Буџетске паре у џеповима лигаша

САША САНТОВАЦ: Желим још једанпут да подсетим јавност и да вас позовем на велики митинг Српске радикалне странке под називом „Зауставите убијање Шешеља“ који ће се одржати у петак, 10. децембра са почетком у 19 часова у хали спортова „Медисон“ у Зрењанину. СРС у Зрењанину ужива велику подршку грађана и то ћемо још једанпут доказати пуном халом спортова. Сви смо сведоци подмуклог плана Хашког трибунала, да кад већ не може да докаже било какву кривицу Шешељу, покуша физички да га ликвидира. Ово је прилика да сви заједно из препуног „Медисона“ упутимо јасну поруку да нећемо дозволити убијање Шешеља и да на тај начин још једанпут алармирамо јавност и укажемо на покушај Хашког трибунала. Иначе, ових дана се у Зрењанину одвијају паралелно два дешавања. Имамо протесте радника ИПОК-а, ГИК-а и Луксола испред народне кухиње где су тражили бесплатне оброке, што најбоље показује стање радника у Зрењанину и стање зрењанинске привреде, а друго је формирање буџета за 2011. годину који треба да задовољи све жеље странака на власти, почев од јавних предузећа и установа до невладиних организација. Оно што јесте проблематично и што ми желимо да спречимо у 2011. години је трошење буџетских средстава на основу захтева неких политичких странака које су основале невладине организације. Једна од таквих невладиних организација је Војвођанска иницијатива. У АПР као оснивача Војвођанске иницијативе се наводи име Дејана Чапа. Дејан Чапо је од 2004-2008. био покрајински посланик Лиге социјадемократа Војводине (ЛСВ), а што је важније, прво је био в.д. директор Јавног стамбеног предузећа а затим, као што се види у решењима, именован је за директора Јавног стамбеног. Дакле, човек који је преко ЛСВ-а постављен за директора је оснивач Војвођанске иницијативе. Ако погледате новинске чланке које можете видети на сајту града, али и у извештајима БЕТЕ и осталих дописништва, видите ко је председник Војвођенске иницијативе и ко је углавном заступа. То је Драган Недељков, који је одборник ЛСВ у Скупштини града Зрењанина. Ако погледате ко још заступа ову невладину организацију, то је председница Управног одбора Александра Калаф, позната по томе што је била у савету за етички кодекс испред ЛСВ и као председник Управног одбора једног јавног предузећа. Јасно се види да ова невладина организација функционише под покровитељством ЛСВ, а финансира се из буџетских средстава. Извештај покрајинског секретара каже да је још 2007. године уплаћен износ од 100.000 динара и то замислите, од покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство који води Данијел Петровић, члан ЛСВ. У 2008. години није било издвајања средстава а у 2009. години има милион динара из покрајинског секретаријата за пословну политику и демографију.

Има још и 112 хиљада из покрајинског секретаријата за рад и запошљавање приправника. У 2010. Години, опет из овог секретаријата средства за запошљавање приправника на одређено време, вероватно да се запосли неки члан ЛСВ.

Оно што је још интеренсантније, у граду Зрењанину, где је буџет у великом проблему и где је 2009. године задужење буџета било око 1,2 милиона динара, сада је неких 600-700 милиона динара и даље Војвођанска иницијатива користи све погодности које јој омогућава буџет. У овим документима има података до октобра месеца ове године, али ми смо проверили, и у новембру се наставило са плаћањем. Као што можете да видите из достављених докумената, у 2010. години, од 12. маја, када је први пут било уплаћено 103.600 динара, 10. јуна исто, 21. јула исто, 27. августа 50.000, 15. септембра 163.600, 01. октобра опет 163.600 динара, што даје суму преко 800.000 дин само у 2010. години. Имамо информацију и за 2008. годину, када је био привремени орган и тада је била добра сарадња ЛСВ и ДС, иако ЛСВ није учествовала у привременом органу, па ево примера. Јануара 2008. је уплаћено 100.000 дин Војвођанској иницијативи за организовање предавања на тему „Политички и друштвени активизам младих“. За трошкове запошљавања суграђана са посебним потребама 1. априла поново се пребацује 100 000 динара. Треба проверити ко је то запослен и зашто се то ради преко једног удружења грађана под контролом ЛСВ а не институција које су за то овлаштене.

Овде се поставља једно јасно питање: зашто и због чега градска власт оволико помаже једну невладину организацију, да ли је у питању притисак од стране ЛСВ због опстанка коалиције. Када дубље погледамо ситуацију, долазимо до још неких ствари. Град издваја за набавку хране, за народну кухињу и за те намене за 6 месеци око 5 милиона динара, а представници Војвођанске иницијативе истичу да у свратишту за бескућнике они могу добити храну и смештај, па наводе да ће се бескућници хранити у народној кухињи, а у захтевима за добијање помоћи од града наводе да су им средства потребна за обезбеђивање хране. Зашто у Зрењанину, који има институције за бригу о људима тешког имовинског стања и бескућницима, средства  поверавају једној невладиној организацији и зашто град подлеже притисцима ЛСВ?

Ми сматрамо да је потребно помоћи људима, за то се и залажемо, али за то постоје институције, постоје легални токови и сматрамо да градска власт, ако заиста жели, као што тврди, да помогне грађанима треба да престане да даје финансијску помоћ појединим партијама и стварно се посвети бризи о грађанима. Још једна битна ствар: био је расписан конкурс за доделу средстава невладиним организацијама, било је планирано да се подели 5 милиона динара. Ова средства се добијају на основу пројеката или акција. На комисији средства нису одобрена Војвођанској иницијативи, нису ни тражили та средства, дакле до њих су дошли неким другим токовима, преко Градског већа и преко очигледно коалиционих састанака где су договорена издвајања за ову организацију. Ако је она стварно невладина организација, онда нека пројектом конкурише као и све остале невладине организације, комисија нека одреди колико ће добити, а не да преко покрајинских секретаријата добијају средства из буџета града. Ми тражимо да нам градски челници приликом предлагања буџета за 2011. годину јасно кажу да ли ће и даље невладине организације које нису учествовале на конкурсу и нису им одобрена средства редовно добијати из буџета као што је случај са Војвођанском иницијативом и бити изнад других организација. Овако имамо очигледну пропаганду ЛСВ, коју омогућава ДС, јер им се сваког месеца из буџета града исплаћују средства од 163. 600 динара. И док нам радници гладни штрајкују, дотле се једној невладиној организацији која је под потпуном контролом ЛСВ и чији челни људи су оснивачи и главни људи у њој на овај начин дају толика средства, што је више него лицемерно.