Димитријевић: Протест и скуп поводом 10 година хашке тамнице

Лидија Димитријевић: Даме и господо, ову конференцију за новинаре  сазвали смо поводом обележавања дана Српске радикалне странке, то јест двадесет треће годишњице постојања Српске радикалне странке.

На данашњи дан, 23. јануара 1990. године одржан је Оснивачки конгрес Српског слободарског покрета  у Батајници, који се  сматра  Првим отаџбинским конгресом Српске радикалне странке.

Иначе, процес формирања Српске радикалне странке почео је иницијативом за оснивање Српског слободарског покрета, коју је покренула група идеолошких и политичких истомишљеника у Београду, 6. јанура 1990. године, потписивањем Оснивачког манифеста.

Карактеристично за Српску радиклану странку је то да je свих ових година остала доследна свим програмом прокламованим циљевима и да не мења свој програм у складу са дневно-политичким потребама.

Од оснивања Српске радикалне странке на њеном челу је председник доктор Војислав Шешељ. Нажалост, двадесет трећу годишњицу постојања, ми српски радикали обележавамо без свог председника у Србији. Ево за који дан ће пуних 10 година од како се председник Шешељ налази у притвору Хашког казамата – политичке институције направљене да суди Србима.

Да су дешавања на српској политичкој сцени условљена вољом светских моћника, доказ је и оволико задржавање у Хашком трибуналу човека који тамо седи 10 година без кривице. Његово је присуство било непожељно, као што је у овом моменту и присуство Српске радикалне странке било непожељно у парламентарном животу Републике Србије, како би тренутна власт у Србији могла да спроведе све налоге оних који су је сасатавили.

Ми смо у мају ове године прихватили изборне резултате као последицу једног таквог пројекта у коме је српске радикале пратила, на републичком нивоу, медијска блокада уз истовремено фаворизовање неких других политичких субјеката национално орјентисаних. Нисмо узимали новац од тајкуна, најмање смо новца грађана Србије потрошили у предизборној кампањи.

Истовремено, прихватили смо одговорност да сопствене слабости превазиђемо. У странци су остали људи који имају спремности да се боре за идеју која нас веже, који имају образа да грађане Србије погледају у очи. Неки од каријериста су након мајских избора отишли из Српске радикалне странке и тиме показали своје право лице, показали да нису достојни да се називају Српским радикалима – људима који су у тиму доктора Војислава Шешеља, Србина који ево, већ 10 година у Хагу води једну беспоштену борбу за српске националне интересе.

Задатак и обавеза свих чланова Српске радикалне странке у овом тренутку је да уложимо један велики труд, да радом на терену, у сваком месту, у непосредним контактима са  свима онима који деле наше ставове, али и онима који тек треба да постану присталице идеје Српске радикалне странке, не само у погледу националних питања, већ и социјално – економских и свих других животних питања, разоварамо и задобијемо поверење. То је начин да након следећих избора, а надамо се да ће ускоро бити ванредних парламентарних, будемо у прилици да мењамо пре свега економску стварност, тачније социо – економску слику Србије.

Од ове власти добили смо повећање ПДВ-а што је аутоматски утицало на више цене свега (изузев неколико производа који се опорезују са 8% као и раније), за почетак фебруара најављена су бројна поскупљења и ми уопште не сумњамо да ће их бити, пре свега струје, а она је основни инпут сваког пословања, што ће са свих страна додатно утицати на погоршање квалитета живота огромног броја грађана.

Ова прилика – обележавање годишњице постојања је повод да само једном реченицом осврнем на бројне успехе и падове које смо као важан политички субјекат доживљавали. Након пада 1993. долази успех на изборима 1996. када је доктор Војислав Шешељ постао председник општине Земун, затим 1997.; након неуспеха 2000. године следе поновни успеси на свим изборима до ових у мају ове године.

Као што сам рекла, људи који су у овом тренутку у Српској радикалној странци имају спремности да странку уз подршку грађана воде исправним путем, и ми од тога нећемо одустати, ма колика била цена.

У јулу ове године је планирано изрицање пресуде у главном процесу председнику наше странке, али исто тако знамо да је у више наврата отказивано, што јасно говори о томе да се ради о политичком суду који држи Војислава Шешеља ван Србије. 24. фебруара ће бити пуних 10 година његовог тамновања. Српски радикали ће због тога дићи свој глас вишеденевним акција како у градским и општинским одборима, тако и у Београду где ће бити организован скуп и протестна шетња. О свим детаљима ћемо путем Ваших медија накнадно обавестити грађане.

Оно што на крају желим да изразим јесте очекивање да ће то бити последњи пут да обележавамо годишњицу одласка Војислава Шешеља у Хаг, и да је ова, двадест трећа годишњица постојања странке последња коју ми, српски радикали обележавамо са председником ван Србије, да ћемо све наредне обележавати у његовом присуству.

Поштовани представници медија! У току ове конференције рекла сам да се на републичком нивоу Српска радикална странка налази у медијској блокади. Што се тиче сарадње градског одбора Лесковац и јабланичког окружног одбора са медијима на локалу, могу рећи да је сарадња више но коректна и да ми је драго да у Лесковцу медији имају такве професионалце. Позивам Вас да нам се након овог званичног дела придружите на мини-коктелу који смо приредили поводом наше годишњице.

Уколико има питања изволите!

Новинар „ТВ Лесковац“: хоћете ли да именујете именом и презименом ко су каријеристи који су из Вашег одбора отишли у друге странке, и у које су странке отишли?

Лидија Димитријевић: када сам то рекла мислила сам на бивше народне посланике који су након мајских избора, када су остали без посланичких плата отишли у друге странке да тамо зарађују плату. Чланови градског одбора Српске радикалне странке из Лесковца нису после мајских избора прелазили у друге странке.

Новинар радија „Лесковац“: да ли сте ревидирали чланство Српске радикалне странке?

Лидија Димитријевић: да. Ми смо започели тај процес јер се испоставило да оно што смо имали на папиру није одговарало истинитом стању. То је процес који ће потрајати.

Новинар радија „Лесковац“: да ли ћете преко нових чланских карата моћи да вршите контролу чланова да ли имају и чланске карте других странака, да се зауставе прелетачи?

Лидија Димитријевић: Српска радикална странка каријеристима не нуди ништа. Нашим члановима се нуди могућност да градимо бољу будућност Србије. Онај ко има нову чланску карту је то својим потписом потврдио. У политичку партију се улази добровољно. Ми свој програм не мењамо у дневно политичке сврхе. Људи који су ту радиће, људи који Србији мисле добро. Онај ко нема спремности или је у неком тренутку остао без могућности да се бори за нашу идеју, ствар је личног избора.

Уколико више нема питања, још једном хвала и останите са нама на коктелу поводом нашег дана.