Демократе и напредњаци се утркује ко је већи "војвођанин"

Саша Сантовац:Данас се одређени политичари, који живе на простору АП Војводине такмиче ко је већи војвођанин. Поставља се и јасно питање да ли истицањем ко је већи војвођанин, да ли овим декларисањем желе да обавесте јавност и о својој  националној припадности?!
Устав Србије јасно дефинише да Србија у свом саставу има две аутономне покрајине, Косово и Метохију и Војводину. Прва је предата у руке шиптарским терористима под слоганом да "Европа нема алтернитаву" и то од самог државног врха – Владе Србије и председника републике. Српска радикална странка је упозоравала да се процес распарчавања Србије са Косовом неће завршити. Осокољени лакоћом предаје једног дела територије као и чињеницом да је Устав ове земље само мртво слово на папиру по којем се некажњено гази, поново на сцену ступају аутономашке снаге у Војводини и упућују јасну поруку својим европским менторима да је време да гласно узвикну „НЕКА СЕ ПРИПРЕМИ ВОЈВОДИНА!“ као нови услов на путу "европске будуђности" Србије. И сви ће одмах помислити на Чанкове лигаше, осведочене борце за независност северне српске покрајине.
Указивали смо, а и сада то чинимо, да и од Чанка има већи Чанак, и то не један него више њих! Али су се они вешто сакрили под окриље, тобоже, државотворних странака које су, како су обмањивали грађане, биле спремне на све да сачувају Косово и Метохију у саставу Србије. А управо су радиле супротно, једна је странка започела процес предаје, а друга настављајући њену политику тај процес, сведоци смо сви, завршила. Једна је донела Статут АП Војводине са жељом да удари основе будућег Устава независне Војводине, а друга је рекла да га неће мењати када дође на власт. Једна је усвојила Декларацију о заштити права АП Војводине а друга се тобоже томе супротстављала али само медијски.
Говорили смо и сада тврдимо да је тзв. "велика коалиција" увек реална опција јер је политика те две странке апсолутно иста и показало се по ко зна који пут да су српски радикали били у праву. Погађате, реч је о Демократској странци и Српској напредној странци. Рат саопштењима ове две странке у Војводини одавно се води, започео је и водио се око тога ко је какав и ко би требао да буде тај који ће одлучивати о животу грађана ове српске покрајине. Тек сада када је судбина Косова и Метохије, бар за Владу Србије, запечаћена, та саопштења, која су протеклих дана поново актуелизована, добијају своје јасне обрисе и показују шта им је прави циљ – која од ове две странке ће водити Војводину ка независности и из чијих ће редова бити први председник и премијер уколико до независности дође.
Наравно, не треба ни заборавити личне интересе појединаца које би им власт донела или доноси. О томе сведоче и жучне расправе на релацији СНС-ДС о томе чији су покрајински лидери "већи војвођани", па један каже: "рођен сам ту, не осећам се ништа мање војвођанин од Бојана Пајтића". За СРС је нормално да се неко ко живи на територији АП Војводине изјашњава као Србин, Мађар, Румун, Словак или као припадник неке друге националне мањине која овде живи. Ко су ти војвођани? Очигледно је да се тежи, по већ опробаном "црногорском сценарију", стварању нове нације на територији Војводине - Војвођана. Све личи на наставак кампање спровођене током пописа становништва "Изјасни се као Војвођанин". „Црногорски сценарио“ поред нове нације подразумева и формирање новог језика, овог пута војвођанског, а зато је предвиђена Војвођанска академија наука и уметности за коју СРС мисли да је основана противно Уставу Р. Србије и из тих разлога смо тражили од Уставног суда да се о том питању изјасни. Језик + нација + Статут АП Војводине = по „црногорском сценарију“ основ за стварање независне Војводине.
Зато Српска радикална странка позива грађане на опрез и жели да их упозори да не верују у лажне медијске ратове ДС и СНС које имају за циљ да подигну тензију у Војводини и пажњу грађана са економских и социјалних тема скрену на питање статуса АП Војводине и причу да би промена истог и пут ка независности омогући ли брже приближавање Европској унији и решавање свих животних проблема.
Српска радикална странка најоштрије осуђује овакве поступке и позива на поштовање Устава и Закона ове земље. Српска радикална странка ће се оштро и свим дозвољеним средствима, као и до сада, супротстављати свим облицима сепаратизма који воде ка даљем парчању Србије.