Проф. др Војислав Шешељ: Српска Крајина ће једнога дана бити ослобођена

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка је уверена да српски народ никада неће заборавити Републику Српску Крајину и да ће Српска Крајина сигурно једног дана бити ослобођена.

234 copy

То је територија у којој вековима живи српски народ. Када су је Срби населили била је празна. Срби је нису никоме отимали. Срби су дошли по позиву аустријског цара. Део тих Срба тамо је покатоличен, а када је развојачена војна граница 1881. године, онда је то било под условом да Срби, у такозваној Бановини Хрватској и Славонији, буду равноправни са Хрватима. Када је формирана авнојска Хрватска, комунистичка Хрватска, Народна Република, затим Социјалистичка Република, она је конституисана као заједничка држава Хрвата и Срба који живе у Хрватској. Дакле, оба пута су донесене условне одлуке да је то формација у којој су Срби и Хрвати потпуно равноправни као конститутивни народи.

Међутим, по доласку на власт новог усташког поглавника Фрање Туђмана, све је то укинуто, Срби су сведени на статус грађана другог реда и када су се побунили, формирали су своју републику, Републику Српску Крајину. Западне силе су инструментализовале и инструисале Хрвате да окупирају Српску Крајину и да тамошње српско становништво прогнају или побију. Преко 200.000 су прогнали, а неколико хиљада су побили.

Режими из Београда су скрштених руку посматрали. Режими из Београда су успостављали дипломатске контакте са Хрватском. Режими из Београда су упорно понављали помирљиви став према новој хрватској усташкој држави, али то за Српску радикалну странку не важи. Ми никада нећемо признати независну хрватску државу док се не ослободи окупирана Република Српска Крајина. Ослободићемо је кад-тад. Ако не ми, онда наши синови, наши унуци, наши праунуци. Важно је да непрекидно понављамо да од тога не одустајемо. Како ће се то остварити? Откуд ми данас знамо! Ми не знамо шта доноси дан, шта доноси ноћ, а поготово шта доноси историја у периодима од 10, 50 или 100 година. Важно је да ми не одустанемо, а онда ћемо ишчекивати прилику, а прилика ће доћи. Видели смо, једна Сириза је успела да уздрма Европску унију. Видећемо ускоро и како се цепа та Европска унија, видећемо како се цепа НАТО пакт. Свашта ћемо ми видети својим очима, ми или наши потомци, а то је у једној даљој историјској перспективи сасвим свеједно, јер ми се настављамо преко наших потомака и народ живи од те сталне смене генерација.

Са Хрватском, и садашњи режим у Србији покушава да успоставља наводне пријатељске односе, а сваким даном добијају шамаре и показује се да то није могуће, јер Хрвати желе само једну ствар, да понизе Србе, да нашкоде Србима, да их оштете, и то им је духовна храна.

Хрватска се спори са Словенијом око једног делића акваторије, који јој заправо ништа не значи, ни у територијалном ни у економском погледу, а Хрватска се тек спрема да отме Србији огромне површине са леве обале Дунава, под изговором да је то у време Аустрије било у славонским катастарским општинама, па када су Аустријанци исправљали корито Дунава, да су ти простори остали на левој страни. То јесу аустријске катастарске карте, али какве то везе има са Хрватском? Никакве. И са леве и са десне обале Дунава у то време је била Угарска, у двојној аустријској монархији, Угарска као краљевина уз аустријску царевину.

Чули смо неки дан да српски премијер Вучић изјављује да ће настојати да се договоре са Хрватима да се реши тај проблем. Ако не успе договор, да ће ићи на међународну арбитражу. Ми га упозоравамо да српска страна не сме прихватати никакву међународну арбитражу. Каква год да буде међународна арбитража, она ће радити у корист Хрвата, а против Срба. Ми не смемо дати ни Шаренградску аду ни хиљаде хектара пољопривредног земљишта са леве обале Дунава. Ми то не смемо дати и не смемо прихвати арбитражу, ма која земља учествовала у тој арбитражи.

Ми се увек морамо сетити арбитраже за Брчко. Дејтонским споразумом било је предвиђено да се арбитражом одреди линија разграничења Републике Српске и Муслиманско-хрватске Федерације у рејону Брчког. Међутим, арбитражна комисија је донела одлуку да се та граница не повлачи, него да се формира посебан дистрикт. Данас постоји тај дистрикт Брчко. Шта је његова улога? Да дели Републику Српску на два дела, да је фатално подели.

То је што смо имали за данашњу конференцију за штампу.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Хвала.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ