Бахатост локалних власти иста као и у држави

Бранислав Ранкић: Даме и господо новинари, ово је редовна конференција за новинаре Српске радикалне странке.

Србијом владају странке које су за ових десетак година бесомучног јурцања за Европском унијом оставиле пустош у Србији. Ако се присетите периода кроз које смо прошли, акција које су вођене у Србији од оних: „Србија на добром путу“, „Одрживо напред“ и сличних ствари, у држави у којој је све проглашавано најважнијим, дошли смо данас до тога да нам сама држава нестаје и да, изгледа, једино Србија није важна владајућој гарнитури.

За нас је Србија најважнија, за нас је Србија закон, за нас је једино Србија оно што нема алтернативу и све друге странке које се устручавају да то отворено кажу, знајте да имају своје менторе који се налазе негде у седишту Европске уније или Сједињених Америчких Држава и који их једноставно терају на тако погубне политичке ставове. Суштина свега тога је да се на наредним изборима, поново кроз неку европску причу о енормним инвестицијама које ће овде стизати, и о европским вредностима и сличним стварима, још једном преваре бирачи да дају глас онима који ће Србију додатно одвести на пут нестајања (пре свега кроз распарчавање, које је евидентно, и кроз то што постојећа власт није више у стању да заштити основне националне и економске интересе Републике Србије).

Ми овим не најављујемо кампању, ми ћемо у кампању ући кад се избори распишу, пошто не знамо кад ће бити. Али желимо да свој принципијелни став, који је јединствен на политичкој сцени Србије, на овај начин изразимо. Желимо да  отворено кажемо, не либимо се тога, да због свега онога што Европа има као негативно, будемо против уласка Србије у Европску унију. Ми смо европска земља сама по себи, европска цивилизација, ми немамо потребе да улазимо у било какве политичке савезе који не признају наш територијални интегритет, не признају нашу државност и који на крајње потцењивачки начин покушавају са нама да комуницирају. Са друге стране, ми по целом свету имамо пријатеље који желе да на равноправан начин разговарају са представницима државе Србије и да на тај начин остварујемо свој национални, економски и сваки други интерес. Дакле, Српска радикална странка стоји иза тога да смо против уласка Србије у Европску унију, између осталог и због непринципијелности, иако је бивша СФРЈ била потписница и оснивач неколико европских заједница, из којих је касније настала Европска унија. То је био период у међународним односима када се поштовало међународно право пре свега, а данас нема заиста никакве сврхе бити са овима који брутално крше сва могућа права и правила у чијем су доношењу и сами учествовали.

Подсетићу вас на срамну пресуду Суда у Хагу  за непоштовање Суда која је изречена Војиславу Шешељу на његову славу Светог Луку у висини од 18 месеци, а ако се урачуна да је за једно такво дело, које они квалификују као непоштовање суда, већ изречена казна од 15 месеци, онда можете замислити у каквој се ситуацији налази Војислав Шешељ, а и међународни Хашки трибунал. Ако упоредите само да је хрватски новинар Домагој Маргетић за откривање 104 имена заштићених сведока из Хашког трибунала добио од тог суда казну од 7 000 евра, онда то можете упоредити с овим да Војислав Шешељ за откривање имена 10 сведока, и то не директно имена (него објављујући књигу из које је могло да се повеже садржај књиге са појединим особама које су се тамо појављивале као заштићени сведоци) добије 18 месеци, онда треба свима да буде потпуно јасно о чему се ради. Ти дупли стандарди иза којих стоји Европска унија додатно удаљују Србију од Европске уније.

Што се тиче локалног нивоа власти, заиста од прошле недеље немам шта да кажем. Ово је изгубило сваку меру, сваки укус, ова бахатост и оволико тајновитости без икакве транспарентности у раду, да не знате одакле се шта плаћа, којим средствима се плаћа, како се средства обезбеђују, где су пројекти, ко издаје дозволе и тако даље, постаје неодрживо. Тамо где постоје кашњења у грађевинским радовима, претпостављам, пошто су више пута најављивали отварање зоолошког врта, да је то само зато што радове не изводи ШРИФ. Иначе, да су поверени ШРИФ-у, то би било урађено  пре него што се упути позив за евентуално прикупљање понуда за радове.

Ја сам имао толико. Уколико имате неко питање, изволите. Уколико немате, хвала.