Десант "лиге" на МЗ Болница Берберско

ГОРАН ТАЈДИЋ: Даме и господо новинари, да се нешто ваља иза брега у месној заједници Болница Берберско, доказ за то је и посета чланова ЛСВ и председника Скупштине града Александра Мартона и члана Градског већа, како то Чанак каже господина Матића, магистра Војислава  овој месној заједници. Наиме, велики су проблеми у овој месној заједници и грађани те месне заједнице су веома огорчени на савет који обавља ову функцију на коју су изабрани. Грађани траже начин на који да се смени савет, међутим, у Одлуци о месним заједницама потврђено је да постоји опозив Савета месне заједнице али није јасно дефинисана процедура, начин на који се то обавља, тако да ће Скупштина у неком наредном периоду имати задатак да допуни Одлуку о месним заједницама, где ће се јасно прецизирати на који начин ће се вршити опозив Савета и чланова Надзорног одбора.

Наиме овај савет држи ЛСВ, која има највећи број чланова овог савета. Проблеми у овој месној заједници су да се у протекле две године променило два председника савета и да сада има трећег председника савета. Поставља се и питање како су се трошила средства у овој месној заједници, милион динара наменских средстава. Грађани те месне заједнице оправдано сумњају да су не наменски потрошена и због тога  покушавају да покрену петицију да се изврши притисак на власт да се пронађе решење како би се овај савет разрешио дужности и организовали нови избори за чланове Савета месне заједнице. Ако погледамо да је то једна од најмањих месних заједница и да се месна заједница налази у финансијским проблемима, а чланови савета претежно чланови ЛСВ-а, су запослили ново лице, такозваног административног референта, ми отворено питамо да ли је поред секретара месне заједнице потребан и административни радник. Наиме административни референт је члан ЛСВ-а и ту је нађено ухлебљење. Чланови Савета су направили клуб за старе, међутим, колико ми имамо сазнања од грађана који живе на тој територији, тај клуб фактички ни не ради за старе, него је то једноставно клуб ЛСВ-а где се окупљају чланови лиге. Одлуком Савета месне заједнице примењене су одређене одредбе везано за секретара месне заједнице и део који треба да обавља секретар, они су пребацили на новог административног радника, тако да ће тај нови административни радник или референт, како су они у систематизацији навели, обављати функцију секретара месне заједнице. С обзиром да је њихов члан,  грађани сумњају да је она ту постављена  првенствено како би заташкавала рад савета са грађанима и информацију где  је милион динара наменских средстава утрошено.

Српска радикална странка њени активисти из ове месне заједнице су активно укључени заједно са одборничком групом СРС  да се нађе решење како да се опозове овај савет, што  није прецизно регулисано у Одлукама о месним заједницама. Поставили су и питање институције путем доступности информација од јавног значаја како је савет радио у протеклом периоду и на шта су трошена средства. Када будемо добили одговор, ја се надам да ће они бити толико поштени и поштовати Закон о доступности информација и одговорити како је савет у протеклом периоду радио и нашта су трошена средства. Ако су и Скупштина града и градоначелник донели одлуку  о смањењу броја административних радника, ја ћу поставити питање зашто је у овој месној заједници постављено ново лице. Очигледно да ЛСВ жели нешто да сакрије и да заштити своје чланове савета који већ од 2000 године, ово је трећи мандат у коме лигаши чине већину у савету и злоупотребљавају свој положај и своју политичку странку како би једноставно решавали своје проблеме а не проблеме грађана који живе у месној заједници Болница Берберско. Оно што је најављено од стране председника Скупштине Александра Мартона, да ће се у наредних 10-15 дана кренути са реализацијом пројекта изградње  пешачког прелаза преко пруге,  морам да напоменем да је СРС упућивала захтев пре три године да се овај проблем реши у месној заједници Болница Берберско. Када је 2008.гоине конституисана Скупштина, СРС је на ребалансу буџета тражила да се предвиде одређена средства како би се овај проблем решио, међутим градска власт и Савет месне заједнице нису марили за ове проблеме грађана, нити се кренуло у реализацију пројекта. У Дирекцији за изградњу и уређење града је постојао пројекат и у њиховим плановима увек је било предвиђено решавање овог проблема. По речима Александра Мартона, проблем је што се чекало од надлежног министраства одобрење чак годину дана како би се овај пројекат завршио. Да су кренули још пре 3 године како су српски радикали говорили до сада би се тај прелаз преко пруге и тог дела пута који је веома фреквентан био већ одавно решен. Они се за све ове три године ниједном на иницијативу радикала нису огласили, па да су грађанима рекли - ево ми решавамо овај проблем.

Они су три године ћутали, нису решавали а сада, је због неажурности и проблема које је ЛСВ проузроколвала овом Савету, сетили су се да се обрате грађанима да ће после три године овај проблем бити решен.

Изволите, има ли неко питање, ако нема, хвала што сте дошли на конференцију Српске радикалне странке.