ДА ЛИ ЈЕ НИШУ ПОТРЕБАН РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈСКИ ЦЕНТАР?

Није тајна, нити је ишта чудно, да јавни сервиси у Србији углавном пропагирају структуру на власти, док се о опозицији прозбори тек „на кашичицу“, деценијама уназад. Али да Србијом завлада тотални медијски мрак, где одређене личности искачу и из фрижидера, а помињање имена вођа патриотских опција постане незамислива јерес, свакако јесте новина и за наше просторе!

Новина је и то да је садашња власт схватила да ничија није горела до зоре (нарочито после расула и распуштања ГО СНС Ниш), па брже-боље похрлила са законом о укидању финансирања локалних медија од стране локалних власти, како би их укинули или превели у приватне руке својих истомишљеника. Тако се у Нишу главна тема укидање „Нишке телевизије“, јер локална власт законски неће моћи бити њен власник.

А да ли је Нишу, регионалном сервису потребан овакав медијски центар? Свакако да јесте, јер је његова дужност и по новом Закону о јавном информисању и медијима, „Службени гласник Републике Србике“, бр.83/2014. Члан 15. „ Истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање свих грађана Србије“. Ситуација у пракси је у потпуности супротна овом члану закона, јер одређени медији, које делимично финансира град (иако су у приватном власништву), има забрану о доласку на конференције за новинаре СРС, а нарочито када је гостовање проф. др Војислава Шешеља у њиховом програму у питању, без обзира на свакодневне захтеве Нишлија у директним емисијама.

С тим у вези, ГО Ниш СРС је послао захтев за доставу информације од јавног значаја о финансијском учешћу Града у ТВ „Belle Amie“ и „Народне новине“ и добио одговор од  Управе за финансирање, изворне приходе локалне самоуправе и јавне набавке у виду „Картица конта“, да је из буџета Града Ниша у виду свих плаћања (расхода) за буџетску 2013./2014. годину према „Народним новинама“ уплаћено 6.637.885,72 динара , а према телевизији „Belle Amie“ 720.000,00 динара!

Поставља се питање: Како је ТВ станица у власништву локалне самоуправе терет за градски буџет, те је законом треба укинути, а из градске касе има пара за помоћ приватној телевизији?!? Да ли због тога што је власник поменуте телевизије и поменутих новинау кумовском односу са једним од актуелних министара или је то пука случајност?

Без обзира на све, ако већ једним делом Град Ниш финансијски помаже неки од медија из свог буџета, онда је логично да тај медиј извештава о свим грађанима, свим партијским структурама, јер град Ниш припада свим грађанима, а не само припадницима владајуће странке и желе да чују вести и новине о свему, што је у складу са поменутим чланом о непристрасном информисању!

ГО Ниш СРС такође поставља питање: Да ли је направљен законски прекршај, јер према информацији Управе за финансије града Ниша, одредбе Закона о јавном информисању и медијима (Службени лист бр. 83/2014. године) у погледу финансирања локалних јавних медија, се још не примењују, већ се као основ за финансирање локалних медија користи Одлука о јавном информисању од значаја за град Ниш из 2013. године (Службени лист Града Ниша, бр.15/2013), која је у потпуности са законом!

СРС се залаже за очување регионалног јавног сервиса Града Ниша – НТВ, као неопходног извора информисања грађана читавог региона, за изналажење могућности финансирања оваквих центара од стране локалних самоуправа, јер желимо да верујемо да је циљ сваке власти изградња демократског друштва, очување слободе говора, а не понашање власти по правилу oзлоглашеног Гебелса, који је још онда, схвативши важност и моћ медија, рекао: „Дајте ми медије и ја ћу од једног народа направити крдо свиња!“.