело са израдом закона о младима, и ова расправа вођена је и у Лесковцу.  С обзиром на то да Српска радикална странка окупља велики број младих људи, наше сугестије приликом ове расправе односиле су се на главни проблем младих људи, како у Лесковцу тако и у читавој Србији – проблем незапослености младих.

Према подацима од прошле године, у Србији је незапослено око 200 хиљада младих старости између 15 и 30 година, а од тога око 50 хиљада има само основно или никакво образовање.

У Србији млади чине 26,7% укупног броја пријављених на евиденцији НЗС, од тога највећу групу чине млади од 25 до 29 година, њих 94 380, а затим они од 20 до 24 године, којих је 78 640.

Око 64 хиљаде младих између 15 и 30 година има трећи степен стручне спреме, 57 хиљаде има четврти степен, а чак 43 500 има само први степен, што значи да имају само основну школу или да немају формално образовање.

Стопа незапослености младих од 15 до 24 године износи 40,7%, који и не може тачно да се утврди јер много њих ради на „црно“, а стопа незапослености младих од 25 до 34 године износи 20,4 %.

Поред овога, Српска радикална странка указује на још један кључни проблем, а то  је одлазак школованих младих људи из града, а све због небриге владајуће гарнитуре за најбоље студенте (како на додипломским тако и постдипломским студијама) из овог града.

Више пута раније, Српска радикална странка је указивала на то да се не спроводе одлуке Фонда и да се студентима који испуњавају веома ригорозне критеријуме, постављене од стране Фонда (а то су просечне оцене од 9,4 до 9,97) не исплаћују стипендије. И овај пут желимо да подсетимо на то, али и да јавно поставимо питање одговорнима за вршење власти у Лесковцу: Да ли ће се сада, након формирања Агенције, (која ће представљати правног следбеника, између осталог, и Фонда за доделу стипендија и награда) почети  са подршком најбољим студентима са територије града Лесковца? Да ли ће на подршку моћи да рачунају и најбољи постдипломци – Лесковчани?

Имали смо прилике да видимо, у време предизборних кампања, писма председника Србије која су била упућена на кућну адресу свим младима који у то време пуне 18 година и стичу право гласа. То је уствари био пропагандни материјал његове странке и начин да се младима представе такозване „демократске вредности“. Наравно, на индиректан начин то је  и сугестија за кога да гласају.

А када избори прођу, и када дела треба да докажу оно што је обећано младима, онда се много тога заборави да спроведе. Причају се приче уз коришћење звучних – бомбастичних фраза, јако привлачних за млади свет. Морам да прочитам реченицу коју је написала Радна група за припрему закона о младима, у делу који се односи на начин организовања и координирања актера јавне политике.Она гласи: „Посебно је важно утврдити начине учешћа младих у планирању и спровођењу јавне политике за младе на националном и локалном нивоу, који треба да буду засновани на принципу коменаџмента.“

Уколико имате питања, изволите! Ако нема више питања, хвала вам.