Др Ана Симоновић: Афлатоксини не смеју бити изговор за увоз ГМО семена

Ана Симоновић: Добар дан свима! Поздрављам све присутне госте и новинаре који су дошли на данашњу конференцију Српске радикалне странке, посвећену актуелној афери у вези са афлатоксинима у млеку.

Грађани већ данима имају прилику да прате препуцавање два Горана у медијима - једног из републичке, а другог из покрајинксе власти, једног из СНС, другог из ДС-  који се „фрљају“ разно-разним информацијама и процентима колико афлатоксина има, или нема у млеку, да ли је млеко отровно, или није. Последица тога је да су грађани, не само отровани афлатоксином, већ су додатно изузетно изнервирани и узнемирени.

Хоћемо да истакнемо да афера појаве афлатоксина у млеку уопште није неки случајни инцидент, већ нешто што су одговорни из пољопривреде и здравства морали да знају и да умеју да предвиде: јер је још јесенас било речи о томе да је кукуруз заражен афлатоксинима. Актуелни режим је требало да повуче сав заражени кукуруз, да га уклони спаљивањем или на други начин, како не би ушао у ланац исхране. Значи, ово је било предвидиво. Зна се – и у свету се дешавају такви инциденти да кукуруз и друге житарице буду заражени – да заражене житарице треба да се повуку, а не да се дозволи да се таквим зараженим кукурузом храни стока.

Нити су пољопривредници упозорени на то, нити су обавештени на одређени начин. Српским сељацима је дозвољено да откупљују заражени кукуруз по знатно нижим ценама и да њима хране стоку! Последица тога је да сада имамо афлатоксин у млеку. Можда га има и у меси, и у јајима – то не знамо.

Друга битна ствар је да је за 5.март најављена расправа у Скупштини Србије управо о овој афери. За очекивати је да ће се причати празне приче о томе који закон регулише дозвољену границу афлатоксина у млеку. Опет ће се препуцавати као скоро две недеље уназад, али не знам око чега ће се смислено водити ова расправа, јер ни републичка, ни покрајинска власт не располаже подацима колико је народ заправо угрожен афлатоксином.

Не знам зашто не консултују своје вајне стручњаке, којих наводно имају у изобиљу, па да мало преврну стручну литературу и да виде на који начин се може установити колико су грађани угрожени. А,може! Постоје комерцијални  комплети за анализе узорака урина у којима се тражи афлатоксин - N7-гуанин. То је компонента која је продукт метаболизма афлатоксина, односно то је биомаркер који показује колико је штетно дејство унетог афлатоксина у организам. Нека изволе и наруче барем 1000 таквих китова, нека ураде барем 1000 анализа случајног узорка грађана, јер би на основу тога знали колико смо заиста отровани, не само млеком него можда и месом, јајима, житарицама и другим прехрамбеним стварима.

Опет позивам вајне стручњаке из ДС и СНС – што се нису удубили у стручну литературу – да сада кад су се грађани већ напили отровног млека, виде и пронађу у стручној литератури који су то начини да се грађанима бар мало олакша ситуација и да се њихово здравствно стање промени.

Ево шта је СРС пронашла у стручној литератури: постоје три врло једноставна начина да се смањи токсичност афлатоксина који је већ унет у организам. На првом месту је зелено поврће са доста хлорофила – спанаћ, блитва, зеље, јер компоненте хлорофила спречавају везивање афлатоксина за ДНК и тиме умањују штетна дејства афлатоксина, његово мутогено и канцерогено дејство – познато је да афлатоксин изазива канцер, посебно канцер јетре. Уношење зеленог поврће може чак до 50 одсто умањити штетне ефекте афлатоксина.

Друга врло једноставна ствар је конзумирање поврћа из фамилије купусастих биљака, првенствено броколија. Броколи и сродно поврће имају у себи једињења која помажу јетри да детоксификује и елиминише отровни афлатоксин.

Трећа ствар, исто потпуно природна, јесу пробиотици, односно бактерије млечно-киселинског врења присутне у ферментисаним производима, пробиотицима. Ове бактерије су корисне – то је природна цревна флора – јер могу да за своју површину вежу велике количине афлатоксина и да помогну у његовом елиминисању из организма.

То су веома корисни савети како се на потпуно природан начин грађани могу барем једним делом ослободити унетог отрова.

Српска радикална странка унапред упозорава јавност, познајући систем рада и спиновање медија које спроводи актуелни режим, да ће следећа логична консеквенца афере са афлатоксином бити да кажу: ето, токсин је у млеку јер је кукуруз био изложен суши, па је зрно било оштећено и тим пре подложније гљивичним инфекцијама и заразило се Aspergillus -тим гљивицама које продукује афлатоксин, па сада зато имамо проблем са великим количинама присутних афлатоксина у млеку. Апелујемо на јавност да не дозволи да се овај низ аргумената искористи за промоцију увоза генетски модификоване хране, генетски модификоване сточне хране, као што је рецимо кукуруз отпоран на сушу или на гљивице и да овај њихов пропуст – што су уопште дозволили да се афлатоксин нађе у млеку, искористе за либерализацију актуелног закона о генетски модификованим биљкама.            

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ